Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Jídlo z blízka - U Kastelána

Objevte kouzlo farmářských lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku je heslem ojedinělé gastronomické přehlídky pořádané Slow Food Brno. Po tři červencové týdny si můžete ve třinácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů, se kterými vás seznámí jídelní lístek. V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska. Více na www.jidlozblizka.cz.

I my jsme se rozhodli prozkoumat příběh surovin a zároveň umění vybraných brněnských šéfkuchařů.

Je sympatické, že se jedna z nejznámějších brněnských restaurací účastní tohoto krásného projektu i přes to, že již zanedlouho nebude existovat. Kastelán končí – opouští prostory i jméno. Neopouští však kvalitní personál a myšlenky na dobrou a kvalitní gastronomii. To vše se již brzy objeví v nových prostorách na Malinovského náměstí. Vzhledem k těmto novinkám asi nemá smysl hodnotit interiér restaurace, přesto že je velmi stylový a historizující, umístěný v klenutém sklepení. Velmi příjemná a ochotná byla i obsluha, snad jen hudba by v tomto prostředí mohla být spíše klasická než moderní.

Potěšilo mě, že i před takovýmto speciálním menu nezapomněli podat domácí máslo se třemi druhy domácích chlebů. Také tu nezapomněli na amuse bouche – pozdrav z kuchyně, kterým byl tvaroh a bylinky ve třech bodech. Tři kopečky farmářského tvarohu sypané třemi druhy bylinek – pažitka, petrželka a bazalka se třemi chipsy z různých chlebů. Skvělá myšlenka připomínající českou klasiku – chléb s tvarohem, navíc posunutá do formy vysoké gastronomie.  

Sulc z uzených ryb s mini hlávkovým salátem byl další edukativní záležitostí, která umožnila srovnat chuť uzeného pstruha, kapra a sumce. Ryby jsou položené na drobném listovém salátku, nechybí ani aspik. Skvělým nápadem je nahrazení tradičního octa sladkokyselou pěnou. Vše se krásně snoubí, od nejméně výrazného pstruha až po nejvýraznějšího sumce. Jen ty salátové listy působí nějak neuspořádaně na talíři a trochu kazí estetický dojem. 

Jehně z Vysočiny s roládou ze špičatého zelí s bramborovo-syrovátkovou kaší přineslo dva kousky jehněčího – roládu z hřbetu a panenky a dlouze pečenou plec. K nim roládky ze špičatého zelí se slaninou a bramborovou kaši se syrovátkou. Dalo by se říci česká klasika dotažená k dokonalosti a ještě podávaná v moderním hávu. Navíc geniálně nakyslá kaše, která se krásně pojí se zelím a obojí pak osvěžuje jehněčí. To už není rutina, to je prostě skvělé mistrovství, možná i genialita, šéfa Michala Götha.

Variace z rybízu byl název dezertu. Nic moc to neříká a ani jsem se netěšil. O to větší zážitek přinesl naservírovaný talíř. Kompot, sorbet, koláč a marmeláda – na jedné straně z červeného, na druhé pak z černého rybízu. Skvělý nápad a hlavně fantastická chuť. Hlavně sorbet z černého rybízu, který se zařadil k nemnoha nezapomenutelným zážitkům mého života. Stačilo vložit lžičku do úst a zavřít oči – najednou jsem ležel na letní louce pod černorybízovým keřem a spolu s krásnou dívkou se nechal unášet vlnami rozkoše…

Nejdražší menu celé přehlídky stálo 550 Kč. Ale každou z těch korun si dokonale užijete. Navíc zvídavý čtenář nahlédne do řádného menu restaurace a zjistí, že toto čtyřchodové menu pořídí v úrovni ceny hlavního pokrmu. A to se vyplatí! Navíc je to, v souvislosti se stěhováním, skvělá příležitost, jak si ještě trochu užít restaurace, která se nesmazatelně vryla do historie moravské gastronomie.

Nabídka vín je tu tradičně velmi bohatá. V prosklené vinotéce najdeme snad všechna významná moravská vinařství v cenách již od 250 Kč i slušnou nabídku zahraničních vín, včetně ročníkového champagne Bollinger 96 za 10 000 Kč. Při jeho konzumaci nejde nevzpomenout na Jamese Bonda a jeho kousky. Máte-li sebou slečnu, úspěch je zaručen...

Více obrázků

časopis, se kterým máte náskok

Aktuality

Fulltextové vyhledání