Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Soutěž KRÁL VÍN České republiky 2011 je již minulostí.

Hodnocení vín, které probíhalo v týdnu od 8. do 12. srpna v hotelu Eliška v Mikulově, již skončilo. Známe výsledky, víme, kdo získá titul Championa, tedy KRÁLE VÍN, kdo bude držitelem nejlepší kolekce a známe i vítěze jednotlivých kategorií. Chtělo by se tedy říci – Král je mrtev, ať žije král. Jenomže nemůžeme . Na vyhlášení výsledků si totiž vinaři i veřejnost musí ještě chvíli počkat. Přesně do 26. 8., 19:00 hod. Výsledky se nejprve dozví vinaři a poté se již rozletí do celého světa.

Zatím si můžeme zrekapitulovat letošní ročník a vyzdvihnout několik jeho zvláštností. I přes velmi nízkou úrodu ročníku 2010 a nedostatek vín ve sklepích vinařů, přihlásilo své vzorky 131 vinařů a vinařských firem v hojném počtu. Celkem bylo přihlášeno 915 vín, což bylo dokonce o 23 více, než v minulém roce. Vína jsou tradičně rozdělena do šesti kategorií dle druhu a zbytkového cukru. Nejméně obsazenou kategorií je kategorie perlivých vín, kterých je přihlášeno 15, naopak nejvíce obsazenou je kategorie vín od 7 do 70 g zbytkového cukru, kterých je přihlášeno 345. Vinaři přihlásili 92 rosé a klaretů, 201 bílých vín do 7 g zbytkového cukru, 236 červených vín do 7 g zbytkového cukru a 26 sladkých pokladů.

Osmnáct hodnotitelů vína pečlivě prozkoumalo a obodovalo. V letošním roce navíc ještě ke každému vínu vytvořili jeho mohutnostní a aromatický profil. Tyto profily naleznou milovníci vín na internetové stránce projektu www.kralvin.cz po zveřejnění výsledků. Hodnocení ukázalo, že ročník 2010 zdaleka nebyl tak špatný, jak se zprvu jevilo. Zejména bílá a růžová vína si díky kyselině drží vysokou úroveň. Ještě nikdy v historii soutěže nezískala růžová vína tak vysoký bodový průměr. Ročník se také projevil na vínech se zbytkovým cukrem. Řada vinařů ponechala ve víně 10 či 20 g zbytkového cukru jako harmonizační nástroj k vyšší kyselině. Vína jsou tak robustní, šťavnatá a nádherně pitelná. Excelence této kategorie se projevila i v tom, že se poprvé v historii nestalo championem sladké víno, ale víno právě z kategorie do 70 g zbytkového cukru. I když napětí trvalo až do samotného závěru hodnocení, kdy na řadu přišla vína sladká. Některá z nich získala zajímavé body, nad 90 však jen jedno a na „královských“ 91,75 bodů nestačilo.

Pět vín letos pokořilo hranici 90 bodů, celkem 68 získalo 86 bodů a více. Vysoká úroveň vín je dána i faktem, že příděl medailí skončil na 82 bodech. Neuvěřitelných 202 vín získalo 80 – 82 bodů a nemají medaili! Degustátoři přidělili celkem 22 nejvyšších medailí – v hodnotě pěti korunek, 96 čtyřkorunkových, které hrají roli stříbrné medaile a 189 bronzových – tříkorunkových.  Veřejnost se s víny může setkat poprvé 27. 8. v mikulovském hotelu Eliška na prvním z Královských koštů.

Více obrázků

Moje láhve

Fulltextové vyhledání