Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Táborský festival vína 2010

Snoubení jižních Čech s jižní Moravou …


Druhá polovina března byla v Táboře slavnostní. Možná ne pro všechny, ale pro milovníky vína zcela určitě. Probíhal tu totiž druhý ročník festivalu vína. Program zahájil Ivo Dvořák prezentací doutníků a jejich snoubením s destiláty. O týden později se již v hotelu Dvořák snoubila česká a moravská vína s domácími i zahraničními sýry. Na tuto akci si našla cestu neuvěřitelná stovka návštěvníků.
Poslední březnový týden se ve vinotéce U Černého kocoura střídala prestižní moravská vinařství. Svá vína předvedlo Vinařství Volařík, Nové Vinařství, Vinařství Šebesta a Vinařství Esterka. I tyto akce byly beznadějně vyprodány.
Finále připadlo na pátek a sobotu. Páteční večer probíhal v rytmu snoubení skvělých pokrmů šéfkuchaře hotelu Dvořák Martina Svatka, člena národního týmu kuchařů a cukrářů s prestižními českými a moravskými víny. Výběr pokrmů a vín vznikal ve spolupráci s vinařským publicistou, spoluautorem několika knih o kráse snoubení vín a pokrmů, Branko Černým, který také celý večer uváděl. Večer nabídl přítomným 108 (!) gurmánským nadšencům pětichodové menu snoubené s 11 víny. Každý chod navíc tvořily dva pokrmy, vždy vyrobené z podobných základních surovin. U receptur byl kladen důraz na použití domácích, většinou jihočeských, surovin a postupů. Kachní prsa a kachní játra tak střídala telecí nožička s telecí plecí, krále jihočeských rybníků candáta vepřová panenka kombinovaná s bůčkem pečeným ve vákuu. A když k tomu přidáte skvělý sekt z Proqinu, Šebestův nedostižný Ryzlink vlašský, Vajbarovu Pálavu, Esterkův Dornfelder, Krausův Enotrion, Maňákův barikový Merlot či sladkou Pálavu od Volaříka, prožijete gastronomicko-enologickou nirvánu.
Sobotní odpoledne a večer byly zasvěceny prodejní prezentaci 25 vinařství. U stánků tu vína prezentovali někdy vinaři, někdy jejich potomci, případně místní obchodní zástupci. Téměř 250 vzorků vín si přišlo ochutnat 700 místních obyvatel. Odpolednem i večerem provázel Branko Černý, který si na pódium zval jednotlivé vinaře. O skvělou zábavu se postarala i cimbálová muzika Žandár. Vrcholem programu bylo vystoupení mistra ČR v sabráži Kamila Prokeše, který předvedl i svou specialitu, odseknutí hrdla sektu stojícího na hlavě bez držení.

Více obrázků

inzerujte na pravém místě

Aktuality

Fulltextové vyhledání