Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Rozhovor se šampionem

Malý rozhovor s obchodním ředitelem Znovínu Znojmo, a.s., Ing. Jaroslavem Opatřilem

V letošním roce jste vyhráli soutěž KRÁL VÍN České republiky již podruhé. To se ještě nikomu nepovedlo. Jaký je to pocit?

Je to velice příjemné a povzbuzující. Právě letos, v roce kdy oslavujeme 20. výročí založení firmy ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. je to pro nás dárek a utvrzení v tom, že jsme se vydali správným směrem. Už to asi není náhodný úspěch, ale cílevědomá a smysluplná práce.

 I první champion byl sladké víno – ledový Ryzlink rýnský – znamená to, že se specializujete na špičková sladká vína?

Samozřejmě musíme mít naše portfolio nabízených vín všech kategorií. Nicméně musím přiznat, že s víny se zbytkovým cukrem, jsme začali mezi prvními a v dnešní době máme tuto kategorii zvládnutou na vysoké úrovni. Není to jednoduchá záležitost, protože v tomto výrobním řetězci jsou vysoké nároky na hrozny, technologii a zkušenosti sklepmistra, To se nám za ty toky podařilo zabezpečit.

 Jaká vína se snažíte produkovat?

Naznačil jsem to již v předchozí odpovědi. Musíme vycházet jednoznačně z potřeb trhu. Rozhodující je zákazník a ten je právem vybíravý. Z toho důvodu je nutné mít všechny kategorie tichých vín, šumivá vína a potom nějakou specialitu na víc. Z těch specialit mohu jmenovat „vína originální certifikace“ (Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský), tzv. „ještěrková vína“, což jsou oblíbená vína z kategorie Lacerta viridis (Rulandské bílé, Sauvignon a Tramín červený) a každopádně vína s příběhem (Mont Pré, Dan Ermite, Charles Seasfield …..)

 Co plánujete do příštího roku?

Vzhledem k tomu, že jsme se v širší míře zaměřili na vinohradnictví, z důvodu větší soběstačnosti v surovinové základně, je náš úkol tuto novou roli zvládnout a připravit pro naše sklepmistry kvalitní surovinu, která je základem pro dobrá a úspěšná vína. I z toho důvodu si budeme moci dovolit ještě více pracovat s terroir a také se vrátit trošku zpět k dřevěným sudům, samozřejmě jen u vybraných partií a odrůd. Ale tady bych to ukončil, abych úplně vše neprozradil.

 Děkuji a gratuluji.                                                  

časopis, se kterým máte náskok

Fulltextové vyhledání