Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

VOC Blatnice

Velmi mladým sdružením VOC – „Vín Originální Certifikace“, systému, který nás přibližuje k středomořským apelačním systémům a akcentuje vztah odrůdy a terroir, na rozdíl od stávajícího systému zatřiďujícího vína jen na základě cukernatosti hroznů, je VOC BLATNICE. Vinaři si tu vybrali Ryzlink rýnský a burgundské odrůdy – Chardonnay, Rulandské bílé a Rulandské šedé, kterým se tu nejlépe daří.

Blatnice pod Svatým Antonínkem má svébytnou kulturu a historii. Velmi známá je pouť u Svatého Antonínka, která se každoročně uskutečňuje v červnu první neděli po svátku sv. Antonína. Místní krojované hody se konají na sv. Kateřinu, tedy poslední víkend před adventním obdobím.

Obec je také proslulá svým vínem, které má bohatou tradici. Má i vlastní značku vína Blatnický Roháč. Vinaři v obci zpracovávají značnou část úrody hroznů tradičním způsobem ve vinných sklepech, z nichž nejstarší pocházejí z konce 16. a počátku 17. století. Nenajdete tu velké vinařské podniky, ale velmi barvitou komunitu malých a středně velkých rodinných vinařství. Písemně je doloženo, že v obci, ve viniční trati Plachty, vlastnil vinohrad Jan Ámos Komenský, který měl v Blatnici příbuzné. V obci se nachází chráněná památková rezervace „Pod Starýma horama“, kde v jedné ulici stojí několik desítek búd. Navštívit je můžete při Putování po blatnických búdách 16. května. Noční atmosféru zažijete na Blatnických búdách pod hvězdami 8. srpna. Navíc jsou od půlky června do poloviny září  každý víkend otevřeny nejméně dva vinné sklepy.

Blatnici pod Svatým Antonínkem najdeme jižně od Uherského Hradiště a severovýchodně od Hodonína. Leží na úpatí Bílých Karpat, pod vrcholy Svatý Antonínek, Střečkův kopec a Roháč. První zmínka o Blatnici pochází z roku 1046. Ve 13. století se v Blatnici začala pěstovat vinná réva a ve 14. století byla díky příznivým klimatickým a půdním podmínkám vyhlášena vinařskou vesnicí, jejíž víno se vyváželo až do Prahy.

Vína originální certifikace jsou jedinečná tím, že jsou zpracována z odrůd typických pro danou vinařskou oblast a ručně sbírané hrozny révy vinné pocházejí pouze z vybraných vinařských tratí. Tyto odrůdy s bedlivostí a přísností vlastní vybírá i hodnotí samotný Cech blatnických vinařů. Vína s touto certifikací splňují přísné zásady již při pěstování hroznů ve vinici, i následně při výrobě vína ve sklepě. Víno v takové kvalitě a typické chuti regionu, nelze nalézt nejen jinde na Moravě, ale ani na celém světě. Historicky prověřenými představiteli blatnických odrůd jsou svěží a vysoce minerální Ryzlink rýnský a skupina burgundských odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé, jež jsou typická svými obilnými a chlebovými tóny, a v neposlední řadě tolik oblíbené Chardonnay.

Charakter do vín nevkládá pouze odrůda a pečlivá práce nejprve vinohradníka a následně vinaře, ale především zcela jedinečný soubor podnebních, povětrnostních a půdních podmínek, který bývá nazýván terroirem. Poloha na úpatí Bílých Karpat předurčuje vína se svěží, krystalicky čistou kyselinou. Díky kamenitému podloží, ve kterém střídají vápence, pískovce, slínovce a vápnité jílovce, jsou vína pevně strukturovaná s pevnou minerální kostrou. Pro mnohé bude překvapením, že se vinice VOC nachází v teplé oblasti, pro kterou je charakteristické dlouhé, teplé, suché léto. Přechodové období je velmi krátké teplým jarem i podzimem. Zima je krátká, mírně teplá, suchá až velmi suchá s velmi krátkým trváním sněhové pokrývky.

Oblast je otevřená k jihu a od severu chráněna horami. Je silně ovlivněna geograficky těsně sousedící teplou Panonskou pánví. Důležitým klimatickým faktorem, ovlivňujícím mikroklima obce Blatnice jsou halné větry neboli fohny. Jsou to větry fénového typu vanoucí přes hřebeny Bílých Karpat, kde ztrácí vlhkost a oteplují se. Oblast kde tyto větry působí je úzká jen několik kilometrů. Jejich účinek začíná u sousedících obcí Lipova a Louky a končí údolím řeky Moravy. Fohny vytváří teplejší a sušší mikroklima v této oblasti především v době rašení révy a zrání hroznů. Proti jejich silnému eroznímu působení jsou vysázeny četné větrolamy.

Vinařství Jan Cícha

Blatnický roháč 2014 jakostní víno
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Roháče   
alkohol 12%
Originální cuvée s tradicí od roku 1880, vyrobené z odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené, zdobí světle zlato-zelená barva. Vůně je plná, bohatá až mazlivá. Připomíná procházku alejí kvetoucích lip v sousedství jabloňového sadu. V druhé vlně květy střídají zralá, čerstvě rozkrojená jablka a kančí u jablečných povidel. Chuť je přímá a dynamická. Najdeme tu ještě tvrdé meruňky s charakteristickou kyselinou, zelená jablíčka i bílý rybíz. Ve středně dlouhé dochuti dominuje červený rybíz.
Podávejte k bůčku pečenému v černém pivu a medu za studena.
85 bodů

Vinařství Jan Cícha

Rulandské šedé 2013 VOC
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Roháče   
alkohol 13,5%
Barva vína je světlá, zlato-šedá. Vůně je výrazná, hutná a plná. Zpočátku výrazné alkoholové tóny ovocného likéru, za nimi čajové růže, sušené bylinky a jablečné pyré se skořicí a hřebíčkem. Chuť je stejně plná a hutná, jako buket. Výrazná, alkoholově teplá, dominují pečená jablka s medem, v dlouhé výrazné dochuti příjemná citrusová kyselina.
Podávejte ke krůtím prsům nadívaným ořechovou nádivkou na jemném celerovo-smetanovém krému.
83 bodů

Vinařství Staňkovi

Rulandské bílé 2012 VOC
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Roháče   
alkohol 13,5%
Barva je světlá, zlato-žlutá. Vůně je výrazná, plná a otevřená. V první vlně přichází zelená jablíčka, která postupně přechází na žlutá, broskve, špendlíky a ryngle, aby skončila u rakytníkového likéru. Chuť je živá, pevná a výrazná, snoubí zralé olejnaté tóny, jablečná povidla, pečená jablka a v konci příjemnou rybízovou kyselinu.
Podávejte ke grilovaným jehněčím kotletkám.
82 bodů

Vinařství Staňkovi

Ryzlink rýnský 2013 VOC
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Roháče   
alkohol 13%
Barva vína je sytě zlatá se zelenými menisky. Vůně je velmi plná, bohatá a strukturovaná. Dominují medové plástve, včelí med, následují květy ovocných stromů a přes zralé meruňky se posouvá až k meruňkové marmeládě. Chuť je stejně bohatá jako vůně. Medové tóny přechází k čerstvým a sušeným meruňkám, aby v dlouhém závěru, který vysušuje čerstvá kyselina, skončily u špendlíků.
Podávejte k vepřové pečeni na olivovém oleji špikované česnekem. 
86 bodů


Vinařství Těthal
Ryzlink rýnský 2013 moravské zemské víno
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Stará hora   
alkohol 11,5%
Barva je sytě zlatá se žlutými odlesky. Postupně se otevírající živá a dynamická vůně přináší tóny zeleného paprikového lusku a pepře. Postupně se oslazuje až k rynglím a pomelu v závěru. Chuť je jemná a mazlivá, umně snoubí cukr a kyselinu. Najdeme marmeládu z letního ovoce, kterou vyvažují výrazné tóny citrusů. V dlouhé dochuti sladkost příjemně vysušuje limetová kyselina a končíme u pomerančové kůry.
Podávejte ke grilovaným cuketám s balkánským sýrem a olivovou tapenádou.
 85 bodů

 Vinařství Aleš Ratajský

Chardonnay 2013 VOC
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Kamenice   
alkohol 12%
Barva vína je zlato-žlutá se zelenými odlesky. Vůně je plná, hutná a zralá. Tóny jarního medu se mísí se sušenými bylinkami i travinami a postupně přechází ke grilovanému ananasu a pečeným jablkům. Chuť je oblá a hutná, alkoholově teplá. Začínáme u meruněk a vinohradnických broskví a přes zelené hrušky se posouváme k letním bílým jablíčkům. V dlouhé svěží dochuti končíme u bílého rybízu. 
Podávejte ke králíkovi na smetaně.
84 bodů
 

Víno Blatel

Ryzlink rýnský 2014 pozdní sběr
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice, Nadhájčí   
alkohol 12%
Barva je světle zlatá se sytě zlatými menisky. Vůně je jemná, decentní a svěží. Příjemně pojí lipový med, nezralé meruňky, citrony a sušenou pomerančovou kůru v jeden celek. Chuť je stejně svěží jako buket. Díky souboji cukru a kyseliny je dynamická a široká v ramenou. Najdeme tu celý košík zralého letního ovoce, jehož sladkost vysušuje v delším závěru svěží rybízová kyselina.
Podávejte k pečeným lilkům plněným mletým masem a parmezánem.
84 bodů

Víno Jan Polehňa

Ryzlink rýnský 2014 VOC
ČR, Morava, Slovácká podoblast
alkohol 12%
Barva vína je světle zlatá se zelenými odlesky. Vůně se svěží, velmi příjemná. Snoubí tóny ještě nezralých meruněk, kvetoucího jabloňového sadu, kvetoucí louky a sušených bylinek. V závěru nastupují citrusy. Chuť je také svěží, spíše jednoduchá. Bylinkové tóny spojuje s citrusy. Ve středně dlouhém závěru pomerančová a grepová kůra.
Podávejte k uzeným pstruhům na salátových listech.
84 bodů
 

Vinařství Vyskočil

Rulandské bílé 2013 výběr z hroznů
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Boršice u Blatnice
alkohol 13%
Barva je sytě zlatá se světle zlatými odlesky. Vůně je plná, hutná a podsaditá. Uchvátí svými medovo-květovými tóny, které přechází k bělomasé broskvi a končí u tropického ovoce s dominujícím mangem. Chuť je oblá a plná. Rychle nastupují sladké tóny broskví a meruňkové marmelády, které vrcholí v kratším závěru s jemnou kyselinou a výraznou peckou.
Podávejte k nokům se špenátovo-smetanovou omáčkou.

82 bodů


Vinařství Cícha Tomáš

Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr
ČR, Morava, Slovácká podoblast, Blatnice
alkohol 13,5%
Barva je sytě zlatá se slunečnými odlesky. Vůně je plná, hutná a zralá. Vedle květů lípy nacházíme lipový med, medový meloun a kandovaný pomeranč. Ve druhé vlně se vracíme k sušené horské louce. Chuť je plná, hutná a výrazná. Dokonale strukturovaná chuť přináší vše z buketu, obohacené o tóny pomerančové marmelády. Středně dlouhá dochuť s jemnou kyselinou a grepovou kůrou. 
Podávejte ke kuřecím supreme na citronové kůře.

83 bodů


autor: Branko Černý

fotografie: Branko Černý

hodnocení a popisy vín: Ing. Kateřina Černá, Branko Černý

Více obrázků

Modré Hory

Aktuality

Fulltextové vyhledání