Zdravý životní styl a gurmán
 1. snížení množství používaných tuků
Zde bychom neměli hovořit o náhradě, protože nové výzkumy jasně ukazují, že naše tělo potřebuje tuky ze všech zdrojů, tedy živočišné i rostlinné. Můžeme však ovlivnit jejich množství. S použitím moderních nepřilnavých povrchů na pánvích a pekáčcích můžeme snížit množství tuku až na 10% původního množství. Z jídelníčku by zcela měla zmizet smažená jídla, která stejně většinou gurmán neuznává, takže žádný problém. Zajímavou myšlenkou je odstranit tuk ze studené kuchyně – nemazat pečivo či chléb máslem nejlépe vůbec, nebo je nahradit některým z nízkotučných pomazánkových másel.
2. zmenšení počtu potravin s vysokým obsahem tuku
Jsou tučné potraviny, které můžeme z jídelníčku vypustit bez oplakávání – například takový bůček nahradíme uzenou kýtou a pochutnáme si stejně. Jsou však pokrmy, kde tyto výměny neplatí. Takové sýry se sice vyrábějí i v nízkotučných verzích, ale s výjimkou některých sýrů např. ovčích, vždy platí, že nízkotučné chutnají hůře a někdy vůbec. Než se trápit s odtučněným nechutným sýrem, je lepší sáhnout po původním a oblíbeném camembertu, ale nesníst ho celý. O sýr se rozdělíme s manželkou a doplním k večeři syrovou zeleninu. Chuťové buňky netrpí, ale příjem tuku a kcal je výrazně nižší.
3. přílohy a dělená strava
Některé přílohy bychom měli opustit zcela – takové smažené bramborové hranolky, krokety atd. do nového jídelníčku nepatří. Nahraďte je pečenými bramborami v alobalu či jen tak na pečícím papíru s kapičkou olivového oleje a zjistíte, že chuť i estetika je výrazně lepší – jenom to trochu déle trvá. Ke steakům a pečeným masům můžeme zvolit jenom zeleninovou přílohu, ať již v podobě teplé či studené, luštěniny či těstoviny. Čím více jídel se vám podaří naservírovat dle zásad dělené stravy, kdy je třeba nekombinovat vzájemně bílkoviny se škroby a škroby s kyselým ovocem, tím lépe.
4. zařazení zdravých a funkčních potravin
Některé potraviny jsou doplněné o vitamíny, minerály nebo jiné účinné látky. Nazývají se „funkční“ a je velmi dobré je zařadit do jídelníčku.
Vlákniny jsou v našem těle velmi důležité pro růst střevních bakterií – najdeme je v ovoci, zelenině a hlavně celozrnném pečivu.
Nenasycené mastné kyseliny nedokáže tělo vyrábět a jsou důležité pro výživu – najdeme je v rybím tuku či olivovém oleji.
Komplex vitamínů a minerálů najdeme hlavně v ovoci a zelenině – zde je nutné vyzdvihnout brokolici jako zdroj důležitého vitamínu C
Lactobacilus acidophilus je bakterie, která podporuje proces trávení bílkovin a najdeme ji ve všech „živých“ jogurtech
5. nápoje
Pro zdraví těla i ducha musíme dodržovat pitný režim, který předepisuje konzumaci asi 3 l tekutiny pro dospělého člověka. Skladba nápojů by měla být také rozmanitá – nejen minerální voda s vyváženým množstvím minerálů, ale i přírodní ovocné a zeleninové šťávy a čaje. Rozhodně není třeba vynechat z jídelníčku oblíbenou kávu – pochopitelně z kvalitních nejlépe italských směsí, neboť naše tělo vzbuzuje a při její konzumaci před cvičením může dokonce pomoci s rychlejším spalováním tuků.
6. alkohol
Nejnovější studie ukazují, že malé množství alkoholu (8 – 12 g) konzumované denně může tělo spíše prospívat než škodit. Pozor však na vysokou kalorickou hodnotu lihovin a jejich mnohdy nejasný původ. Z hlediska zdravé výživy lze zcela jednoznačně doporučit přírodní lehké víno. Víno je v gastronomii a životě gurmeta takovým fenoménem, že si zaslouží zcela samostatnou kapitolu.

 pokračování
 
 
Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


Gastro&Hotel
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS