Jarní víkend v hotelu Happy star


Novou sezónu Zážitkové gastronomie - společného projektu Znovínu Znojmo, hotelu Happy star a vinařského publicisty Branko Černého - zahájil, jako již tradičně, speciální jarní víkend. Program přiláhal na znojemsko milovníky vín i gastronomie, kteří přivítali nové recepty s nadšením.

Program jsme zahájili v pátek, jedinečnou večeří na téma
Z každého menu kousek
Jde o speciální šestichodové menu, ve kterém mohli hosté ochutnat průřez třemi hlavními menu.

Znovín de Lux Claret Brut

PIKANTNÍ ŠPENÁTOVO-SÝROVÁ POLÉVKA. Kombinace
špenátu a sýra s modrou plísní, to vše v krému s vlašskými ořechy.
Sauvignon 2007 pozdní sběr, panenský, „Malý vinař“

Semilon 2007 moravské zemské, Havraníky, „Malý vinař“

THAJSKÉ SMAŽENÉ NUDLE PAD THAI. Thajské národní jídlo se vaří v řadě variant, vyzkoušejte tu naši. Pikantní!
Kerner 2007 výběr z hroznů, Hnanice, „Malý vinař“

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr, Šobes

JEHNĚČÍ KULIČKY. Kuličky z jehněčího mletého masa a
čerstvých bylinek podávané na tortile s pikantní omáčkou.
Irsai Oliver 2007 jakostní, Vrbovec

Rulandské bílé 2007 pozdní sběr, Šobes

CELEROVÉ KOTLETY. Čerstvé a libové kotlety proložené
aromatickou zeleninou, podávané s bramborovým salátem.
Sauvignon 2006 pozdní sběr „Malý vinař“

Frankovka 2004 jakostní „Malý vinař“

SRNČÍ POCHOUTKA. Srnčí kýta, domácí uzené, kořenová pečená zelenina ve smetanovém hávu s bramborovými knedlíčky.
Rulandské modré 2003 výběr z hroznů „Malý vinař“

Syrah 2003 pozdní sběr „Malý vinař“

JABLÍČKA S BABIČČINOU NÁDIVKOU. Jablíčka pečená
ve víně, naplněná mandlovo-kokosovou nádivkou.
Pálava 2007 výběr z hroznů



Sobotní dopoledne, kdy ještě krásně svítilo sluníčko, využila většina hostů k výletu na nedalekou vinici Šobes. Po vydatném obědě jsme měli vyrazit pěškyna velkou degustaci archívních vín do Malovaného sklepa. Počasí však bylo zásadně proti a ke slovu přišla náhradní přeprava auty.
Po prohlídce Malovaného sklepa přišla na řadu očekávaná velká degustace archívních vín z 90. let Znovínu Znojmo
Během degustace jsme ochutnali:
Ryzlink rýnský 1999 pozdní sběr
Cabernet Moravia 1999
Zweigeltrebe 1998
Neuburské 1998
Müller Thurgau 1997
Cabernet Sauvignon 1995
Veltlínské zelené 1993
Svatovavřinecké 1993
Sauvignon 1992
Ryzlink vlašský 1992

Všechna vína byla příjemná a v kondici, ročníky 99 a 97 opět ukázaly svou krásu a kvalitu, nicméně dnes byly jen předkrmem k ročníkům 93 a 92. Závěr degustace se nesl v neuvěřitelných tónech plných a krásně nazrálých vín, mezi nimiž ještě o další třídu, či dvě, vyhrál Sauvignon. Neuvěřitelné!

Návrat do hotelu už proběhl plánovaně pěšky, v čase několika minut před začátkem prvního jarního grilování . V zahradním altánku u venkovního grilu bylo k ochutnání:

DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÁSLO, s čerstvou bagetkou
Ryzlink vlašský 2006 jakostní „Malý vinař“

Veltlínské červené rané 2006 jakostní „Malý vinař“

GRILOVANÉ LILKOVÉ KAPSY. Nevídaná kombinace zeleniny, slaniny a slaného sýra, v hávu exotických omáček.
Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr, Šobes

Semilon 2007 moravské zemské, Havraníky, „Malý vinař“

LIMETOVÁ KRŮTA V MERUŇKOVÉ OMÁČCE. Skutečně překvapivé setkání se světem sladkokyselých chutí. Dekorativní „lízátka“ vytvořená z krůtích prsou, bylinek, mandlí a meruněk.
Irsai Oliver 2007 jakostní, Vrbovec

Sauvignon 2007 pozdní sběr, panenský, „Malý vinař“

OSTROVNÍ HÁĎÁTKA. Pikantní grilované válečky z mletého masa s bazalkou a kokosovou smetanou, obalené v kokosu, podávané s exotickou ostrovní omáčkou. Pikantní!
Muškát moravský 2006 výběr z hroznů, Vrbovec

Tramín červený 2007 výběr z hroznů, Slup, „Malý vinař“

HOVĚZÍ STEAK S ČOKOLÁDOVOU OMÁČKOU. Plátek marinované svíčkové, méně propečený, zalitý neobvyklou omáčkou, která vzniká z čokolády, vína, brandy a smetany.
Syrah 2003 pozdní sběr „Malý vinař“

Merlot 2006 výběr z hroznů „Malý vinař“
OSVĚŽUJÍCÍ TERINKA ŠALER. Letně chladivý a osvěžující moučník vyrobený ze známého fortifikovaného vína.
Chardonnay 2005 výběr z bobulí, Vrbovec

Během podvečera se zraky všech stáčeli k obloze, zda počasí vydrží, nebo nás vyžene do hotelové vinárny. Vydrželo! Byť vítr, který chvílemi pofukoval byl velmi nepříjemný, vína, pokrmy a neplánovaně zařazený svařák, hřály nejen u srdce...

 podívejte se na fotoreportáž
 
 
Aktuální novinky 
Valentýnská párty

Proběhla v hotelu Happy Star podíveje se na reportáž...


navštivte Zemi gurmánů na prestižním webu
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS