Moravský masopust, nebo-li Fašank.
 

V Dolních Kounicích padl rekord největšího masopustního průvodu. V hotelu Vinum Coeli zabili 10 čuníků a nakrmili více než 1000 hostů.

Období masopustu bylo od dávných dob zasvěceno zábavě, jídlu a alkoholu. Vždyť to také byla poslední možnost zábavy před dlouhým obdobím předvelikonočního půstu a rozjímání. Logicky se do tohoto období zařadily i zabíjačky. V podstatě ze dvou hlavních důvodů – doma vykrmovaná prasátka krásně vyrostla a únorové mrazivé počasí obstaralo přírodní chlazení umožňující uchování masných produktů i v období před chladničkami a mrazáky.
V mikroregionu Ivančicko, do kterého patří i Dolní Kounice se tradice zabíjaček táhne dlouhá staletí. Řada postupů a receptur se předává nejen z otce na syna, ale i z pradědy na pravnuka. Tradice domácí zabíjačky se na venkově udržela i za minulého režimu, ale s masopustní tradicí to bylo složitější. Výrazný náboženský podtext spojený s Velikonocemi a tím i masopustem nebyl v očích tehdejších mocipánů akceptovatelný. Je proto velmi dobře, že se masopustní tradice a průvody v mnoha obcích obnovují. Dokonce by nám mohli pomoci zachovat i tu tradiční zabíjačku, která se koná u čím dál tím méně venkovských stavení.
Skvělý příklad dávají Dolní Kounice, kde se pod taktovkou hotelu Vinum Coeli uskutečnil letos 2. masopustní průvod po více než 35 leté přestávce. Organizátorům se podařila nejen veřejná zabíjačka na náměstí před hotelem, kde bylo možno ochutnat tradiční zabíjačkové speciality vyrobené z 10 čuníků – bílou i tmavou polévku, mozeček, ovar, tlačenku, jitrnice, škvarky, zabíjačkový guláš či pečené vrabce, ale také místní specialitu housková jelítka. Zabíjačka však není jen o mase a masných produktech. Nemohou chybět tradiční sladkosti – moravské koláče vázané i plněné, boží milosti či smažené koblížky. Obzvláště zlatavé koblížky umí babička ředitele hotelu Ludmila Krmelová. Zabíjačkové speciality přišlo ochutnat více než tisícovka návštěvníků. Zlatým hřebem programu byl masopustní průvod v tradičních i novodobých maskách, který se stal díky 196 zaregistrovaným maškarám největším masopustním průvodem v ČR a jako takový bude zapsán do České knihy rekordů.
Závěr dne patřil masopustní taneční zábavě, jejíž součástí bylo i tradiční pochování basy – zvyk, kterým se loučila chasa se zábavou na příštích 5 týdnů zbývajících do Velikonoc. Naši zprávu ze zajímavé akce můžeme zakončit drbem téměř bulvárním – jedním z vojáků nesoucích a pochovávajících basu byl i známý zpěvák Honza Kalousek. Máte rádi dobrá jídla, vynikající vína a dobrou zábavu? Přijeďte 3. dubna do hotelu Vinum Coeli na jehněčí hody a hlavně 24. dubna na Den v růžovém – Rosé Coeli – další z veřejných grand testů časopisu Víno&Styl, tentokrát ve spojení s dvaceti specialitami k rosé!


 fotoreportáž a mediální ohlasy najdete zde
 
 
Aktuální novinky 
KRÁL VÍN České republiky 2010

nová publikace již vyšla - nechybí vám ve vaší knihovně?...


Skvělé olivy ke skvělým vínům.
  
Hlavní stránka | Autoři | Kontakty| RSS