Májová zážitková gastronomie v Dolních Kounicích

Během prvního květnového víkendu v novém vinařském hotelu v Dolních Kounicích Vinum Coeli proběhla zcela mimořádná akce. Pro hosty byly připraveny dvě večeře postavené na kráse snoubení vynikajících vín a důmyslných pokrmů, důkladná prohlídka kounických památek a originální obědový piknik v prostorách starobylého kláštera Rosa Coeli. Hosty provázel a o gastronomii a vínech vyprávěl Branko Černý.

4. 5. 2007
První večer čekala hosty večeře specialit hotelu Vinum Coeli, doprovázená vybranými víny z hotelové vinotéky, během níž hosté ochutnali:

Neuburské 2004 Vinařství Ing. Musil
KOKTEJL Z KUŘECÍCH PRSÍČEK,
obohacený celerem a červenými jablíčky
Müller Thurgau 2006 Vinařství Trpělka & Oulehla
Veltlínské zelené pozdní sběr 2005 Vinařství Trpělka & Oulehla
NOKY S BAZALKOVÝM PESTEM,
růžičkami parmské šunky, sypané parmezánem
Rulandské šedé pozdní sběr 2004 Vinařství Trpělka & Oulehla
Sauvignon výběr z hroznů 2005 Vinařství Trpělka & Oulehla
KACHNÍ PRSA NA MEDU,
jemně prouzená, na listovém salátu s dijónskou omáčkou
Ryzlink rýnský výběr z hroznů 2004 Mikrosvín Mikulov
Frankovka - rosé 2006 Vinařství Trpělka & Oulehla
VEPŘOVÁ ROLÁDKA PLNĚNÁ MARINOVANOU ŠVESTKOU
s omáčkou demi glace provoněnou perníkem,vlasatou rýží a fazolkami ve slaninovém mantlu
Svatovavřinecké pozdní sběr 2004 Vinařství Ing. Musil
Rulandské modré pozdní sběr 2004 Vinařství Trpělka & Oulehla
KANČÍ STEAK NA PIKANTNÍ MARINÁDĚ,
halušky s pórkem a slaninou, pečené jablka a brusinková omáčka
Frankovka 2001 Vinařství Ing. Musil
Cabernet Sauvignon výběr z hroznů 2004 Mikrosvín Mikulov
TERINKOVÁ VARIACE NA MALINOVÉM ZRCADLE
Rulandské bílé 2003 výběr z bobulí Vinařství Holánek

a následovala degustace vín vinařů z okolí.

5. 5. 2007
Po snídani následovala společná procházka za pamětihodnostmi Kounic, během které jsme si prohlédli židovské ghetto, synagogu a hřbitov, nově otevřený částečně zrekonstruovaný hrad a fanstastický klášter Rosa Coeli. Zde přímo na 800 let staré dlažbě jsme společně snědli z piknkových košů několik druhů pečených mas, dipů, zapečených bagetek, zeleniny ...

19:00 - Večerní menu Branko Černého
jídla uvařená podle nových, ještě neprezentovaných receptů, doprovázená vybranými víny z osobního archivu autora

Rulandské bílé 1997 pozdní sběr Znovín Znojmo
BROKOLICOVÝ KRÉM
překvapivá variace na téma krémová polévka, servírovaná s bramborovo-sýrovými plackami
Ryzlink rýnský 1999 pozdní sběr Jiří Hort
Veltlínské zelené 1999 pozdní sběr Ampelos
ŠPENÁTOVÉ TĚSTOVINY REBLOCHON
kompozice těstovin, čerstvého špenátu a uzeného, zapečená se skvělým sýrem Reblochon
Sauvignon 1999 pozdní sběr Jiří Hort
Tramín 1999 výběr z hroznů Jan Vaněk
KARAMELOVÁ PANENKA NA SMETANĚ
to tu ještě nebylo! smetanová omáčka s karamelovou dochutí a zlatavá panenka v ní
hutné a koncentrovaně ovocné rosé, vybrané z nejlepších vzorků Jarovín rosé 2007
Rulandské modré 2000 pozdní sběr Moravíno Valtice
SLAVNOSTNÍ BAŽANT S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU
bažant nadívaný klasickou nasládlou nádivkou, podávaný s hráškovým puré
Svatovavřinecké 2000 pozdní sběr Mikrosvín Mikulov
Zweigeltrebe 1999 pozdní sběr Mikrosvín Mikulov
CHEESE CAKE BAYLEIS
sladká tečka nakonec – čerstvý sýrový dort se dvěma omáčkami – jedna lepší než druhá
Tramín červený 2005 výběr z bobulí ZD Sedlec

a opět následovala degustace vín vinařů z okolí.

Pokud si nedovedete přestavit, jak to na takové akci vypadá, prohlédněte si fotogalerie ... a příště se včas přihlaste.

 fotogalerie
 
Aktuální novinky 
Snoubení vín a pokrmů v Táboře

25. 3. v rámci Táborského festivalu vína speciální šestichodové menu dvanáct degustačních vzorků vín od předních českých a moravských vinařů ...


Vína-vinařství.cz – online katalog
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS