Branko Černý
| k vínu se dostal, tak jako mnozí jiní, prostřednictvím jeho konzumace. Z ní postupně vyrůstal koníček, vzdělávání na degustacích i v encyklopediích, až se postupně koníček prolnul do profese. Ta původně začala u obchodu s vínem v síti vinoték Vinného sklepa, postupně přicházely nejrůznější prezentace, degustace a party po celé republice. Dnes se profiluje jako nezávislý publicista a prezentér vín, organizuje degustace, večírky, společenská i firemní setkání. V roce 2003 se stal členem redakční rady časopisu Sommelier a odborným spolupracovníkem pořadu Tescoma Prima vařečka. Je spoluautorem pěti knih s vinařskou tématikou, spolu s Dr. Lubošem Bártou a autorem 5 vinařských knih. Od roku 2006 pracuje na zásadním projektu Malé encyklopedie českých a moravských vín. Po třech edicích byl projekt přeměněn na KRÁL VÍN České republiky. Poslední tři roky intenzivně spolupracuje s časopisem Víno&Styl, přispívá však i do dalších odborných i společenských magazínů – Beverage&Gastro, Profi revue Gastro&Hotel, Xantypa … Je autorem i vinařského kalendáře pro rok 2010 a 2011.. Branko Černý je držitelem degustátorského osvědčení dle mezinárodních norem ISO a certifikátu "Dietní poradce". Je členem pražského konvinia mezinárodní asociace Slow Food, členem Asociace Sommelierů České republiky a členem Syndikátu novinářů ČR.
|