Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Sekáči měli své mistrovství

Michal Jandl z valašské obce Lidečko reprezentující Grand Cru restaurant et bar Praha obhájil titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). V konkurenci sommeliérů z České republiky a ze Slovenska navázal na svůj triumf z loňského roku. Ve finále letošního jubilejního 10. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které odborně zaštítila Asociace sommelierů ČR, předvedl atraktivní ohňovou show, během které usekl dvanáct lahví sektů z vinařství Sekt Jan Petrák.

Klání již tradičně hostily Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku. Atraktivnost soutěže zvýšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení sommelierské ligy o Sommeliera ČR roku 2014, na základě kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! Odborná porota, ve které pod vedením viceprezidenta Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořáka zasedli vítězové minulých ročníků Miroslav Jajcay ze Slovenského Grobu, Milan Krejčí a Kamil Prokeš společně s vinařem Milošem Michlovským z Rakvic a ředitelem Valachy resort Velké Karlovice (hotely Lanterna, Horal) Tomášem Blablou, se shodla, že letošní rok byl velmi vyrovnaný a nebylo jednoduché vybrat finalisty.

Do finále tak letos porota na základě velmi kvalitních semifinálových výkonů poslala hned pět soutěžících. Všichni předvedli za velmi bouřlivé atmosféry, kterou vytvořily více než čtyři stovky diváků, skvělá představení. Láhve sektů sekali nejen šavlemi, ale například i skleničkou, sekyrkou, golfovou holí, hokejkou, srpem, obručí z bečky, talířkem, pilou, žehličkou, botou, bruslí, hodinkami, nebo lahvičkou parfému a láhve sekali před tělem, za zády, vsedě, na hlavě a dokonce i při stojce na hlavě!

Po dramatickém průběhu skončila na druhém místě Dagmar Fialová z Popic hájící barvy Vinařství Sonberk a Vinařství Proqin Velké Němčice, která tak vylepšila své loňské třetí místo a zároveň získala i cenu pro nejlepší sommelierku. Třetí místo vybojoval reprezentant Slovenska Filip Nagy z Košic hájící barvy Vinoték Moravský sommelier v Břeclavi a Lednici, který diváky i porotu zaujal především odseknutím láhví sektu stojících na jeho hlavě žufánkem, nebo-li naběračkou.

Velký divácký zájem potvrdil, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě. Diváci byli tradičně aktivně zapojení i do soutěžního dění. Svým hlasováním rozhodli o nejsympatičtějším sommelierovi. Cenu diváků letos z rukou starosty Prušánek Jana Prčíka převzala Dagmar Fialová, která jako první v historii soutěže sekala při stojce na hlavě.

Atraktivní ceny si ale odvezl především absolutní vítěz Michal Jandl. Za svůj triumf mimo jiného získal originální pozlacenou šavli na sabráž od Jiřího Horáka z Pardubic a osmnáctilitrovou láhev sektu Sekt Jan Petrák, kterou mu předaly zástupkyně vinařství Marcela Hříbalová se svojí dcerou Kristýnou. Tato obří láhev se však nesekala, je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a je od roku 2011 zapsána do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

Rekordy však byly překonány v Prušánkách i letos, a to hned tři. První rekord, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, byl v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou. Tento rekord se podařilo vylepšit oproti loňskému roku o tři osoby a má novou hodnotu 42. Na tomto rekordu se podíleli nejenom všichni soutěžící, ale například i členové poroty, vinaři, tuzemští výrobci sektů, či restauratéři.

Na rekordním sekání nechyběl ani ředitel společnosti BS vinařské potřeby Miloš Balga, Kristýna Hříbalová z vinařství Sekt Jan Petrák, Jana Čadik z Hotelu Beatrice nebo trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil a letos k rekordu přispěla i jeho manželka Šárka.

O druhý rekordní zápis se postaral Kamil Prokeš z Vinařství Proqin Velké Němčice, který časem 8,02 vteřiny překonal rekord v useknutí šesti láhví skleničkou.

Třetí rekord přidal Milan Krejčí ze společnosti Merlot d´Or, který ustanovil nový rekord v useknutí šesti láhví sektu skleničkou jen za pomocí jedné ruky. Na otevření šesti láhví mu stačilo 14,6 vteřin.

Součástí mistrovství byla také největší tuzemská přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi, kterou letos zpestřil Jeroboam koutek, kde byla nabízena z velkých lahví o objemu 3 a 6 litrů vybraná vína z francouzké Champagne. V konkurenci 173 vzorků ze sedmnácti zemí čtyř kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Louis Roederer premier brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Champagne Sélèque Traditional brut. O třetí místo se podělila hned tři vína, a to Champagne Mailly Grand Cru Blanc de Noirs Grand Cru brut, Violet Sparkling Sauvignon Blanc brut z produkce Yealands Estate z Nového Zélandu a rakouské Cuvée Special brut 2008 od Christiana Madla, které například uspělo i ve Francii na Vinalies Internationalies Paris. Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily

 Blanc de blanc brut z vinařství Sekt Jan Petrák z Kobylí, Crémant Blanc de noir extra brut 2008 z Vinselektu Michlovský Rakvice, Nicolas extra brut z Vinařství Proqin Velké Němčice a Grandioso extra brut barrique z Vinných sklepů Valtice.

Alespoň jeden hlas obdrželo 133 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.

Autor fotografií:  Jiří Skokan

Autor textu: Libor Nazarčuk

 

 

Více obrázků

Modré Hory

Aktuality

Fulltextové vyhledání