Turné řízených degustací bylo ukončeno více než důstojnou tečkou.
 

Turné řízených degustací, na nichž autor projektu Branko Černý představoval odborníkům i milovníkům vín nejlepších 19 vín z loňské největší soutěže vín v ČR bylo ukončeno v polovině ledna degustací v ostravském hotelu Atom. Turné bylo zahájeno v listopadu po Velkých podzimních koštech. Během něj navštívil Branko Černý vinotéky či vinárny v 11 městech Čech, Moravy i Slezska a nejlepší vína loňského roku představil více než 400 degustátorům. Během turné ujel na cestách za milovníky vín několik tisíc km.

Na některých místech doprovázela vzorky vín pouze neutralizační sousta sýru a pečiva, jinde krásné obložené mísy a na některých místech dokonce několikachodová menu. Skutečným gastronomickým i společenským zážitkem byla poslední zastávka v hotelu Atom. Zdejší ředitel – milovník vína – L. Bárta spolu se šéfkuchařem O. Kokoszynskim připravili velmi vydařené čtyřchodové servírované menu doplněné volným výběrem z desítky studených předkrmů a podobného počtu dezertů. Navíc se akce odehrávala v nádherně prostřeném kongresovém sále ve stylu banketu.
Čtyři desítky milovníků vín a dobré krmě, mezi nimiž jsme zahlédli i známé politiky a ostravské velkopodnikatele si mohli pochutnat na následujícím menu:

předkrmy - výběr z rautového stolu:
šunková rolka s chřestem
kornout burgundské šunky se smetanovým křenem
tunel ze šunkové pěny s bylinkovým žervé
šunkový koktejl 50g
rostbíf rolka s celerovým salátem a ořechy
rostbíf rolka s drůbežím salátem
kachní parfait v anglické slanině s lanýži a oříšky
bažantí paštika v drůbeží šunce
zvěřinová paštika v anglické slanině s mozaikou houbiček
pršut tunel s grilovanou zeleninou
noček z rajčat s krevetkou a žervé
broskev plněná drůbežím salátem
hruška plněná zvěřinovým salátem
sýrový tunel s jahodou a broskví
terina s uzeným lososem a krevetkou
matjesový tunel
krevety ve smetanovém aspiku
uzené krevety s gaspachem

teplý předkrm:
sušená švestka marinovaná ve slivovici v kabátku pancety s kytičkou listového salátu

hlavní chody:
Filátko z candáta pečené s ořechovou krustou podávané na toustu z bílého chleba s restovanou zeleninou, slaninovou křupinkou a dijónskou omáčkou
Variace dorůžova pečených kachních prsou a vepřové panenky se švestkovým glassé, bramborová skořápka plněná salátkem z červeného zelí
Filet Mignon z hovězí svíčkové se sušeným rajčátkem, zeleným chřestem, olivovou topenádou a bramborovým pyré s pórkem

dezerty - výběr z rautového stolu:
Variace krájeného a loupaného ovoce
tvaroh dortík s čerstvými jahodami
tunel s lesním ovocem
čokoládový košíček s broskvemi
košíček z bílé čokolády s lesním ovocem
tiramisu
čokoládová mozaika
sachr dortík se šlehačkou
koláčky /tvaroh,ořech,povidla,mák/
Lívaneček s borůvkami, povidlovou omáčkou a šlehanou smetanou
Buchtičky s vinným šodó zdobené mátou

variace evropských sýrů podávaných s ovocem, medem a ořechy


V letošním roce se také můžete těšit na soutěž, Velké košty i Turné, ale vše již pod novým názvem. Autor projetu se spolu se spolupracujícím týmem rozhodl pro změnu názvu velmi úspěšného vinařského projektu. O změně říká: „Za tři ročníky jsme dovedli projekt k největší soutěži českých a moravských vín, zdokonalili systém Velkých podzimních koštů vín, přidali celorepublikové Turné řízených degustací, internetovou prezentaci i možnost „všelidového“ hodnocení vín na internetu. Samotná kniha se tak stala pouze jednou ze součástí velkého vinařského projektu. Navíc byl původní název velmi dlouhý a pro identifikaci projektu složitý. Věřím, že nový název KRÁL VÍN České republiky lépe vystihne soutěžní a prestižní charakter projektu a že rychle zdomácní mezi vinaři i milovníky vín“. K významným změnám patří i otevření projektu vínům ze Slovenské republiky.


 prohlédněte si fotoreportáž
 
 
Aktuální novinky 
Vinum Juvenale 2010

podívejte se na velkou reportáž ze slavnostního večera...


Vína-vinařství.cz – online katalog
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS