Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Na cestě po Itálii

Ve čtvrtek 27. února se v restauraci Alforno focacceria italiana servírovalo večerní menu inspirované jihoitalskou Kampánií, tedy oblastí kolem Neapole. Bylo to už druhé zastavení na pomyslné cestě po celé Itálii, již si pro tento rok trojice restaurací Alforno, Aldente a Alriso pro své hosty připravily.

Šéfkuchař restaurace Petr Dlouhý, ale také pizzaiolo Antonio Barba sáhli po osvědčených regionálních surovinách, jako jsou mozzarella z buvolího mléka nebo třeba neapolský salám, a přidali i výjimečné ingredience, jako jsou rajčátka piennolo del Vesuvio pěstovaná na úpatí Vesuvu a dozrávající zavěšená ve velkých trsech. Velkým zážitkem pro mnohé hosty byla jistě i možnost poprvé ochutnat buvolí maso. Vína k menu vybral sommelier Tomáš Babor.

Na úvod večeře se podávalo obligátní prosecco, následovala mozzarella di bufala s rajčaty piennolo a čerstvou bazalkou, k níž sommelier zvolil Vesevo Greco di Tufo DOCG 2012. Protože Alforno se zaměřuje na vše, co se peče, a významnou část její nabídky tvoří pizza, nemohla tahle italská specialita chybět ani v degustačním menu. Pizzaiolo Antonio vsadil na malou verzi pizzy Calzone s neapolským salámem a ricottou, k nimž přidal už jen vejce, pepř a sůl. Výsledek se skvěle snoubila s vínem Lacryma di Christi Rosso del Vesuvio Vigna Lapillo DOC 2008, k němuž se váže zajímavá legenda: z nebe přímo nad Vesuvem byl vykázán padlý anděl Lucifer, Kristus nad ním prý uronil slzu a z ní se pak zrodilo víno andělské chuti, které dostala jméno Lacryma Christi, tedy Kristova slza…

Vrcholem menu byl zcela jistě hlavní chod – pečený buvolí krk s rajčaty, ančovičkami, kapary a vínem Aglianico, k němuž se servírovaly gratinované brambory. „Maso bylo naložené už od pondělí do česneku a rozmarýnu a pak jsem ho pekl celých 13 hodin při teplotě 95 °C,“ říká šéfkuchař Petr Dlouhý, pro nějž byla degustační večeře první velkou akcí pod hlavičkou restaurace Alforno – její kuchyni totiž vede teprve několik týdnů. Posledním vínem degustační večeře, servírovaným k hlavnímu chodu, bylo Vesevo Taurasi DOCG 2006. Pak už následovala „jen“ káva a dolce. Sladkou tečku za kampánským menu obstarala další tradiční specialita Neapole a okolí: domácí babà. Pánové v Alfornu jich několik desítek sami s předstihem upekli a přes noc je nechali nasáknout nikoli v běžně používaném rumu, ale v limoncellu. Na talíři ji doplnili vanilkovým krémem.

„Jsme rádi, že se nám naše první degustační večeře s regionální tematikou vydařila a že hostům naše kampánské speciality tak chutnaly. Už teď přemýšlíme, co si na ně nachystáme příště. Řada by na nás měla znovu přijít v květnu a zatím to vypadá, že vás všechny pozveme tentokrát na sever – do Alto Adige,“ uzavírá manažer restaurace David Hudos. Květen je ale ještě daleko – další degustační večeře proběhne už 27. března v restauraci Aldente. Tým šéfkuchaře Tonyho Sahulky všechny zájemce o tradiční italskou gastronomii pozve na Sicílii. Menu bude již brzy zveřejněno na webu restaurace al-dente.cz a vyplatí se rovněž sledovat facebookové profily všech tří restaurací, kde jsou detaily z příprav průběžně zveřejňovány.

Více obrázků

Archiv KRÁLE VÍN... tak trochu jiný sklep

Aktuality

Fulltextové vyhledání