aktuální informace nejen pro média
 Již známe krále vín České republiky

KRÁL VÍN České republiky, největší soutěž domácích vín byla dohodnocena. Skupina velmi zkušených degustátorů, pod vedením autora projektu Branko Černého, ohodnotila během prvního srpnového týdne všech přihlášených 1 077 vín.

Vína do soutěže v letošním roce přihlásilo 157 vinařských společností a vinařů z Čech a Moravy. Účast českých vinařů byla tradičně nižší – vinařů je tu o hodně méně, než na Moravě, na druhou stranu by se v Čechách určitě našlo více než 7 výrobců kvalitního vína. Z moravských podoblastí byla nejméně zastoupena znojemská – 19 vinaři, mikulovská přihlásila 33 vinařů, slovácká 37 a nejhojnější účast tentokrát přišla z velkopavlovické – 59. Zbývající dvě vinařství pochází z míst mimo vinařské oblasti.

Vína byla rozdělena do 6 soutěžních kategorií. Bílých vín do 7 g zbytkového cukru soutěžilo 334, červených do 7 g cukru 277, růžových vín a klaretů 72. Nejvíce obsazenou kategorií je tradičně kategorie vín od 7 do 70 g zbytkového cukru – letos se v ní objevilo 349 vín. V nejsladší kategorii nad 70 g zbytkového cukru sbíralo většinou vysoké body 30 vzorků. Tradičně se nejméně obsazenou stala kategorie šumivých vín s pouhými 15 vzorky.

Hodnocení probíhalo v prostorách Národního vinařského centra ve Valticích prostřednictvím originálního hodnotícího programu pomocí počítačů. V každé komisi byli rovnoměrně zastoupeni vinaři, sommelieři a pracovníci SZPI, respektive Vinařské fakulty MZLU v Lednici. Všichni hodnotitelé patří mezi špičku tohoto oboru u nás, řada z nich má i bohaté mezinárodní zkušenosti. Ve 4 komisích zasedli špičkoví vinaři a sklepmistři: Ing. Zdeněk Peřina, Libor Jestřáb, Vítek Esterka, Ing. Jiří Hort, Ing. Vlastimil Černý, Miloš Lanžhotský, Mgr. Ing. Marek Šťastný, Josef Valihrach, Michaela Bačovská, Karel Matula a Karel Novotný. Vedle nich pak Ing. Josef Balík, Ph.D. a Ing. Jaromír Veverka z vinařské fakulty MZLU v Lednici a inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce Bc. Jaroslav Suský a Bc. Kateřina Černá. Tým pak doplňují publicisté a sommelieři: Dr. Luboš Bárta, Iva Kovaříková, Ing. Marek Babisz, Libor Nazarčuk, Ivo Dvořák, Dita Skřivánková, Ing. Pavel Chrást a Martin Bedřich.

Celkem bylo uděleno 26 nejvyšších ohodnocení symbolem 5 korunek. Toto hodnocení přináleží jen zcela špičkovým a mimořádným vínům a uděluje se dle jednotlivých kategorií poměrným systémem – čím více hodnocených vzorků v kategorii, tím více pětikorunek může být uděleno. Ve třech případech došlo k rovnosti bodů, proto bylo ocenění uděleno o 4 více, než vycházelo z prostého výpočtu. Dalších prestižních medailí se 4 korunkami se letos dočká 110 vín a pro celých 204 je připraveno ceněné ohodnocení 3 korunek.

Výsledky se vinaři dozví na slavnostním večeru pořádaném 4. září ve všech prostorách hotelu Vinum Coeli v Dolních Kounicích. Veřejnost se seznámí všemi 340 medailovými víny na Královských koštech. První z nich se koná už 5. září v hotelu Vinum Coeli v Dolních Kounicích, další dva pak 17. října v pražském Národním domě na Smíchově a poslední v ostravském hotelu Atom 27. října. Počet míst na každém koštu je omezen, a to především proto, aby měl každý z návštěvníků pohodlí odpovídající významu akce. Neváhejte proto s nákupem vstupenek. Jejich předprodej byl již zahájen na www.kralvin.cz, v dobrých vinotékách i síti TICKET ART, www.ticket-art.cz.

Během Královského koštu v Praze bude pokřtěna i nová kniha KRÁL VÍN České republiky, ve které najdete prezentace všech přihlášených vinařství, hodnocení všech soutěžících vín, senzorické popisy nejlepších vín každého vinařství a řadu dalších zajímavostí. Mezi novinky letošního roku patří podrobný rozbor vybraných nejlepších vín z laboratoře Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, který by měl ukázat, zda vína vyhodnocená jako senzoricky nejlepší naší odbornou komisí, mají také ideální biochemické vlastnosti.





 fotoreportáž z hodnocení vín
Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


Vína-vinařství.cz – online katalog
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS