Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Valentýnské snoubení vín a pokrmů

Valentýnských akcí každým rokem přibývá a romantické večeře všeho druhu jsou mezi nimi zastoupeny velmi hojně. Často se jedná jen o běžnou, mnohdy předraženou večeři, takže je třeba velmi dobře vybírat. Ti, kteří si vybrali páteční či sobotní moderované snoubení vín a pokrmů v Retro Grilu Vinařství U Kapličky svého rozhodnutí skutečně nelitovali.

Před několika měsíci tu totiž začal velet kuchyni šéfkuchař Tomáš Jakeš, který nasbíral své zkušenosti ve Francii v restaurantu La Halle aux Blés, pod vedením michelinského šéfkuchaře Dominique Ehrharda. Jeho kuchyně snoubící tradiční české recepty s francouzským švihem je prostě nedostižná. Snoubení vín a pokrmů by se mělo stát letošním hitem, bude se prolínat celou sezónou. Podmínky jsou vytvořeny dokonalé – vína se tu sklepmistru Daliboru Babáčkovi daří již léta, o schopnostech a kreativitě mladého šéfkuchaře jsme se již zmiňovali. Navíc tu v minulých dnech vznikl stylový salónek s krátkým spojením do kuchyně. Valentýnské snoubení si nenechala ujít ani Miss víno Barbora Pleskačová a byla nadšena – třeba jí tu potkáte i na těch příštích…

Celé menu zahájilo zauzené jelení karé s perlami z dýně Hokaido a rozmarýnovým olejem, které se příjemně potkalo se suchým Ryzlinkem vlašským 2011 pozdní sběr. Druhý krok přidal neuvěřitelně skvělý kuřecí krém s kapkou lanýžového oleje a vloženou kuřecí paličkou v sezamové krustě. Velmi výrazný a hutný pokrm lehce vymazal mladý Müller Thurgau. Zřejmě nejdokonalejší snoubení večera přinesla kuřecí rolka souse wide plněná foie gras a špenátovými listy s omáčkou café de Paris, v kombinaci s batonážovaným Rulandským šedým 2011 pozdní sběr. Další „degustační peckou“ byla konfitovaná hovězí žebra s pečenou šalotkou, chilli česnekovou marmeládou a celerovým pyré. Frankovka 2009 pozdní sběr byla důstojným partnerem, byť možná až příliš silným a ovocným. Naopak vrcholem jemnosti byl filet z lososa pošírovaný v silné rybí várce s mrkví a cuketou, podávaný s Veltlínským zeleným 2011 pozdní sběr. Famózní byla do růžova upečená vepřová panenka obalená v mantlu z kuřecích prsou a bylinek se snad ještě fantastičtější pralinkou z červené řepy a velmi výraznou omáčkou z espressa a likérového vína snoubená s marmeládovým Alibernetem z ročníku 2010. O sladkou tečku se postaralo vynikající jahodové carpaccio marinované v balsamicu a medu doplněné o pikantní mátovo-jahodový gel a ještě pikantnější čokoládovou omáčku s chilli. I zde bylo partnerem mladé víno, tentokrát nasládlé rosé Cabernet Moravia.

Všechna čest a klobouk dolů před realizačním týmem!

Branko Černý

Více obrázků

Moje láhve

Aktuality

Fulltextové vyhledání