Druhý ročník Malé encyklopedie
 Sešel se rok s rokem, a do knihoven milovníků vín a odborníků pracujícím v oboru vstupuje druhá z knih projektu Malé encyklopedie českých a moravských vín. Na stránkách této knihy najdete prezentaci jednotlivých vinařství, ve které každé z nich mohlo prezentovat nejvýše 9 druhů vín. Jedinou podmínkou bylo, aby se vína objevila na předvánočním trhu roku 2007. Do projektu se mohl přihlásit každý vinař z České republiky, který uvádí na trh lahvová vína. Sám potom vybral i odrůdy a šarže vín, která poslal do velkého soutěžního klání. Tato soutěž je o to významnější, že byla, stejně jako v loňském roce, zařazena mezi hrstku nominačních soutěží Národního salonu vín České republiky.
Tato kniha by Vám tedy měla dát komplexní přehled o tom, co se právě na trhu s domácím vínem nachází. Vína jsou přehledně označena korunkami, v textu pod nimi najdete potřebné analytické hodnoty, i orientační cenu. Novinkou letošního roku je podrobný senzorický popis nejlépe hodnoceného vína každého vinaře. Všechny čtenáře určitě potěší i zdokonalené rejstříky, které by měly výrazně usnadnit hledání konkrétního vína v knize.
Další z novinek je i vyhodnocení „všelidového hodnocení“ vín minulého ročníku Malé encyklopedie, které probíhalo na webovém portálu www.vinnysklep.cz. Za uplynulých 9 měsíců jsme zaznamenali několik desítek tisíc hodnocení milovníků vín. Jsme moc rádi a určitě budeme pokračovat se stejnou nabídkou i v letošním ročníku.
Velmi významnou novinkou je uveřejnění velkého kalendáře vinařských akcí, ve kterém najdete souhrnné informace kdy a kde se v roce 2008 konají vinné košty, dny otevřených sklepů, tradiční hody či jiné vinařsko-gastronomické akce. Věříme, že Vás tento bonus potěší a usnadní Vám cestu za výborným českým a moravským vínem a neméně skvělými vinaři.
Na rozdíl od jiných projektů jsem se rozhodl pro zcela nezávislé hodnocení vín cestou soutěže vín, schválené Ministerstvem zemědělství, na které mohou hodnotit výhradně licencovaní degustátoři. V loňském roce, poprvé v historii soutěží vín České republiky, probíhalo hodnocení on line na počítačích, a protože se osvědčilo, samozřejmě jsme na nich hodnotili i letos. Prostřednictvím speciálně vytvořeného programu degustátoři hodnotí jednotlivé vzorky přímo na monitoru svého PC. Soustředí se tak pouze na vzorek a odevzdají to nejlepší hodnocení.
Vína byla zařazena a hodnocena v 6 kategoriích – snížili jsme hranici zbytkového cukru v první kategorii „suchých“ vín a oddělili vína s vysokým zbytkovým cukrem.. Věřím, že jsme tak vytvořili spravedlivější rámec hodnocení:
Bílá vína do 7 g zbytkového cukru včetně
Růžová vína a clarety do 7 g zbytkového cukru včetně
Červená vína do 7 g zbytkového cukru včetně
Vína nad 7 g a do 70 g zbytkového cukru včetně
Vína nad 70 g zbytkového cukru
Šumivá vína bez rozdílu zbytkového cukru

Vína hodnotila vždy pětičlenná komise složená ze čtyř členů a předsedy. Po analýze loňského hodnocení, kterého se zúčastnilo na 60 degustátorů, jsem letos věnoval výrazně více práce a času výběru hodnotitelů a hlavně systému hodnocení jako takovému. Základem bylo snížit počet degustátorů na minimum – ideálně 15, čímž je eliminován subjektivní vliv mnoha úst. Dále bylo třeba zajistit rovnoměrně vliv enologů (výrobců vína) a ostatních odborníků. Proto se v komisích pravidelně střídají špičkoví vinaři s učiteli z vysoké školy vinařské, s inspektory SZPI i sommeliery s mezinárodními zkušenostmi. A nakonec bylo třeba vybrat a hlavně přesvědčit ty nejlepší z daných kategorií, aby se hodnocení zúčastnili. U většiny se to podařilo a nyní svá hodnocení předkládají náročným čtenářům a milovníkům vína k posouzení. Samozřejmým předpokladem účasti v komisi jsou platné senzorické zkoušky SZPI, nebo degustátorské zkoušky podle evropských norem ISO a DIN. Ředitelem soutěže byl jmenován známý mezinárodní hodnotitel vín a vinařský publicista JUDr. Luboš Bárta. Na základě loňských připomínek čtenářů, v letoším vydání najdete i přidělenou bodovou hodnotu, a to u vín, které získala 3, 4 a 5 korunek.
Zvolil jsem poměrně přísný systém, kterým jsem chtěl reagovat na „inflaci“ 5 hvězdičkových či 5 bodových vín v jiných projektech. Nerad bych se dočkal, že přijdeme s 6 či 7 hvězdičkovými víny, abychom dostatečně oddělili lepší od ještě lepších. V této encyklopedii je pětikorunkových vín pouze několik, čtyřkorunkových 74. Jejich počet vyplývá z velmi přísného poměrného sytému hodnocení. Neznamená to, že vína s menším počtem korunek nestojí za ochutnání či nakoupení. Pamatujte na tato slova při čtení knihy, která nevznikla proto, aby vína kritizovala, ale aby pomohla milovníkům vín i profesionálům v rychlejší orientaci na trhu.
Statistika soutěže vín:
počet vinařství 122
počet vín 815
bílá do 7 g 250
červená do 7 g 274
nad 7 g do 70 g 240
růžová do 7 g 20
nad 70 g 27
sekt 4
zemské 44
jakostní 72
kabinetní 20
pozdní sběr 375
výběr z hroznů 229
bobulový výběr 33
výběr z cibéb 4
slámové 10
ledové 7

Nejčastěji zastoupené odrůdy:
Ryzlink rýnský 72
Chardonnay 63
Sauvignon 40

Zastoupení dle vinařských podoblastí:
Velkopavlovická 263
Slovácká 213
Mikulovská 179
Znojemská 85
Litoměřická 26
Mělnická 19
 
 
Aktuální novinky 
Nový archiv KRÁLE VÍN - tak trochu jiný sklep

Vinný sklep, ve kterém můžete zažít věci, které jste ještě nezažili. Základní nabídku tvoří několik set vín, která získala v posledních letech pozitivní hodnocení v největší soutěži českých a moravských vín - KRÁL VÍN ......


nová nabídka rozšíøené prezentace na specializovan...
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS