Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Grand test rosé Víno&Styl

Celkem 97 růžových vín a klaretů z Čech, Moravy, Slovenska, Francie, Rumunska, Chile, Portugalska, Austrálie, Itálie a Jižní Afriky se sešlo na již tradičním veřejném grand testu, který se tentokrát konal na netradičním místě, v ostravském Clarion Congress hotelu

pondělí
 
V Praze vyzvedávám skvělý Transit 4x4 2,8 TDCi, který nám v rámci spolupráce laskavě zapůjčil Ford Motor Company, nakládám vzorky v redakci a vyrážím do Němčiček. Další hodina posilování a auto je plné. Na rozdíl od Tranzita, který si v klidu stojí ve své mohutnosti a kráse, padám na pusu. Rychle do postele, ráno čeká časný budíček…
 
úterý
 
V době, kdy slušní lidé ještě spí, vyrážím do Ostravy. Po krásné a pohodlné jízdě mě čeká další tělocvik při vykládání 97 kartonů vína, spousty propriet a kompletního foto studia. Na desátou mám být ve studiu Českého rozhlasu. Vyjíždím 9, navigace ukazuje 11 minut do cíle, vše vypadá skvěle. To ještě netuším, že parkovací místa v centru Ostravy jsou ještě nedostatkovějším zbožím, než v Praze. Proplétám se úzkými uličkami centra Ostravy a začínám se rosit. Nakonec se mi daří dodávku neodřít a navíc ještě zaparkovat 7 minut před desátou. Do rozhlasu dorážím zadýchaný, ale včas, abych stihl předat růžovky Broni Vajbara i volné vstupenky do soutěže a mohl si v klidu hodinu povídat s redaktorkou.
Odpoledne je věnováno přípravě vzorků. Zejména číslování a řazení lahví v chladícím boxu s 9°C bude patřit k nezapomenutelným zážitkům. Naštěstí již přichází produkční Daniel Kalina s grafikem Pavlem Vondrákem, kteří si chtěli vyzkoušet cestu Pendolinem. Rád jim přenechávám práci v chlaďáku a jdu stavět fotostudio. Okolo 19. hodiny máme všechna vína srovnána, vyfocena a konečně můžeme jít na večeři. Návštěvu Stodolní razantně zavrhuji – ve středu hodnotíme od 9. hodiny ranní…
 
středa
 
Před devátou hodinou se začíná plnit bussines apartmán hotelu Clarion jednotlivými hodnotiteli. K nám třem se přidávají inspektorky Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Lenka Kmentová a Bc. Kateřina Černá. Za chvíli přichází i vinař Zbyněk Kopeček a sklepmistr Chateau Lednice Radovan Varga. Máme před sebou 97 vzorků, které musíme popsat a obodovat. Vína jsou pochopitelně nalévána skrytě, ani vinaři si nepoznávají své vzorky. Během dne dáváme pouze dva coffee breaky a lehký oběd, udržujeme vysoké tempo hodnocení. Díky tomu můžeme vyrazit na večeři. Za hotelem objevujeme skvělou španělskou restauraci Pata Negra, ve které strávíme příjemné tři hodiny. Nakonec se na nás přichází podívat i šéfkuchař – kromě tří položek jsme totiž ochutnali celý jídelní lístek. Zítra nás čeká velká prezentace pro veřejnost...
Chcete vědět, jak grandtest dopadl? Kupte si květnové číslo Víno&Styl!

Více obrázků

Král sýrů a Král vín - co lepšího může být...

Aktuality

Fulltextové vyhledání