leden


Leden je pro vinohrad měsícem odpočinku. Jedinou činností, která se provádí je zimní řez révy vinné, při kterém se odstraňuje réví z loňského roku a na pečlivě vybraném tažni, který musí vyrůstat z loňského dřeva se ponechá zvolený počet oček (5 – 10), ze kterých nasadí révonosné pruty. Pokud by nedošlo k této operaci, réví by rostlo planě a místo kvalitních hroznů bychom na vinici našli velmi bujně rostoucí živé ploty.
Práce a běh vinařského života ve sklepě je výrazně zajímavější. Řada ranějších odrůd se již pěkně čistí, vína sedimentují, získávají jiskru a přichází čas odbourávání chuťově nepříjemné kyseliny jablečné. Některá vína se už dostávají ke své budoucí chuti, přestávají být nepříjemně kyselá a odcházejí z nich nepříjemné pachy. Zkrátka chvíle, kdy je vinařova přítomnost ve sklepě nejen nutná, ale místy i veselá a příjemná. Nastávají chvíle, kdy si vinaři budou navzájem ochutnávat svá mladá vína, nejdříve ve sklepích, později na místních a obecních koštech a s těmi nejlepšími se budeme moci na jaře setkat na Vinum Juvenale, Valtických vinných trzích nebo některých dalších velkých celonárodních výstavách vín.
Vína z ročníku 2005 mají v tuto chvíli velmi pěkně "našlápnuto". Ve většině vinařství jsou díky složitému vinobraní tak o 3 - 4 týdny opožděni ve vývoji proti běžným létům.
Na vinohradech leží až nezvyklé množství sněhu a kromě toho je ohrožuje velký mráz. Zatím tedy na většině vinohradů nebyl zahájen zimní řez.

 
 
Aktuální novinky 
Snoubení vín a pokrmů v Táboře

25. 3. v rámci Táborského festivalu vína speciální šestichodové menu dvanáct degustačních vzorků vín od předních českých a moravských vinařů ...


Ochutnejte naše skvělá rosé!
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS