Jak víno podávat?
Nejdůležitější při podávání vína je jeho teplota a sklenice, ve které je podáváno. Obecně vzato existují doporučené teploty pro podávání jednotlivých druhů vín, prakticky se však naše zkušenosti z těchto pravidel často vymykají. Sekty bychom měli podávat při 5 – 8°C, suchá bílá vína při 10 -12 °C, sladká bílá vína v teplotě 12 – 18°C, růžová vína v teplotě 10 – 14°C, lehká červená vína vychlazená na 12 – 15°C a těžší a starší červená vína při 15 – 20°C. Toto pravidlo není schopno pojmou rozdíly mezi víny, jednotlivé nuance v nich. Zobecníme li, může platit, že čím je víno mladší a lehčí, mělo by být podáváno chladnější, čím je starší a plnější, tím vyšší teplota mu prospívá. Ze své praxe znám několik mladých červených vín s ovocným charakterem, kterým nejvíce sluší teplota 8°C i velmi plná bílá vína zrající v sudu barrique, která se nejlépe rozvinou při teplotě 18 – 20°C. Někteří výrobci uvádějí na kontraetiketách ideální teplotu vína při konzumaci.
Hosté Vám určitě odpustí malou diferenci v teplotě vína, kterou lze upravit na stole dochlazením či přihřátím, ale rozhodně by Vám neměli odpustit nevhodné sklo. Pro každé víno existuje vhodná sklenka, ve které nejlépe vynikne jeho barva, buket a chuť. K základnímu vybavení domácnosti by měly patřit sklenice na sekt (rozhodně vysoké flétny - misky ponechte na sladké sekty či zmrzlinu), na bílé mladé a starší víno, na červené mladé a starší víno a na sladká vína. Sklenice musí být z čirého kvalitního skla bez broušení či barevných ornamentů. O reklamních a jiných nápisech kdekoliv jinde než na dýnku sklenice ani nemluvě. Tato řada sklenic se dá ještě postupně rozšiřovat o další nutné skleničky, např. na rosé, vína Bordeaux či Burgund. Nezapomeňte na vhodné sklenky na vodu či minerálku.
Starší vína (zejména červená) je třeba nechat před podávání rozdýchat. Doba, po kterou budete mít láhev otevřenou v místnosti, kde bude víno konzumováno je individuální a pohybuje se mezi 15 až 90 minutami. Vína archívní a vína se sedlinou je třeba před podáváním dekatovat. Při dekatování víno pomalu přeléváme do karafy či džbánku. Opatrným přelitím oddělíme čisté víno do karafy a sedlinu ponecháme v láhvi. Krouživými pohyby vínem opatrně v karafě mícháme a tím jej provzdušníme.