Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Táborský festival vína a gastronomie

Moravské víno ochutnal v životě asi každý, ale znáte ryze české víno? Patnáct českých vinařů, doplněných o zahraniční produkci a autentická vína, zahájí Táborský festival vína velkou přehlídkou vína už v sobotu 28. února v táborském Hotelu Palcát.

Od 13 hodin budou moci návštěvníci ochutnat přes 250 vzorků vína. „V Táboře se chceme prezentovat, protože je tam spousta našich kolegů, vinařů. Neměli bychom tam tedy také chybět,“ říká vinařská legenda Vladimír Šuhájek a jeho nástupce Antonín Hrabkovský z Klášterních vinných sklepů, o něž návštěvníci hotelu Palcát nepřijdou. 

„Z dalších známějších jmén přijede například František Kupsa, Zdeněk Vybíral nebo vnuk profesora Krause Vilém Kraus. Patnáctka vinařů představí česká vína, o které lidé projevili velký zájem. Všichni znají moravské vinné produkty, málokdo však ví, že i Čechy mají špičková vína, jen jsou na pultech obchodů hůře k dostání. Jejich velká ochutnávka nám tedy festival zahájí, je se na co těšit,“ říká ředitel festivalu Jiří Blafka.

„Česká vína jsou zajímavá tím, že se vinaři drží starých, tradičních technologických postupů a specifické jsou také podmínky, v níž víno – většinou v údolí Labe – roste. Vznikají tak krásná vína z odrůd jako Rulandské bílé, Müller Thurgau a Ryzlink Rýnský,“ doplňuje sommeliér Ladislav Makovec. Patnáctku českých vinařů doplní dovozci zahraničních vín i zajímavých autentických vín. Na sále kromě stánků s degustačními vzorky potkáte také samotné vinaře, kteří budou svá vína osobně představovat.

Vstupné je v předprodeji (online na www.festival-vina.cz) 170 Kč za osobu či 250 Kč pro dvě osoby. Na místě zaplatíte 200 Kč za osobu. Pořadatelé pak pro zájemce přichystali speciální permanentky. Za 400 korun můžete v předprodeji koupit vstupenku pro dvě osoby na zahajovací prodejní přehlídku vín – Čechy a finální prodejní přehlídku vín – Morava, která se koná 28. března. Jedna přehlídka tak vyjde na 100 korun.


Sedmý ročník Táborského festivalu vína pak v březnu nabídne téměř 50 gastronomických a vinařských akcí. Návštěvníky vinné slavnosti čeká degustace nejlepších vín ČR Vinař roku 2014, snoubení vín a pokrmů (sýry, tataráčky, vegetariánské menu, dezerty aj.), degustátorský minikurz, koktejly z vína pod vedením barmanského mistra ČR Miloše Danihelky, degustace legendární italské grappy Jacopo Poli, galavečeře s etiketou Ladislava Špačka či galavečeře s předním českým vinařem Milošem Michlovským (Vinselekt) nebo tradiční Snoubení nejlepších vín KRÁLE VÍN s prestižními popkrmy. Novinkou je pak také degustace piv z minipivovarů, kdy jsme vyšli vstříc poptávce. Nevšední novinkou je pak degustace čajů, čajový obřad a snoubení čajů s pokrmy. Zájem už je nyní o novinku Kváskový chléb a spontánně kvašená vína,“ podotýká Jiří Blafka.

Na letošní ročník Táborského festivalu vína je nově možné koupit vstupenky online na webu festivalu (www.festival-vina.cz). Elektronické vstupenky mohou být dárkovým poukazem. Studenti a učitelé gastronomie budou mít na festival slevu.

Kompletní program a více informací se dozvíte na www.festival-vina.cz

Více obrázků

K dobrým vínům patří i elegantní šperky

Fulltextové vyhledání