Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Táborský festival vína zahájen

Neuvěřitelná, šestnáctidenní slavnost vína v Táboře začala otevřením výstavy fotografií s vinařskou tématikou. Následoval večer shery a portského vína pod taktovkou Ivo Dvořáka a svou předpremiéru měla i slavnostní galavečeře uspořádaná ve stylu snoubení vín a pokrmů vedená Branko Černým. Před předpremiéru? Protože původně plánovaný termín 25. 3. (tedy večer před vyvrcholením festivalu - veřejnou prezentací vínařů a vín v táborském Mileniu) byl tak rychle zarezervován, že pořadatelé přidali ještě jednu večeři. Ti z vás, kteří jste šťastnými majiteli vstupenek na 25. 3. tak uvidíte, na co se můžete těšit. Dobrou zprávu máme i pro ty, kteří ještě vstupenku nevlastní - z rezervací několik vstupenek zbylo, tak neváhejte a kontaktujte pořadatele - www.festival-vina.cz 



Podívat se můžete i na reportáž České televize


Co vše bylo součástí této večeře?

Proqin – Rosa Maria Pinot Noir natural brut

Zaječí paštika plněná sušeným ovocem podávaná s vinnou redukcí a lehkým salátem - mistrovské dílo spojující ovoce s jemnou, ale přesto velmi výraznou paštikou, která se krsáně snoubí Cabernet Sauvignon/Cabernet Moravia 2009 rosé kabinetní Vinařství Binder

Vajbar – Veltlínské zelené 2009 pozdní sběr

Hráškový krém s restovanou slaninou a česnekovými krutony je velmi přírodní, čistý a krásně harmonický. Tóny hrášku, které tak trochu"padají na jazyk" krásně vytahuje kyselinka z velmi příjemného cuvée Viléma Krause Enotrion 2008

Dufek – Ruladnské šedé 2009, výběr z hroznů

Uzená kachní prsa položená na zeleninovém soté a bramborové placičce byla prvním orgasmem večera - velmi výrazné stopy kouře, přitom jemné, růžové a velmi šťavnaté maso vyvážené výborně připravenou zeleninou. To vše dotvářel nasládlý Aurelius 2009 pozdní sběr z Metroflory.

Kovács – Cuvée Miroslav 2009

Filátko z candáta pečené v přepuštěném másle a drceném kmínu, dýňové pyré bylo ještě obohaceno o zelené šťavnaté hráškové lusky a šalotku na víně. Neuvěřitelná sbírka chutí a vůní hledala víno snů a našla ho v Ryzlinku vlašském 2009 pozdní sběr z vinařství Volařík.

Tetur – Rulandské modré 2007 výběr z hroznů

Váleček z hovězího krku podávaný na křenové smetaně, bramborová kaše s černými lanýži, panenka v pršutu a celerový krém byl pohádkový. Nevíte zda nejdříve vychutnávat lanýže, hovězí s křenovou pěnou nebo růžovou panenku prosycenou vůní pršutu či voňavý krém z pečeného celeru. Ještě že ve sklenkách byl poklad z Pálavy - Merlot 2009 výběr z hroznů z vinařství Ilias

Martin Šebesta - Dornfelder 2009 Barrique pozdní sběr

Tradiční jihočeská žemlovka a vanilkový krém s rumem rozhodně nepřipomínaly ani omylem pomstu školních jídelen. Navíc se sladkou a aromatickou Pálavou 2009 výběr z hroznů z Vinice – Hnanice tvořily skvělou harmonii


Skvělé fotografie nám zapůjčil k reportáži David Peltán, DiS.
fotograf a publicista, www.myspace.com/david_peltan

Více obrázků

Moravské vinařské stezky

Fulltextové vyhledání