Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Moravský masopust, nebo-li Fašank

V Dolních Kounicích padl rekord největšího masopustního průvodu. V hotelu Vinum Coeli zabili 10 čuníků a nakrmili více než 1000 hostů.


Období masopustu bylo od dávných dob zasvěceno zábavě, jídlu a alkoholu. Vždyť to také byla poslední možnost zábavy před dlouhým obdobím předvelikonočního půstu a rozjímání. Logicky se do tohoto období zařadily i zabíjačky. V podstatě ze dvou hlavních důvodů – doma vykrmovaná prasátka krásně vyrostla a únorové mrazivé počasí obstaralo přírodní chlazení umožňující uchování masných produktů i v období před chladničkami a mrazáky.
V mikroregionu Ivančicko, do kterého patří i Dolní Kounice se tradice zabíjaček táhne dlouhá staletí. Řada postupů a receptur se předává nejen z otce na syna, ale i z pradědy na pravnuka. Tradice domácí zabíjačky se na venkově udržela i za minulého režimu, ale s masopustní tradicí to bylo složitější. Výrazný náboženský podtext spojený s Velikonocemi a tím i masopustem nebyl v očích tehdejších mocipánů akceptovatelný. Je proto velmi dobře, že se masopustní tradice a průvody v mnoha obcích obnovují. Dokonce by nám mohli pomoci zachovat i tu tradiční zabíjačku, která se koná u čím dál tím méně venkovských stavení.
Skvělý příklad dávají Dolní Kounice, kde se pod taktovkou hotelu Vinum Coeli uskutečnil letos 2. masopustní průvod po více než 35 leté přestávce. Organizátorům se podařila nejen veřejná zabíjačka na náměstí před hotelem, kde bylo možno ochutnat tradiční zabíjačkové speciality vyrobené z 10 čuníků – bílou i tmavou polévku, mozeček, ovar, tlačenku, jitrnice, škvarky, zabíjačkový guláš či pečené vrabce, ale také místní specialitu housková jelítka. Zabíjačka však není jen o mase a masných produktech. Nemohou chybět tradiční sladkosti – moravské koláče vázané i plněné, boží milosti či smažené koblížky. Obzvláště zlatavé koblížky umí babička ředitele hotelu Ludmila Krmelová. Zabíjačkové speciality přišlo ochutnat více než tisícovka návštěvníků. Zlatým hřebem programu byl masopustní průvod v tradičních i novodobých maskách, který se stal díky 196 zaregistrovaným maškarám největším masopustním průvodem v ČR a jako takový bude zapsán do České knihy rekordů.
Závěr dne patřil masopustní taneční zábavě, jejíž součástí bylo i tradiční pochování basy – zvyk, kterým se loučila chasa se zábavou na příštích 5 týdnů zbývajících do Velikonoc. Naši zprávu ze zajímavé akce můžeme zakončit drbem téměř bulvárním – jedním z vojáků nesoucích a pochovávajících basu byl i známý zpěvák Honza Kalousek.

skutečně rozsáhlou fotoreportáž najdete na následujících odkazech. Autory fotografií jsou Vlaďka Krmelová a Branko Černý.

fotoreportáž ze zabíjení a příprav: _zabijacka_a_pripravy

fotoreportáž z dopoledne: _dopoledne

fotoreportáž z průvodu: rekordni_pruvod

fotoreportáž z odpoledne: odpoledne_na_namesti

fotoreportáž z večerní taneční zábavy: _vecerni_zabava

Luxus v Ostravě...

Aktuality

Fulltextové vyhledání