Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Vinařství Tetur

Středně velké vinařství z Velkých Bílovic již dlouhá léta zanechává významnou stopu mezi moravskými vinaři.

V roce 1990 začíná Vladimír Tetur podnikat v tatínkově sklepě, již v roce 1992 staví dvoupatrový sklep na Belegradech, bohužel ve svahu, což přináší velké problémy s manipulací a nakonec i s přístupem větších dodávek. V roce 2000 byla vyčleněna průmyslová zóna na okraji Velkých Bílovic, ve které má shodou okolností pozemek. Od roku 2000 do roku 2008 na něm postupně vyrůstá velmi moderní vinařství. Vše je účelné a efektivní. K architektuře objektu i k vínu tak přistupuje pouze moderní cestou. Spolu s technologiemi a prostory se vyvíjí i produkce.  „Nemám cíl být tím nejlepším ze všech, ale vždy bych chtěl být dobrý. Chci, aby lidé od Tetura kupovali dobré a kvalitní víno za dobrou cenu. Nikdy bych neřekl, že mé víno je jen pro někoho, chci, aby bylo pro každého“ přidává Laďa další ze svých životních motivů a pokračuje: „Myslím, že víno a vinařství by se mělo představovat srozumitelnou a vstřícnou formou. Nedělat z něj zbytečně složitou věc. Vždyť je to jednoduché – potřebujete zdravý vinohrad se zdravými hrozny, technologii na úrovni a chuť dělat víno co nejlepší. Na druhou stranu by konzumenti měli víno pít s pokorou a nečekat od něj zázraky. Každý by si měl v té obrovské nabídce vín najít to svoje, které mu chutná, ale ostatní nehanět – třeba budou chutnat někomu jinému…“

Prioritou je výroba vína pouze z katastru Velkých Bílovic. Nabídka je odrůdově i přívlastkově velmi široká. Na trh tak každým rokem dodává na padesát položek, což klade obrovské nároky na logistiku. Všechna vína vznikají bezoxidativní cestou pomocí řízeného kvašení s delší dobou kvasu při nižších teplotách. Červená vína se vinifikují ve vinofikátorech, kde rmut kvasí pod ochrannou atmosférou. Komplikovaná červená vína následně zrají ve francouzských sudech – malých barrique nebo speciálních velkých ležáckých o objemu 5 000 l, které si na zakázku nechal vyrobit v Cognacu firmou Seguin Moreau.

Chcete se dozvědět víc o Vinařství Tetur?

Více obrázků

časopis, se kterým máte náskok

Aktuality

Fulltextové vyhledání