Největší soutěž vín v ČR předvedla oceněná vína
 

Na třech místech se na přelomu října a listopadu představilo na tři sta oceněných vín z největší soutěže vín u nás, soutěže pořádané v rámci projektu Malá encyklopedie českých a moravských vín.
První z večerů byl určen zejména vinařům, vinařským odborníkům a médiím. Konal se v překrásném hotelu Vinum Coeli (vinařské nebe) v Dolních Kounicích a věřím, že se všichni cítili jako v nebi. Po krátkém naladění se připravenými vinnými vzorky (a skutečně bylo co chutnat, vždyť v soutěži soutěžilo na 1 050 vín a porota vybrala jen to nejlepší) následovala oficiální část, ve které byly předány diplomy přítomným vinařům. Následoval křest knihy Malá encyklopedie českých a moravských vín, jejímiž kmotry se stali ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec a vedoucí odboru vinařství na MZe Antonín Králíček.
Autor projektu Malá encyklopedie českých a moravských vín Branko Černý dlouhodobě spolupracuje s mezinárodním degustátorem a žurnalistou Lubošem Bártou. V posledním týdnu října vyšla jejich společná Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, proto neodolali a za asistence krojované chasy z Němčiček a šéfkuchaře hotelu Vinum Coeli Josefa Dufka pokřtili i jí.
Následovala celovečerní degustace oceněných vín doplněná o pokrmy vytvořené v tandemu Černý – Dufek tak, aby docházelo k ideálnímu snoubení mezi jednotlivými druhy vín a předkládanými dobrotami. Věříme, že se podařilo v hostech vytvořit nezapomenutelný zážitek a přítomným vinařům ukázat nový směr a inspirovat je k větší spolupráci s gastronomickými odborníky.
Druhým městem, které prezentovalo vína byla Praha. V prostorném secesním sále Národního domu na Smíchově proběhly dokonce dvě degustace. Každá trvala čtyři hodiny. Pořadatelé tak chtěli vytvořit důstojné prostředí k prezentaci skvělých vín a eliminovat na minimum nepříjemné projevy vzniklé nadbytkem alkoholu. U odpolední degustace se to podařilo beze zbytku, večerní byla trochu komplikovanější. Přesto si myslíme, že došlo k výraznému posunu v kvalitě prezentace i prostředí, ve srovnání s minulými roky.
Bohužel nebyla k dispozici všechna oceněná vína, neb někteří vinaři, v rozporu se svými sliby a statusem soutěže tato vína z nejrůznějších důvodů na prezentaci nedodali. Nejčastějším z důvodů bylo vyprodání vína, čemuž budou pořadatelé akce v příštím roce zřejmě čelit centrálním svozem vzorků již v době jejich letního hodnocení. Na druhou stranu byla na místě připravena degustační sousta v podobě kvalitních sýrů, oliv, uzenin a pečiva v míře nebývale hojné.
Posledním zastavením byly Pardubice, které se v uplynulých letech staly jakousi kolébkou moravských vín v Čechách. Ve velmi útulném prostředí hotelu Zámeček tu proběhla komornější degustace, na které však bylo více času ke zkoumání jednotlivých vzorků, k laickým i odborným diskuzím.
Závěrem nezbývá než konstatovat, že se více než tisícovka odborníků i amatérů mohla podrobně seznámit s tím nejlepším, co současné české a moravské vinařství nabízí. Nyní už záleží jen na nich a na vinařích, zda k sobě najdou společnou cestu, či se potkají až za rok, na dalších Velkých podzimních koštech.


Výhradně čtenáři www.vinnysklep.cz se mohou dozvědět, co vše se v Dolních Kounicích podávalo:

K Chardonnay speciality ve francouzském stylu …
Krůtí terinka v bylinkách
Plněná krůtí prsa s lesními hřiby
Kuřecí závitky s omáčkou ze zakysané smetany
Rýžový kopec
Créme brulee

K Rulandskému bílému a šedému speciality v italském stylu …
Antipasti
Pršuto s medovým melounem
Smetanové těstoviny s parmazánem
Zeleninové těstoviny s parmazánem

Ke svěžím aromatickým vínům se vařilo na asijské téma …
Kuřecí nudličky s asijským salátem
Ostrovní háďátka
Listové těsto s ořechy a čokoládovým mussem

K Ryzlinku rýnskému patří německá klasika …
Bílá německá klobáska
Trhance s kysaným zelím s fazolovo-máslovou omáčkou
Špecle se zelím s slaninou
Keiserschmarn s meruňkovým jogurtem

K ryzlinku vlašskému a veltlínu pak speciality z vody vylovené …
Kanapky s uzeným lososem
Kanapky s tuňákovým salátem
Pošírované špalíčky lososa s bazalkou
Jablka v listovém závoji

Sauvignony a Tramíny byly spojené s:
Závin se špenátem a uzeným masem
Pikantní špenátový krém
Pečená plec s cibulovým confitem
Pečená hruška na medu

Ke cabernetům je libo zvěřinu?
Zvěřinové kousky na víně s jablkovým knedlíčkem

Ani na českou kuchyni jsme nezapomněli a přiřadili ji ke klasickým domácím červeným vínům
Chléb se sádlem a cibulí
Pečený bůček s česnekovou omáčkou
Pečená kachna, slaninové zelí, škvarkovo-bramborové placky
Domácí moravské koláče

Když je švestka v hlavní roli a Neronet či Zweigeltrebe
Roastbeaf zauzený s důmyslnou omáčkou
Vepřový plátek se švestkovou omáčkou
Vepřové trhance se zelím, smetanou a žampiony
Bábovka s kousky čokolády a sušenou švestkou macerovanou ve slivovici

Drobná zakousnutí k rosé, sladkým vínům a sektům …
Pizza koláčky
Sýrové kostky
Cheese cake
Karamelová touha
Ořechový šáteček


během několika dnů tu najdete i rozsáhlou fotoreportáž, která se nyní zpracovává.

 Fotoreportáž ze slavnostního večera v Dolních Kounicích
 Fotoreportáž z Velkého koštu v Praze - odpolední degustace
 
Aktuální novinky 
Snoubení vín a pokrmů v Táboře

25. 3. v rámci Táborského festivalu vína speciální šestichodové menu dvanáct degustačních vzorků vín od předních českých a moravských vinařů ...


Vína-vinařství.cz – online katalog
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS