Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Jídlo z blízka - La Buchée

Objevte kouzlo farmářských lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku. Je heslem ojedinělé gastronomické přehlídky pořádané Slow Food Brno. Po tři červencové týdny si můžete ve třinácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů, se kterými vás seznámí jídelní lístek. V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska. Každá restaurace uvádí ve svém jídelním lístku i na webu jmenovitý původ jednotlivých potravin. Pokud vám maso, sýry či zelenina chutnají, můžete si je dojet koupit přímo na farmu. Více na www.jidlozblizka.cz.

I my jsme se rozhodli prozkoumat příběh surovin a zároveň umění vybraných brněnských šéfkuchařů.

Velmi romantické prostředí tří propojených sklepů v centru Brna umocní vzdušně uspořádaný nábytek. Výsledkem je velmi příjemné prostředí, které poskytuje pohodovou atmosféru a příjemné soukromí u stolů. Navíc jsou z prvního sklepení nainstalována okna do kuchyně, takže je možno pozorovat kuchaře při práci. I zde nacházím velmi vstřícný a ochotný personál. Sommelier Michal, který se mi věnuje po celé menu, je nejen zkušeným profesionálem, ale také velmi příjemným člověkem.  Mimo jiné stojí i za snoubením vín s jednotlivými pokrmy, které nabízejí jako jediní z mnou navštívených restaurací přehlídky.

Menu „jídlo z blízka“ nabízejí za sympatických 395 Kč. Chybí v něm Amuse bouche, ale navíc slibují sklenku fortifikovaného Lokusu Jana Stávka. Ovšem amuse bouche chybí pouze na menu, neboť se před mýma očima směje tatar z norského lososa se šalotkou a chillies. Velmi zajímavá myšlenka a důkladné probuzení chuťových pohárků.    

Plátky růžové hovězí roštěné z ekostatku Mitrov položené na glazované mladé karotce a kapustových lístcích s vinaigrettem z klášterní řemeslné hrubozrnné hořčice jsou ve skutečnosti rozpustilé rolky nádherně růžového masa, v němž je zamotána křehká kapusta a jemně křupavá mrkvička. Osvěžující, velmi příjemné a nasládlé, navíc s fantastickou zálivkou, která je jemně nakyslá a jemně pikantní po hořčici. Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr Markus je výborným partnerem – víno je nazrálé až k petroleji, jemně nasládlé s již decentní kyselinou. S druhým vínem, Frankovkou rosé 2010 z Vinařského dvora se mi pokrm nepotkává.  

Králík z farmy pana Kočára pomalu pečený na bio mandlích z Pavlova a moravském portském víně, doplněný žemlovým soufflé s králičími jatýrky a česnekovým mousse je téměř božským zážitkem a manou nebeskou. Velmi neobvyklá konfigurace sladkého červeného vína, které v omáčce karamelizuje k pikantně nahořklým tónům, dokonalá rustikální nádivka s jatýrky, sladké mandle a jemně pikantní česneková pěna. Mnoho chutí a vůní, až z nich jde hlava kolem. Ovšem snoubit víno k tomuto pokrmu bude zřejmě nadlidský úkol. Michal vybral Zweigeltrebe 2009 autentisty Jaroslava Osičky, které mi však připadá velmi hrubé a ostré, navíc i poměrně těkavé. Spojení se sladkým Lokusem není špatné, ale přeci jen mi tam trochu vadí vysoký alkohol proti jemnému králíkovi.    

Bio broskev smažená v bílkové pěně, servírovaná s kopečkem šlehaného smetanového krému, omáčkou z čerstvých zahradních malin a mátovým karamelem přináší zvláštní úpravu broskve v jemném těstíčku s jemným, nevýrazným krémem. Vše chápu až při přikousnutí máty, která dodává pokrmu správný říz. Skvělé je snoubení s Rosé Nadzahrady 2011 Jana Stávka, velmi zajímavá je i kombinace s druhým vínem – Mistellou solera stejného vinaře.

Vinný lístek tu mění 4x ročně a obsahuje solidní nabídku Moravy, Francie a Itálie v poměru 50:50. Velmi zajímavé jsou ceny – od 294 Kč po 3 500 Kč. Mimochodem velmi zajímavé ceny (od 56 do 400 Kč) jsou i na jídelním lístku, který je denně doplňován aktuální nabídkou čerstvých ryb a dalších dobrot. Můžete si sem skočit na tříchodové menu za 450 Kč či šestichodové za 690. Hurá, vypadá to, že se konečně otvírají i ve velkých městech podniky, kde se můžete dobře najíst a napít, aniž by bylo nutné předem žádat o navýšení kontokorentu.

Více obrázků

časopis, se kterým máte náskok

Aktuality

Fulltextové vyhledání