Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Noční otevřené sklepy – Velkopavlovická premiéra

Ve Velkých Pavlovicích jsou sklepy otevřené každou chvíli – na jaře, na počátku léta, na podzim s burčákem i mladým vínem. K tomu navíc akce v rámci Modrých Hor či Festivalu Otevřených Sklepů. Dalo by se říci, že milovníci vína jsou dokonale v obraze a v kontaktu. Díky tolika termínům se tu nekonají tisícové nájezdy, ale vždy dorazí 200 – 1 000 návštěvníků, kteří se pohodlně rozprostřou mezi pavlovickými vinaři.
Tradiční Víno v oranžovém, které získalo název po zrajících meruňkách, se letos konalo v novém a nutno podotknout zajímavém aranžmá. Začátek byl posunut na 17. hodinu a končilo se až s půlnocí. Přecházení mezi sklepy bylo v podvečer zajímavější a pohodlnější, v noci i romantické, jen kdyby byla noc  trochu teplejší.  Do Velkých Pavlovic přijelo 378 platících návštěníků, od loňského roku, kdy byly otevřené sklepy přes den, stoupl počet návštěvníků o třetinu. Od roku 2005, kdy mělo Víno v oranžovém premiéru a přišla necelá stovka návštěvníků, zaznamenávají pořadatelé mírnou rostoucí tendenci, která vyvrcholila letošním skokem. Otevřeno bylo celkem 16 sklepů, v některých nabízeli 6 či 8 vzorků, v jiných i kolem dvaceti. Návštěvníci vypili při svém putování přes 500 lahví vína a domů si ho odvezli za více než 250 000 Kč. Nicméně prodej vína již není hlavním důvodem těchto akcí. Tím je krásně prožitý den či v tomto případě večer, ve společnosti krásných lidí a skvělých vín.
 
Naše putování jsme začali ve Vinařství Miroslava Mikulici, jehož vinařství je právě v přestavbě. Navyšující se výroba vyžaduje novou výrobní halu. Ochutnali jsme výborné rosé Frankovka 2010 i tradičně skvělý Aurelius se zbytkovým cukrem. Nezapomenutelná je i škvarková pomazánka paní Mikulicové.
 
Druhé zastavení patřilo Rodinnému vinařství Suský. Skvělá červená vína vyráběná tradiční technologií dlouhé otevřené macerace nenechávají na pochybách, kudy by se měla cesta moravského vinařství ubírat. Návštěva archivu s protekční degustací jedné z posledních lahví ročníku 2001 (!) vše potvrdila. Jen tak dál!
 
Od Suských je to k Lacinům jen několik kroků. Sklep je stylový, byť některé průchody nutí k razantnímu předklonu. Ale dobré víno si nějakou tu úklonu přeci zaslouží. Vína se tu v posledních letech trvale zlepšují, takže bylo co chutnat. Moc pěkné bylo nazrálé Neuburské 2009, pozdní sběr a  skutečně skvělý Aurelius 2010 pozdní sběr.
 
Pavel Halm a jeho červená vína patří k elitě Velkých Pavlovic. Frankovku i Dornfelder jsme ochutnali ve třech posledních ročnících, k tomu i Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Vše potvrzuje jednoduchou pravdu. Moravská červená vína, alespoň tedy z místních vinic, rozhodně za světem nekulhají, jen je naši vinaři uvádějí na trh zbytečně mladá.  
 
Po výborném dančím guláši jsme přes sklep Zborovských, kde bylo zrovna hodně návštěvníků,  zavítali k Buchtům. I tady se přistavuje a rekonstruuje, takže se místo tradičního romantického sklepa nalévalo v garáži a sedělo před ní. A vůbec to nebylo špatné! Celá série červených vín byla výborná, Svatovavřinecké 2007 a Modrohorské cuvée 2009 senzační!
 
Čas se nachyloval a proto bylo třeba přidat do kroku. Na chvilku jsme nahlédli k Janu Michnovi a došli až do Vinařství Valovi. Zde jsme se poněkud neshodli v názoru na víno s korkem. Pochopitelně, že korková plíseň se ve víně vyskytnout může, ale proč ho pak nalévat hostům a ještě se tvářit, že se zbláznili… Romanticky působilo posezení na dvoře u Miroslava Hlávky a neméně romantické to bylo u venkovního bazénu u sestry Heleny Bednaříkové. Vinařství Helena sídlí až za nádražím, tak se pro tuto akci posunulo výrazně do centra města. A dobře Helena udělala. K nádraží bychom určitě nedošli a připravili bychom se o krásná vína – čisťounké rosé, zralé Svatovavřinecké i zajímavou Frankovku.    

Luxus v Ostravě...

Aktuality

Fulltextové vyhledání