Tříkrálová degustace mladých vín ve Vinařství U Kapličky
 

Představování mladých vín na začátku roku se stalo již zaběhlou praxí mezi menšími i většími vinaři. Někdo volí termín na začátku ledna, jiný jej posouvá blíže k únorovým zabíjačkám a masopustům, nicméně společný jmenovatel je jen jeden. Představit svému publiku – milovníkům vína, odborníkům z gastronomie a vinoték i odborným žurnalistům – novou produkci v ještě mnohdy prenatálním stádiu, vyvolat očekávání i diskuze.
V sobotu po svátku Tří králů jsme proto i my vyrazili na Moravu okoštovat vína ročníku 2009 do Vinařství U Kapličky. Přiznávám, že jsme vyráželi s velkou skepsí, která se rozhodně netýkala očekávaných vín, ale spíše účasti ve spojení s neuvěřitelnou sněhovou kalamitou. S velkou dávkou štěstí jsme se proklouzali až do Zaječí, kde jsme k velkému překvapení, našli dalších více než 200 podobných „bláznů“.
I přes velkou rozlohu sklepa se v něm téměř nedalo pohybovat. Na stolech i pultech byla prezentována téměř celá produkce ročníku 2009 – k ochutnání bylo připraveno 34 vín. Vína byla rozdělena na stoly dle jednotlivých řad – v přední části vína Fresh Collection, ve kterých dominovaly ovocné tóny a svěží kyselina, v zadní části potom sám sklepmistr Dalibor Babáček naléval z exkluzivní kolekce Dalibor vína postavená na zbytkovém cukru a jeho rozporu s vyšší kyselinou. Ke sklizni roku 2009 nám řekl: „Je výrazně menší, než v roce 2008, mošty byly hutnější, plnější a řada vín má krásný zbytkový cukr. Proto bude většina produkce zařazena do prestižní řady Dalibor“. Subjektivně bych za nejslibnější víno vyhlásil Ryzlink rýnský, který svými 44 g zbytkového cukru, pevnou strukturou a svěží kyselinou připomíná dnes již bájný Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr.
Přehlídku vín pochopitelně doplnily zvuky cimbálové muziky a jak je U Kapličky zvykem, nechybělo ani něco na zub. K domácímu uzenému a skvělým domácím klobásám se tentokrát připojit neuvěřitelný guláš z jelena Siky, kterého složil sám sklepmistr. Na degustaci jsme zahlédli i celou řadu vinařů, kteří tu zřejmě byli na výzvědech nebo jen na přátelské návštěvě.


 podívejte se na fotogalerii
 
 
Aktuální novinky 
Valentýnská párty

Proběhla v hotelu Happy Star podíveje se na reportáž...


Gastro&Hotel
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS