Morava tradičně a přesto jinak – harmonie s nechorskými víny
 
V nechorském sklepu U Jeňoura se v rámci Festivalu otevřených sklepů představila moravská gastronomie v netradičních a moderních úpravách.
Podívejte, co vše bylo v rámci snoubení s nechorskými víny k dispozici a přečtěte si, jak nám to chutnalo:


Začátek obstarala sklenka krásného svěžího muškátu z Jeňourovi produkce, doložená kanapkou.
*
Losos z naší udírny na načechraném salátku
Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2007
Rodinné vinařství Košut
Vlastní uzení, vlastní recept. Ryba krásně ovoněná kouřem, přitom šťavnatá a velmi chutná se krásně snoubila s jemným, ale výrazným vínem
*
Kuřecí galantina s lanýžovým želé a medovou hořčicí
Tramín červený, pozdní sběr, 2007
Rodinné vinařství Košut
Krásný recept na galantinu, ještě lepší lanýžové želé, plné výrazu a nádherně zemité vůně. Víno vůbec nebylo špatné, jen nám přišlo na jemné tóny galantiny moc těžké
*
Bramborový krém s opečeným jelítkem zakápnutý dýňovým olejem
Dornfelder, jakostní, 2007
Vinařství Marek Pšovský
Velmi zvláštní pojetí bramborové polévky, která byla lehce nakyslá po víně, doplněné plátkem jelítka. Víno svěží, výborné a ve skvělé kombinaci
*
Nechorské uzené žebro s paličkou v křenovém dipu podávané s domácím chlebem
Rulandské modré, výběr z hroznů, 2006
Vinařství Marek Pšovský
Do téměř rozpadu upečené žebírko, velmi chutně ochucené s jemnou křenovou omáčkou - lahoda. Víno zbytečně s vysokým alkoholem a těkavkami na samé hranici
*
Vepřová panenka plněná ořechovým pyré servírovaná se slaninovou polentou
a šouletem z červené čočky
Zweigeltrebe, pozdní sběr, 2006
Vinařství U svatého kříže
Mistrovský kousek plněné vláčné panenky s vynikajícím pyré. Kyselá čočka s arabským kořením zůstala nepochopena. Víno vynikající, plné lesních plodů, s hladkým a dlouhým závěrem - opět skvělá kombinace
*
Variace sýrů starého kontinentu
Neronet, jakostní, 2005
Vinařství U svatého kříže
*
Tvarohové noky v jahodové omáčce s moruší
Frankovka, slámové víno, 2005
Vinný sklep U Jeňoura
Poslední a snad nejlepší. Křehké noky v opražené strouhance, výrazná jahodová omáčka a čerstvé moruše z okolních stromů - Slow Food, jak má být. Slámové víno mělo jedinou chybu - nedalo se koupit. Neuvěřitelné tóny připomínající soleru a všechny marmelády světa byly prostě nezapomenutelné


Nezbývá než konstatovat, že na každou další gastronomickou akci je velká škoda nepřijít.


 podívejte se na fotogalerii
 
 
Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


k vínu patří sýr
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS