únor

I v únoru vinohrad odpočívá. Vinohradník dokončuje zimní řez a pomaličku připravuje nářadí a postřiky na novou sezónu.
To vinař – sklepmistr má práce o poznání více. Vína v nádobách se probouzejí do krásy a je třeba ji v nich udržet, některé popostrčit, jiná zbrzdit či přikrášlit. Řada vzorků se již připravuje na výstavy a košty mladých vín, takže se nemůže vůbec nic zanedbat. Únor je i měsícem věnovaným velké vinařské slavnosti – lisování slámového vína. Hrozny posbírané v říjnu či listopadu do teď ležely na půdě na slámě a působením proudění vzduchu vysychaly. Dnes jsou z nich cibéby – přírodní hrozinky a je třeba je opatrně vylisovat. Z každé z nich lis vytlačí několik kapiček velmi sladké a velmi koncentrované šťávy, která bude dlouhých několik desítek dnů prokvášet, stane se z ní určitě nejpozdější burčák a následně i mladé, velmi hutné a ušlechtilé víno s vysokým obsahem přírodního zbytkového cukru, které se následně naláhvuje do malých lahviček o objemu 2 – 3,5 dcl a za patřičné peníze rozběhne do vinoték.
Ve vinařstvích pracujících s moderní technologií nerezů jsou vína již stažená s kvasničních kalů a v řadě z nich využívají vysokého mrazu k vymražování vín přírodní cestou. V "klasických" vinařstvích jsou vína ještě kalná, plná mnohdy až nepříjemných tónů. Zkušený jazyk si již v tuto chvíli dokáže představit krásu budoucí ...
Na vinicích byl opravdu zahájen řez réví, ale řada vinohradníků objevuje s nelibostí důsledek vysokých mrazů - řada keřů vypadá hodně přemrzle.