Velké podzimní snoubení vín a pokrmů
![]() | ![]() | ![]() |
Slavnostní večer nazvaný Velké podzimní snoubení vín a pokrmů v hotelu Vinum Coeli přinesl to nejlepší z celého léta. Nejoblíbenější vína – vždy dvě z každého vinařství a nejpovedenější vino-gastronomické kombinace z jednotlivých menu. Zaplněný, slavnostně prostřený sál tak mohl ochutnat šestichodové menu doprovázené dvanácti víny šesti vinařů. Slavností ráz akce podtrhla i účast jednotlivých vinařů, kteří dorazili i navzdory probíhající kampani. Více než tříhodinovou přehlídkou vůní a chutí provázel publicista Branko Černý.
Večer zahájilo plné a minerálně hutné Rulandské šedé 2008, moravské zemské víno, z vinařství Trpělka & Oulehla, plné medu a sušených bylinek. Prvním předkrm - Tartar z lososa s listovým salátem a opečeným toastem přinesl velmi vyváženou chuť čerstvého i uzeného lososa, bylinek, jemného dotyku Dijonu a zakysané smetany. Spojení s velmi plným, kulatým až opulentním Chardonnay 2007, pozdní sběr, z vinařství Trpělka & Oulehla, bylo jedinečné.
Relaxační roli splnilo Rulandské šedé 2008, pozdní sběr z Vinařství Hany a Františka Mádlových. Ovocná substance, plná slunce, ovocných marmelád a svěží kyseliny příjemně naladila k věcem příštím. Chuťovým koncertem se stala husí paštika s hruškovým chutney a sladkým toustem podávaná s Muškátem moravským 2008, kabinetní víno z Vinařství Vajbar. Husí paštika, vyrobená pouze z gratinovaných husích jater a jemného koření, přinesla koncentrovanou a čistou chuť, která se nádherně snoubila se zázvorově pikantním hruškovým chutney. Vrcholem bylo spojení se sladkým toastem ochuceným perníkovým kořením. Svěží a výrazně aromatický muškát byl skutečně důstojným partnerem všech chuťových složek.
Velmi výrazné a svěží Cuvée rosé 2008, pozdní sběr z Vinařství Vajbar, vyrobené z Cabernetu Sauvignon a Merlot bylo zřejmě jediným vínem, které mohlo následovat v relaxační části. Prvním teplým chodem byl pečený modrohlav na másle s bylinkovým puré a glazovanou zeleninou snoubený se strohým a dokonale osvěžujícím Sylvánským zeleným 2008 z Vinařství Maňák. Ryba, kterou mnozí znají spíše pod označením Butter Fish byla připravena ve velmi jemné chuti na másle. Jemná chuť dokonale korespondovala s bramborovým puré s jarní cibulkou a bylinkami i kořenovou zeleninou.
Po krátké přestávce přišel Modrý Fěruňk 2008, známkové víno z Vinařství Maňák. Svěží substance plná višní a višňových povidel, jemného koření z barrique a decentní třísloviny. Zřejmě zlatým hřebem večera byla Pečená perlička na bylinkových tagliatelích podávaná s neuvěřitelným Sauvignonem 2007, pozdní sběr, barrique z Vinařství Hany a Františka Mádlových. Jemná a přírodní chuť velmi šťavnatých vykostěných prsíček dotvořená neuvěřitelnou šťávou se snoubila s bylinkovými těstovinami na másle a vše tak zapadalo do chuťového spektra Sauvignonu, jako by byl vyroben přímo k tomu pokrmu.
Předposlední relaxace proběhla u velmi plného, výrazného Modrého Portugalu 2007 z Vinařství Ilias, který kromě ovoce a výrazné minerální stopy přinesl i jemné tóny barrique sudu a krásné náznaky živočišných tónů. Milovníky vepřového určitě potěšilo pečené vepřové koleno se švestkovou omáčkou a smetanovými brambory podávané s André 2007, pozdní sběr, ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice. Poctivě naložené koleno v dokonalé marinádě, upečené až téměř k rozpadu, decentní omáčka a jemné brambory, to vše se krásně potkávalo s mladým André.
Švestkově povidlová velmi hluboká Frankovka 2006, výběr z hroznů, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice uzavřela tento chuťový zážitek a přinesla tolik potřebnou relaxaci před dezertem. Tím bylo velmi moderní Sezamové parfait s ovocem ve sladkém sirupu podávané s aromatickým a jemně nasládlým růžovým Modrým Portugalem 2008, pozdní sběr z Vinařství Ilias. Zmražený krém ze smetany a vaječných bílků přinesl, díky sezamu, tóny Orientu, které dotvářelo spojení s výrazně sladkým ovocem.
Co říci závěrem. Nový šéfkuchař hotelu Viliam Harašta dokonale ukázal, jak má vypadat moderní gastronomie, jak se má servírovat i připravovat. Navíc byly všechny pokrmy připraveny tradiční cestou, bez moderních sušených základů a dalších rádobykuchařských berliček . Třikrát hurá! Jaké potěšení pro gurmána i pro zastánce zdravé výživy bez „éček“.
Na sobotní odpoledne byla připravena pultová degustace všech vín nabízených v hotelové vinotéce. Nadšení milovníci vín si mohli ochutnat na 60 špičkových moravských vín výše jmonovaných producentů!
![]() |