Zdravý životní styl a gurmán
 Stejně důležitým prvkem jako moderní technologie, ne li důležitějším, je styl práce na vinici. Ty tam jsou doby, kdy nejdůležitějším ukazatelem bylo množství sklizených hroznů. Dnes dochází k radikální redukci úrody, mnohdy i o více než 50%, čímž získáváme kvalitnější hrozny s vyšší cukernatostí a hustotou šťávy a tím samozřejmě i mnohem kvalitnější výchozí surovinu. Ke kvalitě hroznů nepřispívá jen redukce úrody. Na začátku stojí kvalitní sazenice, vhodná podnož dle půdních podmínek, pečlivý výběr odrůd a jejich klonů ve vztahu k podloží a poloze viniční trati a potom stovky a stovky hodin práce na vinohradu. Řada vinohradníků již klade důraz i na ekologii, používá minimální množství chemie a produkuje tak výrazně přírodnější hrozny.
Je pravda, že našim vinařům bude ještě nějaký ten rok trvat, než si ušetří na skvělé zahraniční moderní technologie, ale řada z nich již dnes, téměř na koleně dokazuje, že u nás mohou dozrát skvělé hrozny a že z nich šikovné české a moravské ruce umí vyrobit dobré víno. Pro červená vína a zejména některé jižní odrůdy bude vždy chybět trochu sluníčka navíc, ale bílá vína jsou již dnes srovnatelná se světem a navíc zatím i velmi levná. Myslete na to, až se budete ve vinotéce rozhodovat mezi stejně drahým přívlastkovým vínem dobrého domácího producenta a hezky ztvárněnou cizojazyčnou etiketou dovezeného stolního vína odkudkoliv.
Základem přírodního vína jsou zdravé hrozny pěstované na zatravněné vinici v maximální úctě k přírodě bez použití razantní chemie. Jedinečné půdní složení, ideální poloha a blízkost velké vodní plochy se podílejí na dokonalém vyzrání hroznů a jejich obohacení o celou řadu minerálních, chuťových i buketních složek. Při vinifikaci pak vinař velmi citlivě zachází s moštem, kvasícím mokem i vínem. Samozřejmostí je maximální čistota, dokonalé technologie a co nejnižší vstup SO2.
Do Vaší sklenky se tak může dostat přírodní lehké víno s nejmenšími možnými vstupy chemie, bez řepného cukru, s minimálním obsahem oxidu siřičitého a s maximálním obsahem minerálních látek víno, které v umírněné konzumaci předá Vašemu tělu energii z čerstvých hroznů a hroznového cukru, víno, které díky nízké kalorické hodnotě 60,5 kcal/1 dl podpoří štíhlost Vaší linie a díky unikátnímu obsahu resveratrolu 3,09 mg/l, který převyšuje i pověstná francouzská vína, aktivně ochrání Vaše srdce a cévy. Denní konzumace vína v množství 2 – 4 dl zvýší hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám.

Několik příkladů pro gurmána chutných receptů se špetkou zdravé výživy najdete v sekci recepty.
 
 
Aktuální novinky 
Nový archiv KRÁLE VÍN - tak trochu jiný sklep

Vinný sklep, ve kterém můžete zažít věci, které jste ještě nezažili. Základní nabídku tvoří několik set vín, která získala v posledních letech pozitivní hodnocení v největší soutěži českých a moravských vín - KRÁL VÍN ......


Už jste byli ve sklepních uličkách?
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS