Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tour de sklep

V sobotu 21. února se odehraje setkání vinařů a milovníků vína v Popicích. Už posedmé se totiž koná akce Tour de sklep. Na návštěvníky čekají ochutnávky a degustace v místních sklípcích. I letošní ročník totiž nabídne řadu vzorků vín od 14 vinařů. Kvůli omezené kapacitě je však nutná rezervace. A organizátoři ji nově nabízejí i online.

Lidé na Hustopečsku zahájí v únoru vinařskou sezónu. Vinaři tradičně otevřou sklepy k degustaci vín pro desítky lidí. Prostory pro návštěvníky jsou však omezené a zájem čím dál vyšší. Zatímco v předešlých letech byla návštěvnost průměrně 119 lidí, loni již dorazilo do místních sklípků 393 návštěvníků. Organizátoři proto varují, že registrovaní účastníci mají přednost. Nově nabízejí registraci v elektronické podobě přímo na webových stránkách.

Za vstupenku zájemci zaplatí 350 korun. „Za tuto cenu získají návštěvníci sadu několika věcí. Obdrží skleničku, nosičku, plánek, propisku a také kupón na odběr vína v hodnotě 50 korun. Lidé, kteří se zaregistrují online, si mohou zamluvit i zlevněnou vstupenku pro případ, že skleničku už mají,“ popsala organizátorka akce Miriam Sedláčková. I letos startuje pouť po sklípcích ve 12 hodin a končí v sedm večer.

Díky omezené kapacitě se mohou vinaři více věnovat svým zákazníkům. Ti mají zase jedinečnou možnost setkat se se špičkovými vinaři, kteří jim mohou pomoci s výběrem vína. „Na Tour de Sklep jezdí řada zkušených vinařů, a někteří z nich se pravidelně účastní prestižních akcí i v zahraničí. Výměna zkušeností je pro vinaře základem jeho práce,“ řekl vinař Pavel Koláček, který se akce účastní. 

A jak víno podle zkušeného vinaře Pavla Koláčka degustovat? Nejde o pití.

„Začneme pohledem. Víno nesmí být zakalené nebo mít nepříjemný vzhled, mělo by mít pěknou barvu. Pak posoudíme vůni – buket, jak se říká mezi vinaři –, což je asi to nejdůležitější. Jemně zakroužíme skleničkou a přivoníme si. A opět by vůně měla být hlavně příjemná. Chuť posoudíme jemným douškem v ústech, říká se tomu poválení na jazyku, a pak víno polkneme, nebo při ochutnávce většího množství vzorků vyplivneme do příslušné nádoby. Mezi další ochutnávkou je dobré pro lepší chuť zakousnout suché pečivo nebo si dopřát hlt čisté vody. Pro člověka, který přijede ochutnat, a případně si i odvézt víno domů, je nejdůležitější, aby mu ve všech směrech vyhovovalo. Jemné odstíny v chuti nebo barvě může nechat na odbornících. Nabízená vína byla ochutnána zkušenými vinaři, a tak by se nemělo stát, že bude ve vzorcích víno vyloženě „nepitelné“. A jako vždy platí, že co chutná jednomu, nemusí chutnat jiným.“

NEJRŮŽOVĚJŠÍ DEN V ROCE

Fulltextové vyhledání