Velké podzimní snoubení vín a pokrmů
 V pátek 2. října se hotel Vinum Coeli – Vinařské nebe – opět přiblížil nebeským výšinám. Vyvrcholilo tu vinařské léto, během nějž byla postupně představována vína šesti vybraných moravských vinařství v kombinaci s originální gastronomií. V průběhu léta bylo prezentováno více než 60 vín těchto vinařství. Pro každého vinaře bylo navíc postaveno menu snoubené s jeho víny.
Slavnostní večer nazvaný Velké podzimní snoubení vín a pokrmů v hotelu Vinum Coeli přinesl to nejlepší z celého léta. Nejoblíbenější vína – vždy dvě z každého vinařství a nejpovedenější vino-gastronomické kombinace z jednotlivých menu. Zaplněný, slavnostně prostřený sál tak mohl ochutnat šestichodové menu doprovázené dvanácti víny šesti vinařů. Slavností ráz akce podtrhla i účast jednotlivých vinařů, kteří dorazili i navzdory probíhající kampani. Více než tříhodinovou přehlídkou vůní a chutí provázel publicista Branko Černý.
Večer zahájilo plné a minerálně hutné Rulandské šedé 2008, moravské zemské víno, z vinařství Trpělka & Oulehla, plné medu a sušených bylinek. Prvním předkrm - Tartar z lososa s listovým salátem a opečeným toastem přinesl velmi vyváženou chuť čerstvého i uzeného lososa, bylinek, jemného dotyku Dijonu a zakysané smetany. Spojení s velmi plným, kulatým až opulentním Chardonnay 2007, pozdní sběr, z vinařství Trpělka & Oulehla, bylo jedinečné.
Relaxační roli splnilo Rulandské šedé 2008, pozdní sběr z Vinařství Hany a Františka Mádlových. Ovocná substance, plná slunce, ovocných marmelád a svěží kyseliny příjemně naladila k věcem příštím. Chuťovým koncertem se stala husí paštika s hruškovým chutney a sladkým toustem podávaná s Muškátem moravským 2008, kabinetní víno z Vinařství Vajbar. Husí paštika, vyrobená pouze z gratinovaných husích jater a jemného koření, přinesla koncentrovanou a čistou chuť, která se nádherně snoubila se zázvorově pikantním hruškovým chutney. Vrcholem bylo spojení se sladkým toastem ochuceným perníkovým kořením. Svěží a výrazně aromatický muškát byl skutečně důstojným partnerem všech chuťových složek.
Velmi výrazné a svěží Cuvée rosé 2008, pozdní sběr z Vinařství Vajbar, vyrobené z Cabernetu Sauvignon a Merlot bylo zřejmě jediným vínem, které mohlo následovat v relaxační části. Prvním teplým chodem byl pečený modrohlav na másle s bylinkovým puré a glazovanou zeleninou snoubený se strohým a dokonale osvěžujícím Sylvánským zeleným 2008 z Vinařství Maňák. Ryba, kterou mnozí znají spíše pod označením Butter Fish byla připravena ve velmi jemné chuti na másle. Jemná chuť dokonale korespondovala s bramborovým puré s jarní cibulkou a bylinkami i kořenovou zeleninou.
Po krátké přestávce přišel Modrý Fěruňk 2008, známkové víno z Vinařství Maňák. Svěží substance plná višní a višňových povidel, jemného koření z barrique a decentní třísloviny. Zřejmě zlatým hřebem večera byla Pečená perlička na bylinkových tagliatelích podávaná s neuvěřitelným Sauvignonem 2007, pozdní sběr, barrique z Vinařství Hany a Františka Mádlových. Jemná a přírodní chuť velmi šťavnatých vykostěných prsíček dotvořená neuvěřitelnou šťávou se snoubila s bylinkovými těstovinami na másle a vše tak zapadalo do chuťového spektra Sauvignonu, jako by byl vyroben přímo k tomu pokrmu.
Předposlední relaxace proběhla u velmi plného, výrazného Modrého Portugalu 2007 z Vinařství Ilias, který kromě ovoce a výrazné minerální stopy přinesl i jemné tóny barrique sudu a krásné náznaky živočišných tónů. Milovníky vepřového určitě potěšilo pečené vepřové koleno se švestkovou omáčkou a smetanovými brambory podávané s André 2007, pozdní sběr, ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice. Poctivě naložené koleno v dokonalé marinádě, upečené až téměř k rozpadu, decentní omáčka a jemné brambory, to vše se krásně potkávalo s mladým André.
Švestkově povidlová velmi hluboká Frankovka 2006, výběr z hroznů, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice uzavřela tento chuťový zážitek a přinesla tolik potřebnou relaxaci před dezertem. Tím bylo velmi moderní Sezamové parfait s ovocem ve sladkém sirupu podávané s aromatickým a jemně nasládlým růžovým Modrým Portugalem 2008, pozdní sběr z Vinařství Ilias. Zmražený krém ze smetany a vaječných bílků přinesl, díky sezamu, tóny Orientu, které dotvářelo spojení s výrazně sladkým ovocem.
Co říci závěrem. Nový šéfkuchař hotelu Viliam Harašta dokonale ukázal, jak má vypadat moderní gastronomie, jak se má servírovat i připravovat. Navíc byly všechny pokrmy připraveny tradiční cestou, bez moderních sušených základů a dalších rádobykuchařských berliček . Třikrát hurá! Jaké potěšení pro gurmána i pro zastánce zdravé výživy bez „éček“.

Na sobotní odpoledne byla připravena pultová degustace všech vín nabízených v hotelové vinotéce. Nadšení milovníci vín si mohli ochutnat na 60 špičkových moravských vín výše jmonovaných producentů!


 podívejte se na fotoreportáž ze snoubení
 
Aktuální novinky 
Vinum Juvenale 2010

podívejte se na velkou reportáž ze slavnostního večera...


VINUM LAUGARICIO
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS