Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Super vína v Brně

Tento víkend 7. a 8. prosince bude v Brně patřit špičkovým vinařům ze všech koutů jižní Moravy. Vrcholí zde totiž festival Víno z blízka, který v Brně probíhá již od 8. listopadu. Velká degustační sobota, jak sobotní vrchol festivalu nazvali pořadatelé z Nadace Partnerství, bude přehlídkou 26 vinařů a 250 vzorků vín. „Je to letos vůbec poprvé, kdy se v Brně objeví tolik špičkových vinařů a jejich vín pohromadě. Vína budou jak k degustaci, tak k vybraným lahůdkám nebo volně k nákupu. Všechno v předvánoční atmosféře Brna,“ říká manažerka festivalu Eva Kvapilová z Nadace Partnerství.

Na festivalu se objevují známá jména v zahraniční oceňovaných velkých firem, jako je vinařství Gotberg, Réva Rakvice, držitel letošní zlaté medaile z Les Grand Concours de Monde za ryzlink rýnský pozdní sběr 2012, nebo PROQIN, letošní obhájce třetího místa v soutěži Vinař roku. „Povedlo se nám připravit opravdu reprezentativní mix velkých středních i menších vinařství. Právě ti menší jsou takovým kořením festivalu. Jejich vína často dosahují špičkové kvality, ale kvůli menšímu objemu produkce zatím nejsou veřejnosti tak známí,“ říká Juraj Flamik, ředitel festivalu.

Ze středních vinařů upozorňuje například na vína rodinného vinařství Drmola, jehož Frankovka pozdní sběr 2011 obsadila druhé místo v  Grand testu časopisu Wine & Degustation. „Takovým černým koněm festivalu by mohlo být Vinařství Klobása. Loňský rok se zúčastnilo i naší další akce Festivalu otevřených sklepů a zejména po jejich Sylvánském se jen zaprášilo,“ říká Flamik.

Velká degustační sobota není obvyklou degustací vín. Organizátoři chtějí milovníkům vína představit různé sklepní prostory v Brně a jeho dnes už trochu pozapomenutou vinařskou minulost. I proto se rozhodli každého vinaře a jeho vína představit na jiném místě. „Vybrali jsme celkem 26 míst, která jsou s historií nebo současností vína pevně spjata. Do festivalu jsme tak zapojili například špičkové restaurace, které si na své vinné nabídce dlouhodobě zakládají,“ říká Eva Kvapilová a jako příklad uvádí restaurace z Maurerova Grand restaurant výběru – La Bouchée a KOISHI, nebo restauraci Bohéma, která pod vedením nového provozovatele získává zpět svou bývalou slávu. Mezi prezentačními místy nechybí ani tradiční vinné sklepy a vinotéky, jako je Vinotéka u Tří knížat, Vinotéka U Žíznivého mnicha a restaurace se sklepních charakterem Thalie, Pivnice Pod Studnou nebo nedávno otevřený restaurant Friend´s.

„Samostatnou kapitolou jsou vinné sklepy na ulici Hlinky – sklep na Kantnýři a sklep Hlinky 52. Ty jsou součástí pravděpodobně nejrozsáhlejšího komplexu vinných sklepů na jižní Moravě a běžně jsou veřejnosti nepřístupné,“ říká Eva Kvapilová z Nadace Partnerství.

Součástí festivalu je i doprovodný program. Právě v historických sklepech na Hlinkách budou probíhat prohlídky i přednášky o vinařské historii města Brna a známý brněnský historik Aleš Svoboda představí ve svém příspěvku místa brněnského podzemí, která jsou spjata s vínem. V isha Café restaurantu je na programu „Víno s tóny klavíru“, v restauraci La Bouchée bude probíhat škola sekání sektů – sabrage –, a to pod vedením samotného mistra České republiky v sekání sektů, Bohéma a jazzový bar U kouřícího králíka nabídne živý jazz, Šermířský klub L.A.G. zase historické bubnování.  

Král sýrů a Král vín - co lepšího může být...

Fulltextové vyhledání