Ing. Petr Buchal, generální ředitel PGRLF
Vzít si skleničku dobrého vína a něco o víně napsat… jak se to zdá být jednoduché. Před nějakou dobou jsem si toto dovolil také říci panu Fedoru Malíkovi, který nelenil a protože se mnou zřejmě úplně nesouhlasil, napsal tuto mou moudrost v rámci věnování do své další knihy o víně, kterou jsem si od něj tehdy právě kupoval. „ O víne sa (vraj) dobre píše, povedal pán Petr Buchal…“ Tak to doslova pan Malík napsal.
Teď když sedím nad papírem a snažím se vyplnit slib, který jsem autorům této tehdy ještě připravované publikace už před třemi týdny dal, zase mi to tak jednoduché nepřipadá i když těch skleniček mám v sobě několik.
Možná je to tím, že na rozdíl od výše jmenovaného pana profesora, který je oprávněně považován za předního vinařského odborníka nejen na Slovensku, jsem já jen pouhý amatér, byť možná o problematice vína poněkud poučený, u kterého převládá vztah k vínu spíše pocitový než odborně znalostní. Proto, mám-li této knížce dát něco do vínku, zůstanu raději u těch pocitů.
Přiznám se, že víno mám rád. Nejenže ho rád popíjím, ochutnávám, snoubím s jídlem a vůbec spojuji s příjemnějšími okamžiky lidského bytí ale rád se i stýkám s lidmi, kteří také dokážou polevit v tom hektickém spěchu provázejícím naši současnost a nechávají víno vstoupit výraznějším způsobem do svého života.
Všiml jsem si totiž, že tento dobrý a ušlechtilý nápoj dokáže kolem sebe soustřeďovat většinou stejně tak dobré a ušlechtilé lidi. No a kdyby náhodou tkovými úplně nebyli, tak je schopný, alespoň do určité míry, je takovými udělat.
Chcete-li se o tom přesvědčit, proveďte si takovou soukromou reminiscenci spojenou s Vaší účastí na všech těch vinařských večírcích, degustacích a jiných slavnostech spojených s vínem a připomeňte si atmosféru, úroveň prožitků a celkovou náladu na tomto typu akcí a naopak proveďte si porovnání s těžkopádným, pivařsko-fernetovým opojením na akcích poněkud jiného typu, aniž bych chtěl výše zmíněné nápoje jakkoli snižovat.
Připusťme, že by to tak mohlo fungovat. Pak tedy přijměme i fakt, že v duchu výše řečeného je velmi žádoucí co nejusilovněji rozšiřovat poznání o tom, jak co nejsnadněji přijít k zasvěceným informacím o tomto vzácném moku proto, abychom mohli v co nejhojnější míře využívat jeho blahodárných účinků.
Pak můžeme směle prohlásit, že právě tato užitečná publikace nepochybně může k tomu plnohodnotně posloužit a pomoci tak nejen k obohacení výběru při profesionálních nákupech do vinoték a gastronomických zařízení ale i k přilákání dalších hledačů duševních i tělesných požitků z řad více, či méně o víně poučených amatérských konzumentů.





Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


Oficiální prezentace českého a moravského vinařství
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS