Den vína ve Vinařském Nebi.
 

Dolnokounický hotel Vinum Coeli (Vinařské Nebe) uspořádal v pátek 13. února (!) 2. ročník originální ochutnávky vín snoubených s vybranými pokrmy – Den vína ve Vinařském Nebi. Přehlídky se v letošním roce účastnilo 28 vinařství, od skutečně malých a dokonce i začínajících vinařů přes střední a zavedená vinařství až k těm velkým. U některých stolků stáli přímo vinaři, někde poslali firemní sommeliery, své děti či obchodní zástupce. Na některých stolech jsme našli 3 vzorky vín k představení, jinde jich stálo i deset. Celkem se nadšení návštěvníci mohli prochutnat až 140 vzorky vín. Většinou se podávalo víno moravské, ale našla se i vína španělská a chilská.
Vždy k jednomu z vín každého vinařství připravil šéfkuchař hotelu Josef Dufek ve spolupráci s hotelovým sommelierem Pavlem Chrástem pokrm v ideálním souznění chutí a vůní. Na teplých i studených stolech se daly najít nevídané pokrmy a kombinace, za zmínku určitě stojí pečené kachní stehno se skořicovým zelím, hovězí entrecote na houbách se slaninou, kančí guláš na víně či grilované krevety na tymiánovém másle s kapkou limety. Neuvěřitelné, ale vynikající byly vepřové výpečky se švestkovou omáčkou. Kompletní seznam vín i pokrmů najdete na www.vinnysklep.cz.
V hotelu se sešlo přes 300 návštěvníků (a to ještě dobrá osmdesátka žádostí o vstupenku zůstala nevyslyšena), kteří se postupně prochutnali připravenými víny a pokrmy. Úvodní slovo pronesl nestor českého a moravského vinařství prof. Vilém Kraus, mezi hosty jsme zahlédli i populárního moderátora Martina Severu.


Výhradně čtenářům portálu vinnysklep.cz přinášíme kompletní seznam vín a k nim snoubených pokrmů:
1. Prezentace velkoobchodu DIOS Wine

Vinné sklepy Velké Bílovice, Frankovka výběr z hroznů 2006
Pečené kachní stehno se skořicovým zelím a bramborovou roládkou s cibulkou

Moravíno s.r.o.Valtice, Chardonnay pozdní sběr 2007
Salát z exotického ovoce

TRUMF WINES, Anakena Chille Sauvignon Blanc 2006
Krůtí nudličky v pomerančové omáčce na těstovinovém lůžku se zakysanou smetanou

2.Vinarství Musil Ladislav, Neuburské pozdní sběr 2005
Kanapka s uzeným lososem na bylinkovém másle

3. Vinařství Trpělka & Oulehla, Rulandské modré výběr z hroznů 2006 suché
Hovězí entrecote na houbách se slaninou

4. Vinařství Plaček, Frankovka zemské 2006 suché
Kančí guláš na víně

5. Vinařství Forman, Frankovka výběr z hroznů 2000
Anglický roastbeef

6. Rodinné vinařství Jedlička & Novák Bořetice a. s., Rulandské šedé - barrique výběr z hroznů 2007 suché
Pečená vepřová panenka s cibulovým confitem

7. VINSELEKT MICHLOVSKÝ a. s., Pálava výběr z bobulí 2007
Plněné boccia přelité bílou čokoládou

8. Vinařství Mikrosvín Mikulov, Ryzlink vlašský pozdní sběr 2007 polosuché
Krájený ořechový sýr s tomatovou marmeládou

9. Vinařství U Kapličky s.r.o, Ryzlink rýnský pozdní sběr 2007
Grilované krevety na tymiánovém másle zakáplé limetkou

10. BMC Brno, s.r.o., Grand Barquero, Pedro Ximenéz, Montilla, Moriles, Cordóba - sladké
Palačinky s ořechovou náplní a medem

11. Vinařství Marcus, MEGA Production a. s., Sauvignon pozdní sběr 2007
Kuřecí roládka doplněná sýrem a broskví

12. Vinařství Mádl František, Rulandské šedé pozdní sběr 2007
Pečené vepřové špalíčky se zeleninovým ratatouille a rýží

13. Vinařství Stanislav Mádl - Váš vinař, Ryzlink rýnský výběr z bobulí 2007
Sýr Roquefort s modrou plísní

14. Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice a. s., André výběr z hroznů 2007
Pečené vepřové výpečky se švestkovou omáčkou

15. Vinařství Vajbar, Svatovavřinecké rosé kabinetní 2008
Krém z čerstvých jahod doplněný tvarohem

16.Neoklas a. s. Šardice, Augustiniánský sklep Sauvignon pozdní sběr 2007
Koktejl z kuřecích prsíček

17. Vinařství Spielberg CZ s.r.o., Ryzlink rýnský pozdní sběr 2007
Pečená vepřová kotletka s bramborovými noky, cibulkou a anglickou slaninou
18. BOHEMIA SEKT a. s., Vinařství Pavlov Rulandské bílé výběr z hroznů 2007
Tafelspitz s máslovým bramborem

19. Vinařství Volařík, Ryzlink vlašský kabinet 2007
Šunkový kornoutek plněný sýrovou pěnou

20. Vinařství Sečkář Jan, Pinot Noir - barrique výběr z hroznů 2005
Vepřové pečené koleno na šalotce

21. Vinařství Šlichta Jaroslav, Tramín červený výběr z hroznů 2007
Meloun Cantaloup s parmskou šunkou

22.'Vinařství Omasta Stanislav, Veltlínské zelené pozdní sběr 2007 polosladké
Ovocné tranche přelité želatinou

23. Vinný sklep Rybníky, Jaroslav Tichý, Pálava výběr z hroznů 2007 polosladké
Eidamové kostky s ořechovým medem

24. Vinařství Chateau Markel Jaroslavice, Pálava výběr z hroznů 2007
Jablka v županu se skořicovým krémem

25.Vinařství Petr Skoupil, Rulandské šedé pozdní sběr 2008 polosladké
Moravský táč s plátky jablek sypaný skořicí přelitý vanilkovou omáčkou


 prohlédněte si fotoreportáž
 
 
Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


Potřeby nejen pro milovníky vín.
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS