Dobré víno se vyrábí i v Praze
Vinic je v Praze jen hrstka a jejich plocha ani trochu nepřipomíná zlaté časy pražské révy vinné. S radostí jsme přijali pozvání na degustaci vín vyrobených skupinou nadšenců z hroznů zřejmě nejstarší pražské vinice – Modřanské vinice.
První zmínky o modřanských vinicích pocházejí z roku 1178, kdy Soběslav II. v darovací listině vyšehradské kapitule prohlašuje: „dávám také těmže bratřím území v městečku Modřany na dva pluhy s vinicí.“ Nadání to potvrdil Václav I. a rozšířil je o platy a rybáře k prebendám kanovnickým. A Karel IV. připojil r.1356 k nadání ještě les a zvoníky v Modřanech. V dochovaných starých městských knihách a archivech se píše o úrodě či neúrodě vinných hroznů, o cenách vína i o pohromách, které vinařům rozhodně radost neudělaly - mrazech, povodních, krupobití.
Mapa z roku 1848 ukazuje, že vinice ležela ve středu rozsáhlých viničních ploch na svazích podél Vltavy, ohraničených na jedné straně starými Modřany a z druhé obcí Hodkovičky. V roce 1915 byla uzavřena pachtovní smlouva mezi Jeho Eminencí kardinálem Lvem knížetem ze Skrbenských, arcibiskupem pražským, a firmou Šulc-Víno-Praha na dobu tří let. Rozloha vinice tehdy představovala asi 2 ha a rostlo na ní 18 827 vinných keřů. V roce 1921 koupil vinici soukromník s podmínkou, že ji zachová, ale v roce 1929 velké mrazy vinici zničily. Následovalo bezmála asi sedmdesát let, kdy vinice nebyla obdělávaná, byly na ní vysázeny pouze ovocné stromy, které bez další péče postupně zarostly náletovými dřevinami.
V roce 1987 byl pozemek převeden do bezplatného užívání Českému svazu zahrádkářů ZO Vinice. Ti převzali pozemek s několika broskvoněmi a meruňkami a pralesem divoce rostoucích stromů a proplétajících se keřů ostružin a šípků. První úroda byla, po náročné ruční rekultivaci, sklizena v roce 1989. Na vinici je asi 55 parcel - bez plotů a staveb s ohledem pro zachování historického rázu a celkového vzhledu; na každé z nich je možné vysadit okolo 200-300 keřů vinné révy při unifikovaném vedení. I díky grantu Magistrátu Prahy se daří vysazovat další keře a pokračovat s rekultivací tradiční a historicky cenné vinice.
Na vinici si každý z členů ZO hospodaří sám a po svém, také každý zvlášť vinifikuje svou úrodu. Vznikají tak skutečně raritní šarže od 10 do 100 l vín. Vína pochopitelně nesou stopy primitivní technologie zpracování, ale některá jsou velmi pitelná, plná slunce, révy i srdce.
Na degustaci, která se konala v nově vyklizeném viničním domku, předvádělo svá vína devět místních vinařů, celkem jsme ochutnali ke 40 vzorkům. Vína byla v různých úrovních – od vín zasažených oxidázou a těkavkami, až po krásná, svěží, přírodní vína. Velmi potěšující bylo hospodaření se sírou – řada vín byla vyrobena úplně bez síry, jiná s velmi malou dávkou v závěru procesu. Některá vína vznikala skutečně přírodní, selskou metodou, jiná s použitím ušlechtilých kvasinek i sudů barrique. Příjemně pitelná vína předložili pánové Čermák a Plánovský, skutečně mistrné kousky Jiří Janatka.
Vinici najdete v Modřanech, na rohu ulic Chuchelské a Modřanské. Je krásným kouskem přírody, navíc je z horní části krásný výhled na Prahu. Mohla by se stát zastávkou vašeho nedělního výletu …
![]() |