Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Den v růžovém ROSÉ COELI 2010

Největší přehlídka růžových vín a gastronomie k nim patřící se odehrála v rámci již třetího veřejného Grand testu časopisu Víno&Styl v dolnokounickém hotelu Vinum Coeli – vinařské nebe.


Velmi potěšující je zjištění, že veřejné Grand testy baví čtenáře, návštěvníky i vinaře. Jak jinak si vysvětlit, že loňských 98 růžových vín letos nabobtnalo na neuvěřitelných 131. Téměř o 30 (!) jsme přeskočili dosud největší soutěž růžových vín konanou u nás. Dlouhá a mnohdy velmi náročná práce manažerského týmu, který spojuje nejlepší vinařský časopis s nejlepším vinařským hotelem se zhmotnila ve skvělou přehlídku vín doslova z celého světa. Posuďte sami. K ochutnání byla připravena vína malých i velkých producentů z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Francie, Itálie, Argentiny, Chile, Jižní Afriky, Austrálie a Portugalska. Mezi víny byly zastoupeny subtilní klarety, jemná osvěžující rosé s kyselinou, plná, hutně ovocná vína, sladká a ještě sladší vína, sekty a dokonce i jedno dolihované. Zkrátka reprezentační přehlídka. Většina domácích vín pocházela z ročníku 2009. Celkově jsme našli vína z ročníků 2007, 2008 a 2009. Některá starší byla již dle očekávání unavená, jiná však velmi příjemně překvapila. Na druhou stranu ročník 2009 vložil do vín téměř všude přítomnou hořčinu a mnohdy zbytečně vysoké alkoholy. Vždyť kdo by chtěl popíjet v letním horkém večeru rosé se 14 obj. % alkoholu!
Oproti loňskému roku bylo počasí smířlivější a po celý den se na nádvoří smálo sluníčko. Expozici vín tentokrát hosti společenský sál. V jeho stínu mohli milovníci vín v klidu a pohodlí ochutnávat jednotlivé vzorky. Na nádvoří bylo také pohodlí, ale o klidu se asi hovořit nedá. Náladu tu vedle vín dotvářela živá hudba a v hlavní roli byla slibovaná gastronomie.
Hlavní změnou v uspořádání Grand testu proti minulému roku, je uvedení bodů přidělených odbornou komisí při dva dny trvající slepé degustaci. Veřejnost mohla do hodnocení pochopitelně promluvit také, prostřednictvím bodovacích lístků. Zde si každý mohl vybrat a seřadit nejlepší vína dle svého patra v každé ze tří kategorií. Tyto výsledky najdete v návštěvnickém žebříčku. Tento způsob uspořádání považujeme za spravedlivější pro vinaře a výrazně více vypovídající pro naše čtenáře.

Podívejte se na kompletní seznam všech přihlášených vín i s kontaktem na vinaře či dovozce

Na kompletní výsledky jsme si museli počkat. Zájem domácích i zahraničních vinařů předčil všechna očekávání. V časopise Víno&Styl jsme zabrali 14 celých stran. Z těchto důvodů musel být test posunut z červnového čísla do červencového. Pro ty z vás, kteří jste časopis nesehnali, přinášíme kompletní výsledky v příloze. Velmi zajímavé jsou i výsledky z hodnocení veřejnosti!
Na následujících řádcích najdete 15 nejlepších rosé z testu:



Vinařství Trpělka & Oulehla Merlot klaret 2009 pozdní sběr 90 bodů
Petr Štěpánek, Mutěnice Cabernet Sauvignon 2009 pozdní sběr 89 bodů
Pavel Binder-rodinné vinařství Frankovka rosé 2009 kabinetní víno 87 bodů
Bellingham Rosé 2008 87 bodů
Jacob´s Creek - Orlando Wines Jacob´s Creek Shiraz Rosé 2007 87 bodů
Pavel Binder-rodinné vinařství Cabernet Moravia-Cabernet Sauvignon rosé 2009 kabinetní víno 87 bodů
Jacob´s Creek - Orlando Wines Jacob´s Creek Sparkling Rosé šumivé víno 87 bodů
VINO HORT s.r.o. Franceska rosé 2009 pozdní sběr 87 bodů
Milan Vašíček Zweigeltrebe – rosé 2009 pozdní sběr 86 bodů
Velkobílovická vína s.r.o. Frankovka klaret 2009 pozdní sběr 86 bodů
VINO HORT s.r.o. Merlot rosé 2009 pozdní sběr 86 bodů
Pavel Binder-rodinné vinařství Zweigeltrebe rosé 2009 kabinetní víno 86 bodů
Vajbar Bronislav - vinařství Zweigeltrebe rosé 2009 kabinetní víno 86 bodů
VINO HORT s.r.o. Svatovavřinecké rosé 2009 kabinetní víno 86 bodů
Vinařství Kovacs s. r. o. Zweigeltrebe Rosé 2009 pozdní sběr 86 bodů



Jak probíhalo růžové odpoledne a večer v hotelu Vinum Coeli? V poledne byl založen salátový bufet s ukázkou nového typu salátů doporučených pro jarní a letní dny. Našli jsme nejen těstovinové, ale také čočkový, lehké zeleninové i pikantní mexický fazolový. Růžovou perlou se stala polévka z řepy, specialita místního šéfkuchaře. Krátce po 12. hodině se rozjela kuchařská show Branko Černého a šéfkuchaře hotelu Vinum Coeli Viléma Harašty. Každou půlhodinu prezentovali jeden či dva pokrmy připravené na míru vystavovaným vínům. Většinu z pokrmů vařili přímo před hosty, aby byla inspirace co nejdokonalejší.
Začátek byl věnován lehké zeleninové gastronomii – cukety, lilky, papriky i cibule grilované na otevřeném ohni s olivovým olejem a bylinkami chutnaly všem. Poté přišla na řadu rychlá, ale velmi chutná Královská pomazánka, umíchaná z tvarohu, pomazánkového másla, uzeného lososa, červeného grepu a bylinek. Prvním z dezertů se stal růžový cheese cake, vyrobený z tvarohu, želatiny a pasírovaných malin.
Že se na grilu velmi dobře daří i jiným surovinám, než jenom masu, ukázaly žampiony tentokrát plněné pestem ze sušených rajčat, bylinek a olivového oleje. Dalším z netradičních pokrmů byla tapenáda z černých oliv, česneku a olivového oleje. Pomalu přicházel čas na další hlavní chod, který se trochu inspiroval v Ásii. Jemné a velmi šťavnaté krůtí steaky se sladko-pálivou, voňavou meruňkovou omáčkou vzbudily údiv i zaslouženou pozornost. Po cizokrajném výletu jsme se vrátili domů, přímo do řeky Jihlavky. Jemně grilované filátko ze pstruha podávané v aspiku z rybího vývaru se zeleninou bylo skutečně exkluzivní. Další chod byl určen milovníků vepřového. Vepřová pečeně se pomalu pekla s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a cuketami v alobalu. Velmi voňavé, velmi jemné, dokonale přírodní.
Blok byl zakončen dalším z růžových dezertů – Pana Cotta.
Dva další chody představily mleté maso na grilu. Ostrovní háďátka jsou prolnuta kokosovou vůní a chutí a doplněna ostrovní tichomořskou omáčkou. Balkánské biftačke nás díky čubrici a bylinkám zavedli na letní mořskou pláž. Kompozici výborně dotvářely domácí tzatziki. Posledním dezertem byly mátové palačinky. Palačinky, v jejichž těstě je nasekána čerstvá máta, byly naplněny créme fraiche a přelity teplým višňovým dipem. Předposledním chodem jsme vzdali hold tradičnímu českému bůčku v moderní úpravě. Při pomalém vaření ve vákuu s kořenovou zeleninou a divokým kořením se z prosté krmě davů stává skutečná delikatesa. Jednoznačnou delikatesou byla i finálová grilovaná kachní prsa s čokoládovou omáčkou a marinovanou hruškou…
Večer byl holdem růžové barvě. Na diskotékovou oldies párty byl totiž povolen vstup výhradně v růžovém oblečení. Růžová byla pochopitelně i podávaná vína, z valné většiny i nabízená gastronomie. Růžový byl i koktejl, který namíchal při svém free style vystoupení barman Jiří Klopar. Proběhlo i oblíbené slosování všech hlasovacích lístků o dárkové tašky s výrobky Carbonell a předplatným časopisu Víno&Styl. Nestihli jste přijet? Nevadí, můžete se těšit na září, kdy společně s časopisem Víno&Styl ochutnáme v hotelu Vinum Coeli nejlepší česká a moravská vína oceněná v největší soutěži vín KRÁL VÍN České republiky.

podívejte se na velkou fotoreportáž                     reportáž z hodnocení odborné komise

Luxus v Ostravě...

Aktuality

Fulltextové vyhledání