DEN V RŮŽOVÉM - ROSÉ COELI
 

Největší přehlídka růžových vín a letní odpočinkové gastronomie se odehrála v rámci prvního veřejného Grand testu našeho časopisu v dolnokounickém hotelu Vinum Coeli – vinařské nebe.


Pečlivě vybíraný termín, ani 200 Kč vložených manažerem hotelu do kostelní kasičky nepomohlo a ráno všechny vítala podmračená obloha. V průběhu dne občas sprchlo, k večeru se však počasí krásně vyjasnilo. Bohužel nepřízeň počasí trochu ovlivnila hosty, kteří měli vstupenky pouze rezervované – ne všichni dorazili. Ale určitě mohou litovat. Přišli o 20 chodů skvělých, většinou grilovaných pokrmů, bohatý salátový bufet, 98 růžových vín a klaretů z celého světa i o večerní diskotéku v růžovém. Na okraj: nedělní ráno i celá neděle byla prosluněná, téměř ukázková, zřejmě mají „nahoře“ jiný kalendář…
Projděme se však akcí chronologicky. Vše začalo již před 3 měsíci, nápadem, plánem a hlavně oslovením vinařů a dovozců vín. Díky mnoho týdnů trvající komunikaci se podařilo shromáždit neuvěřitelných 98 vín růžové barvy nejrůznějších chutí z řady míst celého světa. Komise odborníků časopisu Víno&Styl ochutnala v pátek v tajné degustaci všech 98 vzorků a přidělila jim body pomocí stobodového systému OIV. O pořadí vín v grandtestu však rozhodovali všichni návštěvníci akce pomocí svých hlasovacích lístků.
Volná degustace vín byla situována do vnitřních prostor hotelu a probíhala po celé odpoledne a podvečer v soutěžním duchu, po celý večer a noc potom v duchu omamném. Hosté mohli ochutnávat vína z Čech, Moravy, Rakouska, Německa, Francie, Španělska, Itálie, Bulharska, Maďarska, Argentiny, Chile, Jižní Afriky, Austrálie a USA. Mezi víny byly zastoupeny subtilní klarety, jemná osvěžující rosé s kyselinou, plná, hutně ovocná vína, sladká a ještě sladší vína, sekty a dokonce i jedno dolihované. Zkrátka reprezentační přehlídka.
V poledne byl také založen salátový bufet s ukázkou nového typu salátů doporučených pro jarní a letní dny. Našli jsme nejen těstovinové, ale také čočkový, fazolový či kroupový, lehké zeleninové i sýrový. Krátce po 12 hodině se rozjela kuchařská show Branko Černého a šéfkuchaře hotelu Vinum Coeli Josefa Dufka, člena reprezentačního týmu ČR. Každou půlhodinu prezentovali jeden či dva pokrmy připravené na míru vystavovaným vínům. Většinu z pokrmů vařili přímo před hosty, aby byla inspirace co nejdokonalejší.
Na začátku byly představeny výrobky z hroznových semínek. Díky neuvěřitelnému množství nenasycených mastných kyselin a flavonoidů jsou doslova extraktem života. Přestavila se tak kuřecí směs v panenském oleji z hroznových semínek, grilovaná zelenina se semínkovým olejem a skvělými ovocnými octy a na závěr dva druhy pesta ze semínkového oleje na lilku. Přílohou byly těstoviny vyrobené z mouky z hroznových semínek, které jsou dokonce bezlepkové.
Poté přišla na řadu rychlá, ale velmi chutná Královská pomazánka, umíchaná z tvarohu, pomazánkového másla, uzeného lososa, červeného grepu a bylinek. Po ní už hrál hlavní roli pašík, který se točil na rožni již dobré dvě hodiny a byl tak akorát zlatavý pro první okrajování. Prvním z dezertů se stal růžový cheese cake, vyrobený z tvarohu, domácí višňovky, banánu a bílé čokolády Amedei, podávaný s višňovým dipem.
Že se na grilu velmi dobře daří i jiným surovinám, než jenom masu, ukázaly žampiony plněné bazalkovým pestem, sušenými rajčaty a pršutem. Dalším z netradičních pokrmů byla tapenáda z černých oliv, naopak k moravské klasice patří přesňáky – tenounké bramborové placky se švestkovými povidly.
Pomalu přicházel čas na další hlavní chod, který se trochu inspiroval v Ásii. Krůtí steaky se sladko-pálivou, voňavou meruňkovou omáčkou vzbudily údiv i zaslouženou pozornost. To obráceně vyrobené cuketové balíčky se slaninou (slanina byla navrch a hrála prim) zapadaly do české představy o grilování dokonale. Stejně tak klasický šťavnatý steak z vepřové krkovice podávaný se zeleninou pečenou v alobalu. Tento blok uzavírala další sladká specialita – ovocný špízek s omáčkou z bílé čokolády Amedei a jahodový pudink.
Dva další chody představily mleté maso na grilu. Ostrovní háďátka jsou prolnuta kokosovou vůní a chutí a doplněna ostrovní tichomořskou omáčkou. Balkánské biftačke podávané na domácí olivové ciabatě nás díky aromatickým bylinkám zavedli na letní mořskou pláž. Na ní, respektive na grilu u ní postaveném by mohl vzniknout i další chod – vlažný salát z grilovaných lilků, papriky, cukety a cibule se sušenými rajčaty, černými olivami a domácími těstovinami. Naopak k českému rybníku nás vrátil plátek vepřového bůčku se zeleninou. Zlatým gastronomickým hřebem byl grilovaný dančí hřbet s čokoládovou omáčkou, vyrobenou z nejlepší čokolády na světě Amedei, skvělého Dornfelderu Leoše Horáka, kapky staré brandy a několika kapek sladké smetany.
Protože se počasí v průběhu akce nejen umoudřilo, ale sluníčko začalo pracovat na 105%, prodloužili jsme venkovní pobyt o více než hodinu a pozvali ještě všechny hosty na makrely grilované na přírodním ohni. Poté už přestal hrát i skvělý ROSE BAND a všichni se převlékli do růžového blečení a přemístili se na Večer v růžovém, spojený s oldies diskotékou. Pohled na sál zaplněný do posledního místa růžovými lidičkami byl prostě „boží“. K dobré náladě přispěl šikovný dj, dobrá muzika, láhve a další láhve růžového vína i připravený raut.
Vrcholem bylo určitě slosování všech hlasovacích lístků o 10 předplatných časopisu Víno&Styl, 3 dárkové tašky Carbonell a jeden víkendový poukaz pro 2 do hotelu Vinum Coeli. Všichni ti, kteří se nechali zviklat počasím a nakonec nedorazili mohou jen litovat, že nepřišli a těšit se na květen příštího roku na další Den v růžovém, nebo už na září, kdy společně s časopisem Víno&Styl a hotelem Vinum Coeli ochutnáme nejlepší česká a moravská vína oceněná v největší soutěži vín KRÁL VÍN České republiky.


Zajímá vás, jak dopadla jednotlivá vína? Které z růžových na našem trhu je nejvíce IN? To vše si přečtete v červnovém čísle časopisu Víno&Styl.

 prohlédněte si fotoreportáž
 
 
Aktuální novinky 
Vinum Juvenale 2010

podívejte se na velkou reportáž ze slavnostního večera...


Skvělé olivy ke skvělým vínům.
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS