Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Svatomartinská husa ve Vinařství U Kapličky

Vinařství U Kapličky je vyhlášeno svými gastronomickými akcemi, na kterých jsou kombinovány sezónní domácí pokrmy s vynikajícími víny. Vyjímkou nemůže být ani oslava mladých vín, která u nás přichází na trh na svatého Martina.

I v letošním roce se Vinařství U Kapličky připojilo k proudu českých a moravských vinařství, která dala na trh rekordních 2 200 000 lahví mladého vína z produkce ročníku 2012 pod společnou známkou Svatomartinské. Již od nepaměti patří k mladému vínu husí pokrmy. Ať už je to proto, že jsou husy spojeny s osudem svatého Martina (dle pověsti ho prozradily svým kejháním), nebo proto, že husy právě na sklonku podzimu dorůstaly do té správné velikosti, naši předci s nimi měli spojené ukončení zemědělského roku i oslavu známého světce.

Pochopitelně, že si víno můžete koupit ve firemních vinotékách a otevřít si ho doma, ale tu nejlepší chuť má vždy u vinaře. Navíc se tu nabízí ono lákavé spojení s mladým a křehkým husím masíčkem a možná nejen s ním. Během celého svatomartinského víkendu bylo U Kapličky doslova narváno ve všech provozech. Do soboty se pila mladá vína z tanku, v neděli byla v 11:11 hod, za přítomnosti Miss víno Barbory Pleskačové, slavnostně otevřena první láhev mladého vína s označením Svatomartinské.

Gastronomie prošla U Kapličky velkým vývojem, který jde ruku v ruce, s dalšími provozy. Původně jste se tu mohli těšit na domácí rustikální kuchyni s pečenými žebry, poctivými klobásami, domácím uzeným a kvalitními sýry. Toto všechno ve vinárně zůstalo, navíc se však přidaly i velmi zajímavé recepty moderní kuchyně, mnohdy inspirované středomořím, které se vaší v Retro Grilu. V podobném duchu se nesla i letošní nabídka Svatomartinských pokrmů, která umně snoubila očekávanou rustikální kuchyni s kuchyní moderní a nápaditou.

Mezi předkrmy tak nechyběla husí játra na červeném víně či vynikající domácí husí paštika s brusinkami, ale překvapil i skvělý roastbeef z husího prsa „Margaret“ s redukcí z likérového vína.  Stejně tak se dala ochutnat pečená husa po staročesku nebo husa plněná zelím s majoránkovou omáčkou a domácím knedlíkem, proti  konfitovanému husímu stehýnku na pomerančích podávanému s kysaným zelím a špekovým knedlíkem. Hitem bylo filírované husí prsíčko pečené do růžova s omáčkou z likérového vína a šťouchanými brambory.  Dezerty byly jeden lepší, než druhý. Křehká hruška pošírovaná v červeném víně, opilé švestky v čokoládě či lokše s povidly sypané mákem a cukrem byly fantastické, ale hruškový sorbet s praženými mandlemi zakápnutý balsamicem z lesních plodů byl prostě neuvěřitelný. Gratulujeme, chválíme a těšíme se na další akce. Potkat bychom se mohli při silvestrovské oslavě, Tříkrálovém koštu vín s cimbálem 5. ledna nebo při romantickém Valentýnském snoubení 9. února.

Více obrázků

Král sýrů a Král vín - co lepšího může být...

Fulltextové vyhledání