Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Trdlování

aneb škola tradičních dezertů proběhlo v Němčičkách u Břeclavi již počtvrté. Akci pořádá vinař a vysokoškolský učitel Ing. Jan Stávek PhD., který je i přes svůj stále mladý věk (33 let) velkým zastáncem tradic. Stal se pokračovatelem rodinné vinařské tradice na statku postaveném roku 1929.

Jan se specializuje na fortifikovaná (dolihovaná) vína, která tvoří kolem 60% produkce vinařství. Je jedním ze čtyř vinařů v ČR, kteří tato vína oficiálně vyrábějí. Spojením specializace na sladká vína a obdivu k tradicím vznikla tato krásná tradice. „Chtěl jsem najít ideální gastronomické partnery k mým fortifikovaným vínům“ říká Jan. „Proto jsem před čtyřmi lety udělat první ročník Trdlování. Podívejte se okolo sebe – tady se příroda snoubí s historií, my tu nemůžeme dělat moderní dezerty makromolekulární kuchyně, nám nezbývá nic jiného, než ty tradice dál držet a uchovávat“.

Vrcholem dne bylo snoubení fortifikovaných vín z produkce Víno J. Stávek s připravovanými dezerty. Mladá Mistelle de Muscat 2010, jediné fortifikované víno, které tu nevyrábí v sudu, byla spojena s božími milostmi. Lehké a svěží víno se tak snoubilo s dezertem lehkým jako vánek. Druhá v pořadí byla Mistelle de Muscat klasik solera 99. Toto víno leží v sudu, ze kterého je každý rok odebrána část a doplněna mladým vínem. Výsledek poté pojí vína 11 ročníků. Ve vůni i chuti dominují oříšky, proto se příjemně snoubila s Trdelníkem a jeho pečenými oříšky. Jemný bílý Lokus byl podáván s Jidáši jemně politými medem. Lokus rosé, víno oceněné na loňské mezinárodní soutěži Jarovín Rosé bylo podáváno s mazanci a rúželé (želé vyrobené z růžové hroznové šťávy) a kombinace to byla skutečně skvělá. Závěrem přišel zlatý hřeb – přesňáky s povidly a červeným Lokusem. Černorybízové tóny Alibernetu se dokonale pojí s povidly. Vše korunuje jemné bramborové těsto.

Text i foto Branko Černý

Celou reportáž najdete ve Wine&Life Magazine 2

K dobrým vínům patří i elegantní šperky

Fulltextové vyhledání