březen

V březnu by se měl vinohrad pomaloučku probouzet k životu. Ale v letošním roce, kdy se zima poněkud nechce vzdát své vlády a na řadě vinic stále ještě leží sněhová pokrývka, to nebude tak snadné. Na jednu stranu tak vinohradník získává více času k dokončení zimního řezu révy vinné, na druhou stranu také ke zjištění, jak velký bude letošní výpadek způsobený velmi tuhou zimou. Téměř ze všech vinařství přicházejí zprávy o přemrzlé révě. Odhad výpadku se pohybuje od 20 do 50%, bohužel v některých vinařstvích i výrazně více. Samozřejmě, že jistotu budeme mít až na jaře a třeba to bude lepší, než to teď vypadá - vždyť příroda je mocná čarodějka.
Ve sklepě je to výrazně zajímavější než na vinici. Díky zpožděnému vinobraní v loňském roce a nízkým zimním teplotám se řada vín v malých sklepích teprve nyní probouzí k životu. Rozdílné technologie a použité cesty se velmi zásadně rozcházejí, takže v některých "moderních" sklepích už máme zcela čistá, stočená a přefiltrovaná vína, v podstatě již připravená k distribuci, ve kterých je hodně ovocných primárních buketů a koncentrovaná svěžest mládí (mnohdy bohužel s vysokou kyselinou), zatímco v "klasických" sklepích je víno stále ještě v kontaktu s kvasničním kalem a pomaloučku, polehoučku spouští odbourání kyseliny jablečné.
S březnem se rozbíhají i nesčetné košty. Milovník vína tak může chutnat v každé druhé vesnici místní vína, v některých hotelích či výstavních prostorách pak širší průřez produkcí. Vrcholem výstavním pak je určitě VINEX, na kterém najde milovník vína poměrně ucelenou nabídku vinařství nejen jižní Moravy.