Den vína v Dolních Kounicích.
První sobota června byla v hotelu Vinum Coeli zasvěcena další vinařské slavnosti – Dnu vína. V Dolních Kounicích se nekonají dny otevřených sklepů, jako v jiných vinařských obcích a městech, proto je příležitostí k ochutnávce místních vín pomálu. Konečně ono i místních lahvujících vinařů není zrovna mnoho. Téměř všichni místní doplněni o silnou ekipu přespolních se přijeli pochlubit se svými víny. Prostory hotelu byly připraveny vzorně, jako vždy, vinaři byli rozmístěni velmi pohodlně ve třech prostorách a na nádvoří byla vystavěna odpočinková grilovací zóna. Všichni jsme se těšili na hojnou návštěvu a hlavně na to, že už konečně přestane pršet. Počasí však, jak je jeho letošním zvykem, udělalo totální kotrmelec, rozsvítilo slunko naplno, vymetlo oblohu a najednou bylo o 15 stupňů více, než ve čtvrtek. Městem a jeho okolím se rozhučely malotraktory s postřikovači, na zahrádkách se startovaly sekačky a na koupalištích chytaly první letošní sluneční paprsky.
Nezbývá než poděkovat stovce nejvěrnějších, která přišla ochutnat a podiskutovat s vinaři. Během celého odpoledne rozhodně bylo co ochutnávat, čtrnáct přítomných vinařů nabízelo ke 150 vzorkům vín. Vína nabízeli:
Vinařství Bronislav Vajbar
Vinařství Štěpán Maňák
Vinařství Trpělka&Oulehla
Vinařství Gergios Ilias
Rodinné vinařství Hrabal
Vinařský dvůr Ing. Jan Stávek
František a Hana Mádlovi
Vinařství U Kapličky
Rajhradské klášterní sklepy
Vinařství Štěpánek
Chateau Lednice
Vinařství Plaček
Vinařství Hnidák
Domaine Hugo prezentující rakouská vína
Akce vyvrcholila večerním snoubením vín a pokrmů, kde se k sedmi pečlivě vybraným chodům představilo 14 vín z vinařství Broni Vajbara, Štěpána Maňáka, Trpělky a Oulehly, Georgiose Iliase, Domaine Hrabal, Františka Mádla a Vinařství U Kapličky. Večerem provázel Branko Černý spolu s většinou jmenovaných vinařů. Už můžeme jen zavzpomínat na skvělé menu:
Štěpán Maňák Sylvánské zelené 2009 pozdní sběr polosuché
Domácí kachní paštika s hruškovým chutney
Miroslav Hrabal Ryzlink vlašský 2009 moravské zemské víno Liščí
František Mádl Hibernal 2008 jakostní
Toskánský krém
Středomořská zelenina, bylinky a vynikající sýr. Co lepšího si na začátek přát.
Bronislav Vajbar Zweigeltrebe 2009 kabinetní rosé
Vinařství U Kapličky Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr
Pečené chillies papričky
Papričky plněné škrábanou hovězí svíčkovou a zralým parmezánem. Pikantní a excelentní.
Vinařství U Kapličky Pálava 2009 výběr z hroznů sladká
Bronislav Vajbar Rulandské šedé 2009 výběr z hroznů
Špenátové těstoviny Reblochon
Těstoviny zapečené s čerstvým špenátem a aromatickým francouzským sýrem. Jedna báseň.
Regina Coeli Sauvignon 2009 pozdní sběr
Georgios Ilias Ryzlink vlašský 2009 pozdní sběr
Pečený modrohlav na másle s bramborovým pyré a glazovanou zeleninou
Neuvěřitelný koncert jemných máslových tónů
Georgios Ilias Rulandské bílé 2009 pozdní sběr
Regina Coeli Merlot 2007 výběr z hroznů barrique
Karamelová panenka na smetaně
Vzpomínáte na svíčkovou pečeni od babičky? Vyzkoušejte novou verzi. Z panenky a ještě v karamelu!
František Mádl Svatovavřinecké 2006 jakostní barrique
Miroslav Hrabal André 2008 moravské zemské víno barrique
Karamelová touha
Toužíte? Po tomto dezertu určitě budete. Krém s čerstvým ovocem a nedostižným mandlovým griliášem.
Maňák Tramín 2009 výběr z bobulí sladké
Vinařské léto v hotelu Vinum Coeli slibuje každovíkendové grilování se širokou paletou moravských vín, degustace vín při hodnocení projektu KRÁL VÍN České republiky v srpnu a hlavně finále KRÁLe VÍN České republiky 3. a 4. 9. Proslýchá se, že pořadatelé zajistili zcela exkluzivní historický prostor v samém sousedství hotelu , tak se máme na co těšit.
![]() |