Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Stane se Černá perla skutečnou perlou?

Tábor má novou restauraci. Na tom by nebylo nic divného, restaurací se otevírá a zavírá celá řádka. Ale tato patří špičkovému šéfkuchaři Vladislavu Skoumalovi. Blýská se tak na lepší časy, kdy i u nás budou, tak jako ve světě, restaurace otevírat kuchaři a ne každý, kdo má trochu peněz a pocit, že se dá na gastronomii zbohatnout?

Vladislava Skoumala jsem si poprvé všiml při jeho excelentním menu v rámci Táborského festivalu vína, které jsem snoubil s dvanáctkou prestižních moravských vín. Snoubení bylo nakonec tak úspěšné, že jsme museli ještě jeden večer přidat. Neodolal jsem a hned deset dnů po otevření  do Černé perly vyrazil.
 
Restaurace stojí na břehu Jordánu a celá budova je stylizována do tvaru lodi. Bohužel si však architekt více vyhrál s venkovním designem, než s vnitřním. Vladislav bude mít ještě hodně práce, než syrový prostor zabydlí a dostane ho do úrovně svých gastronomických výtvorů. Dalším zdrcujícím zjištěním bylo, že se v restauraci kouří. Dnes, po sezóně!. Věřím, že dlouho nebude. Ono je výrazně snažší kuřáky vymístit na terasu, než vyměnit dlažbu připomínající zubní ordinaci za podlahovou krytinu připomínající restauraci.
 
Nyní už jen k těm příjemným věcem. Menu je krátké a všechna jídla působí velmi příjemně. Můžete si dát pokrmy jednotlivě, nebo v podobě tříchodového či pětichodového menu. My jsme pochopitelně zvolili pětichodové – neuvěřitelné množství radosti za pětistovku. Na začátku přišla variace tří sýrových rolek, kterou dotvářela skutečně božská řepa pečená v medu a acetu. Brokolicový krém s máslovými krutony byl jemný a vláčný, králičí galantina s játry na ragů z hlívy ústřičné naopak výrazná. Jehněčí kolínko na zelenině s bramborovou kaší už vynášelo do nebes a jablkový koláč s karamelovou omáčkou a pistáciovou zmrzlinou připomínal manu nebeskou.
 
Vladislavovi držíme palce a vám všem vřele doporučujeme při vašich cestách do Tábora.

Více obrázků

K dobrým vínům patří i elegantní šperky

Fulltextové vyhledání