Masopustní hody ve vinařském nebi
 

O masopustní sobotě se hotel Vinum Coeli v Dolních Kounicích stal rájem masek, masopustního veselí, řezníků a punčů. Vinařský publicista Branko Černý tu spolu s majiteli hotelu a místním ochotnickým spolkem položili základní kámen k obnovení tradice masopustních hodů v Dolních Kounicích. Masopust patřil v historii mezi velmi oblíbené svátky. Byla to poslední možnost se veřejně pobavit a dosytnosti najíst před čtyřtýdenním velikonočním půstem. Tradičně se největší veselí odehrávalo v úterý, poslední den masopustu, ale dnes jsou tyto hody většinou přeneseny na poslední sobotu.
Počátky příprav a organizace celého víkendu musíme hledat již na přelomu roku a s blížícím se termínem akce rostla jejich časová i organizační náročnost. Jediné, o co nebyla nouze, byli hosté. „ Pro první ročník masopustu jsme zvolili velmi sympatickou cenu vstupného. Za 1 000 Kč si mohli naši hosté užívat zábavy, masopustních nápojů i všech řeznických výrobků bez omezení od 7. hodiny ranní až do půlnoci. S naším nápadem jsme se zřejmě trefili do chuti a nálady hostů, takže již po 4 dnech od zveřejnění akce byl hotel zcela vyprodán a museli jsme hledat další možnosti ubytování pro naše hosty v okolí.“ říká ředitel hotelu Tomáš Krmela.
Největší nároky byly samozřejmě kladeny na kuchaře, dobrovolné i profesionální řezníky. Celý tým vedl známý sommelier Pavel Chrást a nutno říci, že se nezvyklé role zhostil na jedničku. Využil několika zabíjaček v okolí, na kterých kuchařský tým proškolil a celá páteční i sobotní zabíjačková výroba probíhala skvěle. V pátek řeznický tým porazil dva pašíky a vyrobil zabíjačkové speciality, které se podávaly během soboty. Ze sobotního pašíka, který se zabíjel ukázkově „na živo“ se něco málo ochutnalo přímo z kotle, zbytek pak byl servírován během masopustní večerní zábavy.
Branko Černý se ujal nejen mikrofonu, ale také hrnce, vína, pálenky a hromady čerstvého a sušeného ovoce. Z těchto surovin po celý den vařil punče nejrůznějších chutí a vůní. Celkem se podávalo deset druhů punčů, mezi nimi jablečný, hruškový, letní zahrada, ale také domácí svařák, klasický vídeňský vinný a k závěru nemohl chybět ani vysoce alkoholní a málo sladký strong punč. Celkem se vypilo k 150 litrům tohoto tekutého zahřívadla. Po celý den bylo nádvoří hotelu i jeho ostatní prostory plné nadšených bavících se rozesmátých tváří, po obědě se trochu toho veselí přeneslo i do ulic Dolních Kounic díky velkému průvodu.
K zabíjačkovým specialitám jednoznačně patří mladá vína. Proto se večerní masopustní zábava odehrávala v tónu snoubení mladých, svěžích a ovocných vín Bronislava Vajbara s předloženými zabíjačkovými pochoutkami.


Těm z vás, kteří jste přijet nemohli, nebo na vás už nezbylo místo, snad alespoň zprostředkujeme nějaké ty chutě na dálku. Postupně řezníci a kuchaři hotelu Vinum Coeli vyrobili a hostům servírovali:
Čerstvý mozeček, ovar s jablečným křenem a bílou zabíjačkovou polévku doplnili o starodávné recepty na škvarkové placky a vynikající zelňáky. V další vlně už přicházeli čerstvé škvarky, sádlo, skvělí liboví moravští vrabci a pochopitelně i voňavý zabíjačkový guláš. Ve třetí vlně specialit přišly krásné a elegantní jitrnice a specialita řezníka i hotelu Vinum Coeli – housková jelítka. Skvělá byla i nádherně libová tlačenka. Posledním, závěrečným chodem je tradičně tmavá zabíjačková polévka.
Chybět nemohly ani sladké pochutiny. Koláče s makem, povidly i tvarohem byly výborné, stejně tak buchty a boží milosti. Domácí smažené koblihy připomínaly manu nebeskou a bramborové placky s povidlím byly prostě fantastické.
Masopustní hody nemohou být jen o pokrmech, venku je zima a organismus potřebuje zahřívat. Po ránu je třeba trochu té kořalenky. Na pultu se sešla voňavá meruňkovice, hebká vínovice a poctivá slivovice. Poté už nastoupily do své role punče. Postupně se jich sešlo v nabídce 9 - Domácí poctivý svařák, klasickýVídeňský vinný punč, Punč Branko (z bílého vína, ovocných šťáv, ovoce a kořalky), Jablečný punč, Hruškový punč, Karibské pohlazení (přinášející kombinaci ananasu a kokosu), Punč Vinařské nebe (z čaje, višní, griotky a tajných ingrediencí), Ovocná zahrada a Vyprošťovák (strong punč). Na desátý, nealkoholický punč nedošlo, protože děti už nebyly a nikdo z přítomných nehodlal pít něco, v čem nebyl alkohol.



 podívejte se na mega fotoreportáž
 poslechněte si pořad Českého rozhlasu o masopustu a dobrém jídle
 
 
Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


Skvělé olivy ke skvělým vínům.
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS