Jak jsem obsluhoval ... předsedu Evropské komise.
 
José Manuel Barroso ochutnal moravská vína a staročeskou kuchyni

Předseda Evropské komise se stal držitelem prvního čestného doktorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Součástí slavnostního shromáždění akademiků byl i slavnostní raut.

22. duben se zapíše zlatým písmem do kroniky Univerzity Tomáše Bati. „Nejvyšší Evropan“ tu obdržel první čestný doktorát. Slavnostnímu aktu předcházelo mnoho a mnoho měsíců příprav a jednání. Bylo nutné především zajistit logistiku návštěvy, od příletu až po návštěvu Baťova mrakodrapu, účast akademických funkcionářů i důstojný hudební doprovod. Součástí takto významné události musí být i raut. Jakou formu rautu zvolit, světovou či středomořskou kuchyni? To vše byly otázky, které se honily hlavou organizátorů. Bylo připraveno několik konceptů rautu, ze kterých vedení univerzity vybralo ten náš!

To nejlepší, co nabízí naše gastronomie, najdeme na konci 19. a začátku 20. století. Proto jsem, společně se šéfkuchařem hotelu Vinum Coeli Josefem Dufkem a FMB Ivanem Kolářem, připravil scénář staročeských gastronomických orgií. Po mnoha týdnech cizelování byly na raut vybrány následující pochutiny:
Sýrové kanapky s ořechy
Kuřecí kanapky s celerem
Kanapky s uzeným lososem
Sušené švestky v domácí slanině
*
Domácí husí paštika se švestkami sypaná mandlemi
Vepřová paštika z domácího pašíka
Kuřecí galantiny
Pečená kotleta na bylinkách s česnekem
Paprikový bůček
Pečený bůček ve vákuu
Variace uzených ryb
Hermelín nakládaný dle receptury hotelu
Kroupový salát se slaninou
Jarní bramborový salát
Čerstvý zeleninový salát
Variace trhaných salátů
*
Tradiční česká svíčková na tmavo s karlovarským knedlíkem
Pečené vepřové kousky ve švestkové omáčce se škvarkovou
plackou.
Krutí roláda s ořechovou nádivkou a šťouchaným bramborem
Jehněčí špalíčky dušené na česneku a slanině s bramborovým
puré s pečenou jarní cibulkou
Vykostěná vepřová kolena se skořicovým zelím a bramborovou
Roládkou
Jehněčí trhance pečené na divoko se slaninovou kukuřičnou kaší
Babiččina Kulajda
*
Přesňáky mazané domácím povídlím
Kynuté lívance s borůvkovým žahourem
Čerstvý ovocný salát s ořechy a tvarohovým krémem s medem Bramborové šišky s perníkovou strouhankou a kysanou smetanou

Vybrané pokrmy vhodně doplnila vybraná vína z Vinařství u kapličky (Zaječí) a Vinařství Bronislava Vajbara (Rakvice). J. M. Barroso byl nadšen z polosladké Pálavy 2008 výběr z hroznů (Vinařství u kapličky, řada Dalibor) a z kabinetního mladého Muškátu moravského (Vinařství Vajbar). Přednostně jsem mu nabízel tato dvě vína, coby zástupce domácích šlechtěnců. K více vínům se bohužel přes své společenské povinnosti nedostal, nicméně výrazně chutnala všem ostatním návštěvníkům. Vína byla složena tak, aby Vajbarova mladá bílá a růžová suchá příjemně doplňovala Daliborovi sldší bílé a barikované červené.

Nadšení návštěvníků, kteří se nemohli odtrhnout od specialit teplé i studené kuchyně, spolu s pochvalou rektora Univerzity Tomáše Bati i zahraničních hostů, vyvážilo neuvěřitelné nasazení celého týmu i vysokou pracnost příprav.

Autor fotografií označených L2G: Lubomír Ančinec
Autor fotografií označených DSC: Zdeněk Němec

 podívejte se na fotoreportáž
 poděkování rektora Univerzity Tomáše Bati
 
 
Aktuální novinky 
Vinum Juvenale 2010

podívejte se na velkou reportáž ze slavnostního večera...


nová nabídka rozšíøené prezentace na specializovan...
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS