Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V Rakvicích sklidili hrozny na ledové víno.

Ve Vinařství Bronislava Vajbara mají další důvod k radosti. V sobotu 8. prosince okolo čtvrté hodiny ranní vyrazilo 17 sběračů do mrazem zahalené vinice na poslední letošní sběr hroznů. A nebyl to sběr jan tak ledajaký. Sbíraly se zmrzlé hrozínky, které umožní vznik kouzelného ledového vína.

O půl deváté byly hrozny odrůdy Pálava a Frankovka posbírány a putovaly, pochopitelně každá odrůda zvlášť do lisu. Po dlouhém čekání a lisování se podařilo vyrobit Pálava ledové víno o cukernatosti 36,2 °NM a Frankovku ledové víno o cukernatosti 38°NM.

Princip výroby ledového vína je zřejmý – voda v bobulkách zmrzne a z každé bobulky tak vinař vymáčkne jen několik kapek velmi koncentrované, velmi sladké šťávy. Ta nyní bude velmi pomalu kvasit na lahodný mok s výrazným buketem a velkým množstvím zbytkového cukru. Na mok, který je vždy velmi výjimečný a velmi žádaný. Jak se povedou tato vína budeme moci zjistit před Vánoci roku 2013.  

Více obrázků

Lahofer Author Cup

Fulltextové vyhledání