VOC – vína originální certifikace.
Revoluce v systému zatřizování vín v České republice! Blížíme se k jižnějším zemím a vzdalujeme od severního způsobu? Vyzná se konzument v již ve třetím platném způsobu označování?
Znojemským vinařům se podařilo jako prvním zaregistrovat sdružení VOC, které může přidělit vybraným vínům označení „víno originální certifikace“. Vedle systému jakostních vín a zemských vín se tak bude konzument setkávat ještě s tímto třetím označením. Využili jsme příležitost první veřejné prezentace vín zařazených do VOC a vydali se na Znojemsko.
Znojemská vinařská podoblast zavádí první apelační systém v České republice – VOC Znojmo. Právě tato značka by měla garantovat chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“ nebo také Vůni vína, Odrůdu hroznů a Cit vinaře.
Do systému VOC jsou zařazeny jen tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Sběr hroznů musí být prováděn ručně a víno musí deklarovat svůj původ. Systém VOC neznamená v celé Znojemské vinařské podoblasti zrušení stávajícího systému dělení vín na jakostní, přívlastková, atd. Týká se pouze vybraných, výjimečných vín od 13 výrobců. Nejviditelnějším označením vína je pásek kolem hrdla láhve.
Myšlenkou VOC se poprvé začali vinaři zabývat již v roce 2004, hnacím motorem byl od samého počátku Ing. Jiří Hort. Poprvé se při projednávání tématu VOC sešlo 32 vinařů z celé podoblasti, ale během uplynulých 5 let se díky tvrdým a nekompromisním podmínkám vyselektovalo 13 vinařských podniků, které v zamýšleném projektu obstály. Během schvalovacího procesu apelační systém VOC Znojmo stále zlepšovali. Nyní tedy stojíme na začátku nové éry vinařství, éry VOC.
Za chuťově plná a aromatická vína vděčí Znojemsko specifickým přírodním podmínkám, talentu, šikovnosti a citu místních vinařů. Nejstaršími svědky historie znojemského vinařství jsou archeologické nálezy z doby pobytu římských legií, klášterní kroniky i listiny českých panovníků. Klášter premonstrátů v Louce byl po staletí centrem duchovního a hospodářského života na Znojemsku, včetně výroby vína, s působením benediktinů v Rajhradě se pojí nejstarší listina připomínající vinný desátek (roku 1222). Velkým rozmachem procházelo vinařství v pozdním středověku, kdy zakládali vinice i bohatí znojemští měšťané a obchod s vínem přinášel městu bohatství i privilegia. Reakcí na úpadek vinařství během třicetileté války bylo v následujících stoletích vzepětí a dynamický rozvoj, které ukončila révokazová nákaza a houbové choroby koncem století devatenáctého. Obnova vinic a výsadba nových odrůd na prahu moderní doby zahájily harmonický vývoj pěstování vinné révy, který na Znojemsku krátkodobě přerušil odsun původního obyvatelstva.
Jak je možné, že se vína z vinic ležících vedle sebe liší? Terroir je objektivní vliv podloží, půdy, počasí, vody, slunce. Odrůda, klon a práce ve vinici jsou dalšími vlivy, které můžeme přiřadit k terroir. Terroir nemůže vysvětlit vše, ale prostě existuje. Již filosof John Locke si v roce 1677 poznamenal, že půda je faktor, který odlišuje kvalitu parcel. Můžeme jej nazývat genius loci nebo jinak a znalci vín s námi budou určitě souhlasit. Definic terroir je mnoho. Jednotícím prvkem jsou obvykle geologické podloží a půda, poloha vinice a mikroklima, odrůda a člověk. Vína z ověřených oblastí terroir mají vždy svoji jedinečnou tvář. Jsou autentická. Většina milovníků vín proto věří v jakousi Boží ruku v tom smyslu, že některá místa jsou pro víno požehnaná a osud potom pomocí počasí dává dobré a horší ročníky. Vinaři dobře ví, že dobré víno se vždy rodí již v samotné vinici. Proto je třeba věnovat místu stálou pozornost a pomáhat přírodě. Konečně snad lze i tvrdit, že dobré víno je jako sňatek darů přírody s uměním člověka. Poctiví vinaři jsou vlastním srdcem vína, ale nikdy nebudou pouze jediným faktorem ovlivňujícím jeho tvář. Geologický původ a mikroklima ovlivňují strukturu vína a zejména vyváženost jednotlivých elementů jako jsou cukr, extrakt, kyselina a třísloviny. Mikroklima například může způsobit, že vína zrají část dne v nižších teplotách a tvoří aromatické látky střídáním nočních a denních teplot. Mikroklima a střídáni teplot je moderním jazykem řečeno terroir v akci. Terroir je opravdu jako diamant, který až člověk obrousí do krásy. Vinařský odborník správným výběrem odrůdy výrazně ovlivňuje potenciál terroir. Žádná z dnešních odrůd neexistovala dříve ve volné přírodě. Trpělivou prací člověk ovlivnil vývoj a vysazování odrůd. Znojemsko má ohromné spektrum kvalitních bílých odrůd, které četností zastíní i mnohé světově významné vinařské oblasti. Tento potenciál je třeba udržovat a vážit si ho.
Členství jednotlivých výrobců ve VOC Znojmo je dobrovolné. Označení vína VOC Znojmo se týká jen vybraných odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná a typická zvláštní aromatičnost vín, daná místem původu vinic v okolí Znojma. To je dáno střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Degustační komise pak vybírají za Znojemskou podoblast nejtypičtější vína Sauvignonu, Ryzlinku rýnského, Veltlínského zeleného a jejich cuveé. Komise vína hodnotí podle předem schválených a přesných pravidel uvedených v Podmínkách pro udělení označení VOC Znojmo. VOC víno nebude mít přívlastek – přívlastkem je právě VOC. Značku uděluje vlastní samospráva vinařů a vinařských odborníků.
Členy sdružení VOC jsou následují vinaři a společnosti, ne všichni však v této chvíli už mají vína VOC: DOBRÁ VINICE a. s., Ing. Josef Dobrovolný, Eko Hnízdo s.r.o., Josef Kořínek, Jan Vaněk, Vinařství LAHOFER, a.s., VINAŘSTVÍ LÍBAL s.r.o., VINAŘSTVÍ RODINY ŠPALKOVY s.r.o., VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC s.r.o., VINNÉ SKLEPY LECHOVICE, spol. s r.o., VINO HORT s.r.o., Zemědělské družstvo Hodonice -
TASOVICKÉ VINAŘSTVÍ, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.
Všechna vína VOC, která jsme během putování po sklepích ochutnali, byla vážně krásná a charakteristická, byť lahvování proběhlo v době skutečně nedávné. Vydejte se na Znojemsko a nebo do své vinotéky a hledejte pásek na hrdle láhve …
![]() |