Morava tradičně a přesto jinak – harmonie s nechorskými víny
V nechorském sklepu U Jeňoura se v rámci Festivalu otevřených sklepů představila moravská gastronomie v netradičních a moderních úpravách.
Podívejte, co vše bylo v rámci snoubení s nechorskými víny k dispozici a přečtěte si, jak nám to chutnalo:
Začátek obstarala sklenka krásného svěžího muškátu z Jeňourovi produkce, doložená kanapkou.
*
Losos z naší udírny na načechraném salátku
Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2007
Rodinné vinařství Košut
Vlastní uzení, vlastní recept. Ryba krásně ovoněná kouřem, přitom šťavnatá a velmi chutná se krásně snoubila s jemným, ale výrazným vínem
*
Kuřecí galantina s lanýžovým želé a medovou hořčicí
Tramín červený, pozdní sběr, 2007
Rodinné vinařství Košut
Krásný recept na galantinu, ještě lepší lanýžové želé, plné výrazu a nádherně zemité vůně. Víno vůbec nebylo špatné, jen nám přišlo na jemné tóny galantiny moc těžké
*
Bramborový krém s opečeným jelítkem zakápnutý dýňovým olejem
Dornfelder, jakostní, 2007
Vinařství Marek Pšovský
Velmi zvláštní pojetí bramborové polévky, která byla lehce nakyslá po víně, doplněné plátkem jelítka. Víno svěží, výborné a ve skvělé kombinaci
*
Nechorské uzené žebro s paličkou v křenovém dipu podávané s domácím chlebem
Rulandské modré, výběr z hroznů, 2006
Vinařství Marek Pšovský
Do téměř rozpadu upečené žebírko, velmi chutně ochucené s jemnou křenovou omáčkou - lahoda. Víno zbytečně s vysokým alkoholem a těkavkami na samé hranici
*
Vepřová panenka plněná ořechovým pyré servírovaná se slaninovou polentou
a šouletem z červené čočky
Zweigeltrebe, pozdní sběr, 2006
Vinařství U svatého kříže
Mistrovský kousek plněné vláčné panenky s vynikajícím pyré. Kyselá čočka s arabským kořením zůstala nepochopena. Víno vynikající, plné lesních plodů, s hladkým a dlouhým závěrem - opět skvělá kombinace
*
Variace sýrů starého kontinentu
Neronet, jakostní, 2005
Vinařství U svatého kříže
*
Tvarohové noky v jahodové omáčce s moruší
Frankovka, slámové víno, 2005
Vinný sklep U Jeňoura
Poslední a snad nejlepší. Křehké noky v opražené strouhance, výrazná jahodová omáčka a čerstvé moruše z okolních stromů - Slow Food, jak má být. Slámové víno mělo jedinou chybu - nedalo se koupit. Neuvěřitelné tóny připomínající soleru a všechny marmelády světa byly prostě nezapomenutelné
Nezbývá než konstatovat, že na každou další gastronomickou akci je velká škoda nepřijít.
![]() |