2. grand test časopisu Víno&Styl
Do druhého veřejného grand testu přihlásili výrobci a dovozci 36 šumivých vín, které nejprve ohodnotila odborná porota a poté i veřejnost. V odborné porotě zasedli: Dita Skřivánková, mistryně ČR v sabráži a mezinárodní hodnotitelka vín, Milan Bartončík, dovozce vín a student Wein akademie v Rustu, Ing. Pavel Chrást, mezinárodní hodnotitel vín, Branko Černý, nezávislý publicista a hodnotitel vín, David Pavlíček, sommelier hotelu Vinum Coeli a Daniel Kalina, produkční časopisu Víno&Styl. Hodnotilo se standardním stobodovým systémem, samostatně a anonymně. Nejvyšší a nejnižší bodová hodnota byla eliminována, z ostatních vzniklý průměr tvoří výslednou známku.
Hodnocení odborné komise proběhlo v pátek, v sobotu 7. listopadu pak veřejná prezentace ve velkém sále hotelu Vinum Coeli. Zde byla vína postupně prezentována spolu s originální kanapkou, toastem, terinkou či bagetkou. Tato grandiózní degustace trvala neuvěřitelných 5 hodin. O zábavu se postarala nejen předložená vína a pokrmy, ale také Dita Skřivánková, pod jejímž vedením se všichni účastníci degustace mohli naučit umění sabráže. Odstříleli jsme všechny vzorky s výjimkou perlivého vína uzavřeného šroubovým uzávěrem, které se jaksi setnout nedá. Nejvíce lahví bylo setnuto originální šavlí, ale na řadu přišla i sklenička, talířek, skleněný závěr, lopatka na dorty či škrabka na parmezán. Většina lahví poslouchala, byť některé řezy nebyly rovné, ale šikmé. Zapeklitý problém vytvořilo jedno z rakouských vín, jehož lahve explodovaly již při prvním dotyku a zřejmě chvilka nedostatečné koncentrace nejmenovaného grafika, jinak zdatného sekáče, která způsobila odstřel celé láhve na zem a tam následnou explozi s mnoha gejzíry.
Vína byla podávána v „partnerském svazku“ s drobným, ale promyšleným soustem. Někdy se jednalo o obyčejnou, ale velmi úspěšnou škvarkovou pomazánku, jindy o sofistikované kuchařské expozé na minimálním prostoru. Po každých pěti kombinacích následovalo hlasování o nejlepší kombinaci, která tímto byla posunuta do finálového hlasování. Absolutním vítězem se stalo sezamové parfait podávané v kombinaci se sektem Pinot Blanc Romana Poláka. Velký ohlas však zaznamenala i kachní paštika s hlívou ústřičnou marinovanou v portském podávaná s vítězem testu Louis Girardotem či vepřové výpečky se švestkovou omáčkou kombinované se Znovín de Lux Claret brut. Na následujících stranách se tak můžete nejen dozvědět, jak dopadla vaše oblíbená vína, případně se nechat inspirovat k nákupu a ochutnání úspěšných, ale také pokochat jednotlivými sousty z dílny šéfkuchaře hotelu Vildy Harašty a Branko Černého. Doufáme, že obojí pro vás bude zajímavou inspirací k nadcházejícím slavnostním dnům.
Po pětihodinném degustačním maratónu, kdy by se mohlo zdát, že už jsou všichni zcela unaveni a ovíněni, se totiž rozjela skvělá after party s příznačným názvem „Dobublávaná“. Zdravé jádro časopisu Víno&Styl strhlo na parket všechny ostatní, sekty tekly proudem a bublinky nás nesly na svých křídlech až do ranních hodin…
Na závěr přichází překvapivé (!) zjištění - všichni degustátoři se shodli na tom, že vína výrazně lépe chutnala v sobotu v kombinaci s pokrmy, než v pátek při technickém testu. Ukazuje se, že při soustředění na víno vynikají hořčinky i další drobné nedostatky výrazně více, než se při běžné konzumaci může zdát. Řiďte se příkladem naší degustační komise a ke každému vínu vykupte své oblíbené lahůdkářství. Krásné, dlouhé a jemné bublání …
![]() ![]() |