Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zeleninový špíz s fondue přelivem

Každý pokrm nemusí být masový. Trvalo to sice dlouho, než jsem na tuto myšlenku přistoupil, ale poslední dobou u mě vítězí stále častěji. Je tu léto, které je spojeno s návštěvami a venkovní posezení u grilu je to nejlepší.  V následujícím pokrmu najdete propojení středomořské kuchyně se švýcarskou klasikou a českými surovinami.
         Můžete si vyhrát i s formou podávání. Máte-li doma set na fondue, udělejte omáčku v něm a vaši hosté si mohou špízy postupně namáčet. Nemáte-li, přelijte špízy omáčkou, sýr postupně tuhne a vytvoří na nich velmi chutnou krustu.

Pro 4 osoby:
2 žluté papriky
2 červené papriky
2 zelené papriky
1 velká cuketa
1 menší lilek
4 střední cibule
3 stroužky česneku
400 g žampionů
200 g Goudy
200 g uzeného Eidamu
200 g Ementálu
5 cl meruňkové pálenky
3 dcl bílého vína, nejlépe Chardonnay
olivový olej
sůl, pepř, tymián, rozmarýn, petrželová nať
 
 
1. Připravíme si všechny potřebné suroviny, zeleninu důkladně omyjeme.
2. Papriky zbavíme zrníček i vnitřních blán, nakrájíme na středně velké díly. Cibuli nakrájíme na měsíčky, cuketu na silnější kolečka.
3. Z lilku odřízneme podélné řezy, ty potom krájíme na kosočtverce. Žampiony zbavíme nožiček.
4. Jednotlivé kousky zeleniny a hub střídavě napichujeme na hrocené špejle.
5. Špízy dobře polijeme extra vergine olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme sekanými bylinkami.
6. Sýry nakrájíme na kostičky. Nádobu na fondue vytřeme důkladně česnekem, nalijeme 2/3 vína a ohřejeme. Nasypeme kostičky sýra a necháme rozpustit.
7. Na pánvi na olivovém oleji opečeme špízy ze všech stran, můžeme je i grilovat na domácím grilu.
8. Sýr stále mícháme, je-li příliš tuhý, můžeme přilít víno. Na závěr přidáme připravenou meruňkovici pro lepší vůni.
9. Do sýrového fondue přidáme nasekanou petrželovou nať a můžeme podávat. Špízy zvlášť a fondue v setu na fondue s přihříváčkem, nebo můžeme sýrem přelít jednotlivé špízy. V každém případě však nezapomeňte na hutné Chardonnay, bez něj vám nemůže tento pokrm ani chutnat.

Více obrázků

Moravské vinařské stezky

Aktuality

Fulltextové vyhledání