setkání s mladým kuchařským géniem

Všichni kuchaři, které jsme zapojili do našeho projektu jsou špičkami svého řemesla, tryská z nich radost z vaření zhmotnělá do připravených pokrmů, kterými chtějí své hosty nejen nasytit, ale i potěšit. Se všemi se nám krásně vařilo, krásně popíjelo víno a trávil čas. Setkání s nespoutaným živlem, mladým slovenským kuchařem, Braňo Križanem bylo výjimečné. Jeho pokrmy jsou spíše uměleckými díly, však si je také nejdříve nakreslí a podle obrázku teprve vaří...
Braňo vařil ve světě, měl i svou vlastní restauraci, ale dnes spojil své síly s vynikajícím slovenským vinařem Peterem Matyšákem, který provozuje vyhlášený hotel Matyšák na okraji centra Bratislavy. A zřejmě dobře udělal. Fotili jsme v pondělí, kdy v řadě restaurací jen utírají prach. Tato byla narvaná k praknutí již od brzkých raních hodin. Skoro nebylo kde fotit!
Oba pánové již plánují otevření nejlepší a nejšpičkovější restaurace v Bratislavě, která má v plánu získat prvního slovenského Michelina. V euforii, kterou okolo sebe vytvářejí, jim to nejen přeji, ale i věřím.
V Bratislavě jsem naši sbírku pokrmů obohatili o:
Grilovaný candát
Losos s rizotem, kaviár krém
Kuřecí rolka mozzarella bazalka
Husacia pečeň s jablkami a karamelom
Jehněčí harfa s restovanou zeleninou
Jehněčí kýta v alobalu
Jelen s čokoládovou omáčkou
Pirohy so slivkovým lekvárom, makom a strúhankou
Prešporské medailonky, bryndzové pirohy
Srdcový dezert
Až budete mít cestu okolo, určitě se zastavte. I pokud by neměli žádný z těchto pokrmů, určitě si pochutnáte.
.
![]() ![]() |